Αρχιτεκτονικές Διαδρομές στον Πειραιά: Εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ Piraeus Archwalk

Εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ
«Αρχιτεκτονικές Διαδρομές
στον Πειραιά»
(Piraeus Archwalk)

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, η επιστημονική του συνεργάτιδα, Δρ. Ελένη Κανετάκη και η εταιρεία Αιγαίου Solutions παρουσιάζουν για πρώτη φορά την εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές στον Πειραιά» (Piraeus Archwalk).

Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη και προβολή της αρχιτεκτονικής του Πειραιά, ως νέο πολιτιστικό προϊόν σε μορφή Πολιτιστικής Διαδρομής.

Πρόκειται – όπως λένε - για μια ολοκληρωμένη ψηφιακή δράση περιηγήσεων, με κύριο μέσο τις κινητές συσκευές. Ο χρήστης, με αφετηρία τέσσερα σημεία του Πειραιά:

        α) Σταθμός ΗΣΑΠ

        β) Παλαιό Ξενοδοχείο "ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ" (1872)

        γ) Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

και

        δ) Κτήριο οδών Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη 179

θα περιηγείται στην πόλη του Πειραιά και με οδηγό συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές διαδρομές, εντοπίζει νεοκλασσικά κτίρια του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και γνωρίζει χώρους, ανθρώπους, ιστορίες και στοιχεία από τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική, τα οποία πλέκουν από κοινού την αρχιτεκτονική μορφολογική εξέλιξη της σύγχρονης πόλης του Πειραιά.

Στις διαδρομές αυτές έχουν σημειωθεί επίσης και αξιόλογα μεσοπολεμικά κτίρια της δεκαετίας του 1920 και του 1930, καθώς και αρχαιολογικοί χώροι της πόλης, σημαντικά τοπόσημα, σημεία αναφοράς στην πολιτιστική κληρονομιά του Πειραιά, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της ιστορικής μνήμης και αναδεικνύουν την ιστορική συνέχεια της πόλης.

Φωτογραφίες κτηρίων, αρχιτεκτονικά σχέδια, χάρτες, ζωγραφικοί πίνακες, αποτελούν το περιεχόμενο του έργου και την κύρια πηγή για την παρουσίαση και υποστήριξη όλων των ψηφιακών εφαρμογών, ύστερα από επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού. Η τρισδιάστατη αναπαράσταση 3 σημαντικών κτηρίων του Πειραιά:

        των δίδυμων κατοικιών του Ernst Ziller,

        το κτήριο ιδιοκτησίας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη (πρώην Μέγαρο Στρίγκου),

καθώς και

        το χαμένο «Ρολόι» του Πειραιά,

εισήχθησαν κυρίως στην εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας της ψηφιακής εφαρμογής για κινητές συσκευές.

Εκτός από την ψηφιακή εφαρμογή περιήγησης για κινητές συσκευές, προφέρονται στους χρήστες-επισκέπτες, και οι παρακάτω ψηφιακές δυνατότητες:

 Βάση δεδομένων και δικτυακή πύλη παρουσίασης της αρχιτεκτονικής παράδοσης του Πειραιά.

 Διαδραστικό χρονολόγιο ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Πειραιά

ΠΗΓΗ: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.5.2023.

Αρχιτεκτονικες Διαδρομες Πειραιας εφαρμογη κινητο τηλεφωνο ταμπλετ Piraeus Archwalk Αρχιτεκτονικη Διαδρομη Πειραιευς κινητα τηλεφωνα tablet εφαρμογες ιδρυμα Αικατερινης Λασκαριδη, Κανετακη πολιτιστικο προιον Πολιτιστικη ψηφιακη δραση περιηγηση Παλαιο Ξενοδοχειο ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ 1872 κτηριο οδος Μεταξα Βουλγαρη οδηγος νεοκλασσικο 19ος 20ος αιωνας λογοτεχνια ζωγραφικη μεσοπολεμος 1920 1930, αρχαιολογικος χωρος τοποσημο, σημειο αναφορας πολιτιστικη κληρονομια ιστορικη μνημη αρχιτεκτονικο σχεδιο χαρτης, ζωγραφικος πινακας, εργο τρισδιαστατη αναπαρασταση διδυμη κατοικια τσιλερ τσιλλερ Ziller, Μεγαρο Στριγκου, Ρολοι Πειραια επαυξημενη πραγματικοτητα κινητη συσκευη παραδοση Διαδραστικο χρονολογιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ