Οι πόρτες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού άνοιξαν στο συναίσθημα - της Άλκ. Ζαλοκώστα

Οι πόρτες στις γυναικείες φυλακές
Κορυδαλλού
άνοιξαν στο συναίσθημα
Η ομάδα προσφοράς
της Συναισθηματικής διαλεκτικής
του Στέλιου Καλαθά
σε ακόμα μια δράση Πολιτισμού 

Της Άλκηστης Ζαλοκώστα

Η Τέχνη περνάει ελεύθερη ανάμεσα από τα συρματοπλέγματα και οδηγεί στην κάθαρση. 

Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της αποστολής της ομάδας προσφοράς της Συναισθηματικής Διαλεκτικής, του Στέλιου Καλαθά, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. 

Οι σιδερένιες πόρτες άνοιξαν, με την εξαιρετική ευγένεια και οργάνωση του προσωπικού, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά η αποστολή της ομάδας, που δεν ήταν άλλη από την παροχή χαράς μέσα από την τέχνη. 

Η σπονδυλωτή σάτυρα, «Γίναμε θέατρο» σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά παρουσιάστηκε στο προαύλιο χώρο, με υλικά που υπήρχαν στο σωφρονιστικό κατάστημα και δημιούργησαν ένα όμορφο σκηνικό για την παράσταση

 Η ομάδα έφερε πίσω από τα κάγκελα το βαθύτερο μήνυμα του θεάτρου, που μετουσιώνει την αγωγή της ψυχής ,την επιμόρφωση, την θεραπεία και την αυτογνωσία.

Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία τόσο για τους εθελοντές ηθοποιούς όσο και για τις κρατούμενες που απόλαυσαν την παράσταση με την καρδιά τους, ενώ λίγο αργότερα τη σκυτάλη πήρε η μουσική και ο χορός, για να μετατραπεί σε μια πρωτόγνωρη γιορτή συνάντησης ,αγάπης και αλληλεγγύης.

Και είναι τόσο οξύμωρο, ότι ενώ στερεοτυπικά η εικόνα των φυλακών συνδέεται με πρόσωπα σκυθρωπά, μελαγχολικά, με αυστηρότητα και σκοτεινιά, η πραγματικότητα έδειξε ότι υπάρχουν οι στιγμές, όπου δεσμοφύλακες, κρατούμενοι, προσωπικό και εθελοντές γίνονται ένα γαϊτανάκι αγάπης, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης.

Οι ψυχές εξ άλλου δεν γνωρίζουν από ταμπέλες, και η αγάπη δεν γνωρίζει την διάκριση. 

Σε αυτή τη βάση, η ομάδα προσφοράς του κ. Καλαθά έχει συνδράμει με τον ίδιο τρόπο, έχοντας παίξει σε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, ιδρύματα με κακοποιημένα παιδιά, το Άσυλο Ανιάτων και άλλους οργανισμούς. 

Βαθύτατη εκτίμηση και ευχαριστίες προς την Διευθύντρια Γυναικείων Φυλακών κ. Κωνσταντοπούλου Τριανταφύλλη, και την κ. Μουσχή την κοινωνική λειτουργό, που αποδεικνύουν έμπρακτα, πως ο σωφρονισμός στην πραγματική του διάσταση, περνά μέσα από το πλούσιο έργο δραστηριοτήτων που παρέχουν στις κρατούμενες, προσφέροντας αρωγή και υψηλού επιπέδου πολιτισμό. 

Εξ άλλου, όπως τόνισε ο Στέλιος Καλαθάς, η τέχνη αλλά και η προσφορά μπορούν να χαρίσουν ελευθερία ακόμα και όταν είμαστε εγκλωβισμένοι...

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.5.2023.


γυναικειες φυλακες Κορυδαλλου συναισθημα Συναισθηματικη διαλεκτικη Καλαθας πολιτισμος τεχνη ελευθερη καθαρση αποστολη γυναικεα φυλακη Κορυδαλλος πειραιως πειραια πειραιευς πειραιας σπονδυλωτη σατυρα θεατρο σωφρονιστικο καταστημα σκηνικο αγωγη ψυχης επιμορφωση, θεραπεια αυτογνωσια ψυχη γυναικα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ