Καταρρέει παλαιό μετοχιακό συγκρότημα της Μονής Βατοπεδίου στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, δείγμα «μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής»!

Καταρρέει
παλαιό μετοχικό συγκρότημα
της Μονής Βατοπεδίου
στην Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής,
δείγμα «μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής»!

Το ΥΠΠΟΑ απάντησε ως εξής (κρατήθηκε η ανορθογραφία της υπουργού) σε απάντηση - της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2857/23.3.2023 ερώτησης του βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠ.ΠΟ.Α., σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το παλαιό μετοχιακό συγκρότημα της Ι. Μονής Βατοπεδίου βρίσκεται στην Νέα Τρίγλια, Δήμου Νέας Προποντίδας, Π.Ε. Χαλκιδικής και είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία ως χαρακτηριστικό δείγμα «Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής» (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2684/77410/2.4.1981, Β' 244). Το εν λόγω συγκρότημα ανήκει στην ιδιοκτησία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναφορικά με την εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης του μνημείου, επισημαίνεται ότι βάσει των διατάξεων του ν. 4858/2021 (άρθρα 10, 11, 40, 41), η εκτέλεση των εν λόγω εργασιών, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης σχετικής χρηματοδότησης είτε από εθνικούς, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους, ανάγεται στην ευθύνη του ιδιοκτήτη του κτηριακού συγκροτήματος και προϋποθέτει τη λήψη σχετικής έγκρισης μελετών από αρμόδια Όργανα του ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, στην παρούσα φάση δεν εκκρεμεί αίτημα έγκρισης αντίστοιχων μελετών. Η ανωτέρω Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της κατάστασης διατήρησης του μνημείου, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε στο πλαίσιο επιτόπιας αυτοψίας κλιμακίου της στις 28.3.2023, απέστειλε στις 29.3.2023 έγγραφες υποδείξεις προς τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφορικά με τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση της προστασίας του μνημείου, και παραμένει διαθέσιμη για περαιτέρω συνεργασία επί του θέματος.

Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ».

Εσωτερική Διανομή:

1.                Γραφείο Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού.

2.                ΓΔΑΠΚ.

3.                ΓΔΑΜΤΕ.

4.                ΕΦΑ Χαλκιδικής.

5.                ΥΝΜΤΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την ιστορία η ερώτησις ήταν η εξής:

«Κυρία και Κύριε Υπουργοί,

Εντός των ορίων του οικισμού της Νέας Τρίγλιας, ευρίσκεται ένα παλαιό «Μετοχιακό» συγκρότημα κτισμάτων, χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης σύμφωνα με το ΦΕΚ 244/Β/1981, το οποίο, όπως μας πληροφορεί ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο ΕΡΓΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (To ΜΕΤΟΧΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ Ν. Τρίγλιας εκπέμπει SOS - Ήδη τμήμα του κατέρρευσε-Περαιτέρω καθυστέρηση πιθανόν να οδηγήσει σε ολική κατάρρευση του πύργου! Λύση ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! | ΕΡΓΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ) “εποπτεύεται” από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Αυτό το συγκρότημα κτίστηκε το 1909, προς στέγαση των υπηρεσιών ελέγχου των καλλιεργειών της περιοχής της Ν. Τρίγλιας. Τμήμα των κτισμάτων του εν λόγω μνημείου κατέρρευσε, μη έχοντας δεχθεί την παραμικρή παρέμβαση αντιστηρίξεων & αναστηλώσεων, ως όφειλε. Πληροφορούμαστε από το παραπάνω άρθρο ότι, από το 2019 έγιναν συντονισμένες, επαναλαμβανόμενες και επίμονες ενέργειες του Δήμου Νέας Προποντίδας, στα όρια του οποίου βρίσκεται το παραπάνω μνημείο, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παραχώρηση της χρήσης του, ώστε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να αξιοποιηθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στο ως άνω μνημείο επικρατεί, σήμερα, εικόνα εγκατάλειψης. Καταγράφονται φαινόμενα παραβατικότητας και βανδαλισμών στους τοίχους του, τα οποία, σε συνδυασμό με την έλλειψη συντήρησης, οδηγούν στην σταδιακή απαξίωσή του. Στον χώρο του παραπάνω συγκροτήματος και πέριξ αυτού παίζουν παιδιά, κυκλοφορούν ποδήλατα και πεζοί, με τους Δημοτικούς παράγοντες να ανησυχούν μήπως τραυματιστεί κάποιος διερχόμενος πολίτης ή μικρό παιδί, καθώς, έχει κατεδαφιστεί μεγάλο μέρος από τον Πύργο που είναι μέρος του ανωτέρω κτίσματος, γεγονός που δικαιολογεί την ανησυχία των Δημοτικών παραγόντων περί επικινδυνότητας της κατάστασης του. Κατόπιν των παραπάνω, προκαλούνται εύλογα ερωτήματα περί του πού οφείλεται η αδιαφορία της Πολιτείας για την διάσωση του παραπάνω μνημείου, παρά τις επίμονες εκκλήσεις και επισημάνσεις της αρμόδιας ως άνω τοπικής Δημοτικής Αρχής.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, στο εύρος της δικαιοδοσίας που σας αναλογεί, προκειμένου να εκτελεστούν δια της αρμόδιας χρηματοδότησης τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης του ως άνω μνημείου που απαρτίζεται από το ως άνω «Μετοχιακό» συγκρότημα κτισμάτων της Νέας Τρίγλιας;

Ο ερωτών βουλευτής ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, 13.4.2023, Α. Π.: 142104, Απάντηση στο έγγραφο: 142104. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 14.4.2023.


Βελοπουλος παλαιο μετοχιακο συγκροτημα Ιερα Μονη ΙΜ Βατοπεδιου Νεα Τριγλια Δημος Νεας Προποντιδας, Χαλκιδικης Βατοπεδι Νεα Προποντιδα, Χαλκιδικη εργο τεχνης ειδικη κρατικη προστασια χαρακτηριστικο Μακεδονιτικη αρχιτεκτονικη ιδιοκτησια Υπουργειο Αγροτικης Αναπτυξης Μακεδονικη Μακεδονιας Μακεδονια αποκατασταση μνημειο ιδιοκτητης κτηριακο μετοχι ΥΠΠΟΑ Υπηρεσια Νεωτερων Μνημειων και Τεχνικων εργων Κεντρικης Μακεδονιας, επιδεινωση αυτοψια 2023, Διευθυνση Διαχειρισης Ακινητης ΠεριουσιαςΥπουργειου Αγροτικη Αναπτυξη Νεωτερο Νεωτερα οικισμος παλιο Μετοχικο κτισμα 1981, 1909, υπηρεσια ελεγχος καλλιεργεια νεας Τριγλιας κτισματα παρεμβαση αντιστηριξη αναστηλωση 2019 εγκαταλειψη παραβατικοτητα βανδαλισμος τοιχος συντηρηση απαξιωση κατεδαφιση Πυργος αδιαφορια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ