Ο Ηρακλής ανακάλυψε την Αμερική! Ο Κολόμβος έμαθε για την καταστροφή της Ατλαντίδας, τον άθλο του Ηρακλή κατά του Γηρυόνη και αποφάσισε να πάει να βρει την ήπειρο! - του Γ. Λεκάκη

Ο Ηρακλής ανακάλυψε την Αμερική!
Ο Κολόμβος έμαθε για την καταστροφή
της Ατλαντίδας,
τον άθλο του Ηρακλή κατά του Γηρυόνη
και αποφάσισε να πάει να βρει την ήπειρο…

Του Γιώργου Λεκάκη

Η «Ατλαντίδα»[1] είναι ένα επικό ποίημα, που γράφτηκε στα καταλανικά από τον Jacinto Verdaguer, το 1877, προς τιμήν του μεγιστάνα της ναυτιλίας Antonio López y López (1817 - 1883), του πρώτου μαρκήσιου του Comillas / “Marqués de Comillas”. Το έγραψε κατά την διάρκεια του ταξειδιού του (1874-1876) με το πλοίο Guipúzcoa, της Transatlantic Company, πηγαίνοντας από την Ισπανία στην Κούβα.

Είχαν προηγηθεί τα ποιήματά του «Columbus» (1867) και «L'Espanya naixent» (= εκκολαπτόμενη Ισπανία, 1868).

Το έργο, εκέρδισε ένα ειδικό βραβείο στους Αγώνες Λουλουδιών / Juegos Florales της Βαρκελώνης την ίδια χρονιά που εκδόθηκε και, λόγω της επιτυχίας του, έδωσε ώθηση στο πολιτιστικό και λογοτεχνικό κίνημα Renaixença, που εξαπλώθηκε σε ορισμένες καταλανόφωνες περιοχές της Βαλένθια.[2] Ανακηρύχθηκε «νικητής των Ανθών» σε τρεις τομείς: πίστη, πατρίδα και αγάπη. Επήρε τον τίτλο «Master in Gai Saber». Ένα χρόνο αργότερα εκδόθηκε το έργο, και έγινε ένα από τα κλασσικά της καταλανικής λογοτεχνίας.

Το ποίημα αποτελείται από μια εισαγωγή, δέκα τραγούδια και ένα συμπέρασμα. Στην εισαγωγή αφηγείται πως ο Κολόμβος, νεαρός ακόμη, φτάνει στις ακτές της χερσονήσου μετά από ένα ναυάγιο, όπου ένας ερημίτης του διηγείται την ιστορία της Ατλαντίδας. Τα τραγούδια αφηγούνται τα κατορθώματα του Ηρακλή κατά του Γηρυόνη, τις περιπέτειες του Ηρακλή στην Ιβηρική, την καταβύθιση της ηπείρου των Ατλάντων, λόγω της υπερηφάνειας των κατοίκων της, ιδιαίτερα του μονάρχη Άτλαντα, και την εμφάνιση της Μεσογείου. Ο γνωστός Έλλην ήρωας, Ηρακλής, «δένεται» με μια νέα χώρα (την Ισπανία), απ’ όπου κατακτά την δόξα με την ανακάλυψη της Αμερικής. Εν κατακλείδι, ο Κολόμβος, αφού άκουσε την ιστορία του ερημίτη, ονειρεύεται να ταξειδέψει σε νέες χώρες και τελειώνει το ποίημα με την παρουσίαση της ανακάλυψης της Αμερικής.

Ο ποιητής βάζει και αφηγήσεις της Βίβλου, όπως λ.χ. μαζί με τον Κήπο των Εσπερίδων, εμφανίζεται ο… Πύργος της Βαβέλ.

Τα τραγούδια είναι δομημένα σε τετράστιχα αλεξανδρινού στίχου με εναλλασσόμενη ομοιοκαταληξία, ενώ η εισαγωγή και το συμπέρασμα σε στροφές δεκασύλλαβου στίχου.

Γνώρισε αρκετές εικονογραφημένες εκδόσεις: Josep Maria Xiró (1906), Antoni Ollé Pinell (1946), Miquel Plana (1992) κλπ. και μεταφράσθηκε σε πολλές γλώσσες: Γαλλικά (1884), οξιτανικά (1888), γερμανικά (1897), ιταλικά (1916), τσεχικά (1981), πορτογαλικά (1989) κλπ Διασκευάσθηκε δε από τον Manuel de Falla ως σκηνική καντάτα, που ολοκληρώθηκε από τον Ernesto Halffter το 1976.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Ελληνική Βιβλιογραφια". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.5.2019.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] La Atlántida, καταλανικά: L'Atlàntida.

[2] Άκμασε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Ήθελε να αναβιώσει τα καταλανικά ή τα βαλενθιανά ως λογοτεχνική και πολιτιστική γλώσσα μετά αιώνες διγλωσσίας, σε σχέση με τα καστιλιάνικα - η περίοδος ονομάζεται Decadència. Είναι κίνημα παράλληλο με άλλα παρόμοια, όπως το γαλικιανό Rexurdimento. Η λέξις επινοήθηκε, για πρώτη φορά, το 1864 από τον θεατρικό συγγραφέα Eduard Vidal i Valenciano.


Ηρακλης ανακαλυψη Αμερικη Κολομβος καταστροφη Ατλαντιδας, Μεσογειος αθλος αθλοι Ηρακλη Γηρυονης ηπειρος Ατλαντιδα Ατλαντιδος Ατλαντις επικο ποιημα, καταλανικα βερνταγιερ Verdaguer, 1877, μεγιστανας ναυτιλια λοπεζ 19ος αιωνας μχ πρωτος μαρκησιος κομιλλας κομιλας κομιγιας Comillas Marqués de Comillas ταξειδι 1874 1876 πλοιο Guipuzcoa, Transatlantic Company, Ισπανια Κουβα ποιηματα Columbus 1867 L'Espanya naixent 1868 εργο, βραβειο Αγωνες Λουλουδιων / Juegos Florales Βαρκελωνη κινημα πολιτιστικο και λογοτεχνικο Renaixenca, καταλανοφωνη περιοχη Βαλενθια πιστη, πατριδα και αγαπη κλασσικα καταλανικη λογοτεχνια τραγουδι συμπερασμα ναυαγιο, ερημιτης τραγουδια αφηγηση κατορθωμα Ηρακλης βοδια περιπετεια Ιβηρικη καταβυθιση Ατλαντες υπερηφανεια μοναρχη Ατλαντας, ατλας ελλην ηρωας, ηρως Αμερικης ταξιδι Βιβλος Κηπος των Εσπεριδων, Πυργος της Βαβελ τετραστιχο αλεξανδρινος στιχος εναλλασσομενη ομοιοκαταληξια, στροφη δεκασυλλαβος στιχοι εικονογραφημενη εκδοση ξιρο χιρο Xiro 1906 πινελ πινελλ Pinell 1946, πλανα Plana 1992 μεταφραση γλωσσα Γαλλικα 1884, Οξιτανικα 1888, Τσεχικα 1981, Γερμανικα 1897 πορτογαλικα 1989 Ιταλικα 1916 Διασκευη φαλα φαλλα Falla σκηνικη καντατα, χαλφτερ Halffter 1976 αναβιωση καταλανικα βαλενθιανα λογοτεχνικη και πολιτιστικη διγλωσσια καστιλιανικα Decadencia κινημα γαλικια Rexurdimento 1864 θεατρικος συγγραφεας βινταλ βαλενθιανο βαλεντσιανο Valenciano βαλεντσια εκκολαπτομενη Οξυτανικα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ