Ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας είναι κλειστό, η Κόρη της Αρχαίας Θήρας, το κύριο έκθεμά του, βρίσκεται στην Ιταλία! - του Γ. Λεκάκη

Ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας
είναι κλειστό,
η Κόρη της Αρχαίας Θήρας,
το κύριο έκθεμά του,
βρίσκεται σε έκθεση την Ιταλία…

Του Γιώργου Λεκάκη

Στείλαν την Κόρη της Θήρας στην Ρώμη, σε έκθεση στα… Διοκλητιανά Λουτρά(;;;) εντελώς ξαφνικά - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.… Οι δε νόμιμοι κληρονόμοι της, οι κάτοικοι της Θήρας το έμαθαν αφού πήγε το άγαλμα στην Ρώμη... Γνώμη μου είναι πως κανονικά θα έπρεπε να γίνεται ένα τοπικό δημοψήφισμα, εάν οι κάτοικοι της περιοχής του μουσείου που απογυμνώνεται, θέλουν κάτι τέτοιο, πριν «περιφέρουν» την αρχαία τους κληρονομιά σαν… αρκούδα σε πλατεία…

Προς:

            1. Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη

            2. Δήμαρχο Θήρας κ. Α.Σιγάλα

Κοιν/ση:

            Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

            Κοινοβουλευτικές Ομάδες

            ΜΜΕ

Με την παρούσα επιστολή, διαμαρτυρόμαστε, επειδή το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας είναι κλειστό και το κύριο έκθεμά του, η Κόρη της Αρχαίας Θήρας, βρίσκεται σε έκθεση την Ιταλία.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2022 στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, έγιναν τα δήθεν εγκαίνια της παρουσίασης του αριστουργηματικού αγάλματος της Κόρης της Αρχαίας Θήρας. Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη μας είπε "ήρθε η στιγμή να αποδοθεί, κυρίως στους πολίτες της Θήρας και φυσικά στους επισκέπτες της". Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θήρας κ.Κίτσου ανακοίνωσε οτι θα ξαναγίνουν εγκαίνια με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Μουσείου λίγο πριν το Πάσχα. Απέσπασαν και οι δύο πολλά συγχαρητήρια - γι αυτό το λόγο άλλωστε έγινε κι η φιέστα της δήθεν απόδοσης της Κόρης στο νησί. Το Μουσείο έκλεισε τον Οκτώβριο 2022.

Κι ενώ περιμέναμε αυτή την περίοδο να απολαμβάνουμε εμείς και οι επισκέπτες της Σαντορίνης την Κόρη και τα άλλα εκθέματα του Μουσείου, αντί αυτή την περίοδο να σχεδιάζονται ή να υλοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις (εργαστήρια, συμπόσια κτλ), σχετικά με το σπουδαίο αυτό εύρημα του αείμνηστου Θηραίου αρχαιολόγου Χαράλαμπου Σιγάλα, με έκπληξη μάθαμε ότι η Κόρη βρίσκεται σε έκθεση στην Ιταλία, που θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουλίου 2023 και το Μουσείο, κανείς δεν ανακοινώνει πότε θ' ανοίξει.

Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού ότι "Το καλοκαίρι του 2023, που θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ΟΛΟΙ θα μπορούν να θαυμάζουν την Δαιδαλική Κόρη του 7ου αιώνα ... " είναι προφανές, πως αυτό το καλοκαίρι, δεν θα μπορεί ΚΑΝΕΝΑΣ να τη θαυμάσει στη Σαντορίνη."

Για τους παραπάνω λόγους:

Διαμαρτυρόμαστε για τον εμπαιγμό των πολιτών της Θήρας και των επισκεπτών μας και την αδικαιολόγητη στέρηση του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας από εμάς και τα παιδιά μας και ζητάμε, όπως μας γνωρίσετε:

            - την ημερομηνία επιστροφής της Κόρης στη Σαντορίνη

και κυρίως

            - πότε θ' ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο μας.

Το φημισμένο νησί μας, με 2.000.000 επισκέπτες ετησίως, έχει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως και να προσπορίζεται πολλαπλά οφέλη η ελληνική οικονομία από αυτό, χωρίς να στέλνετε το εμβληματικό μας άγαλμα στο εξωτερικό προς ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος άλλων χωρών.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΗΡΑΣ. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.5.2023.

Αρχαιολογικο Μουσειο Θηρας Κορη της Αρχαιας Θηρας, εκθεμα εκθεση Ιταλια Θηρα Ρωμη, Διοκλητιανα Λουτρα Θηραιοι Δαιδαλικο αγαλμα δημοψηφισμα, κατοικοι κληρονομια υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη δημαρχος Σιγαλας εφορεια Αρχαιοτητων Κυκλαδων 2022 ανακαινιση εγκαινια αριστουργημα Υπουργειο πολιτες Κιτσου Σαντορινη ευρημα Θηραιος αρχαιολογος Δαιδαλικη 7ος αιωνας πχ πολιτιστικος πλουτος ελληνικος πολιτισμος ελληνικη οικονομια τουρισμος

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ