Χιμάρα… ολόρθη! - του Γ. Χ. Κουριαννίδη

Χιμάρα… ολόρθη!
Του Γιάννη Χ. Κουριαννίδηioanniskouriannidis@yahoo.com
Δημοτικού Συμβούλου Θεσσαλονίκης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»

Η τεράστια σε σημασία και πολιτικό αποτέλεσμα νίκη του Διονύση – Φρέντι Μπελέρη στον Δήμο Χιμάρας πλημμύρισε με χαρά και υπερηφάνεια όλο τον Ελληνισμό. Οι Έλληνες της ιστορικής κωμόπολης της Βορείου Ηπείρου απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι κρατούν επάξια τα σκήπτρα του αγώνα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία, κι αυτό παρ᾽ όλο που τυπικά η Χιμάρα δεν είναι αναγνωρισμένη από το αλβανικό κράτος ως μειονοτική περιοχή, όπως συμβαίνει λ.χ. με τα χωριά της Δρόπολης και της Φοινίκης.

Ο Διονύσης – Φρέντι Μπελέρης, δήμαρχος Χειμάρρας, 2023.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ, ΕΔΩ.

Οι Χιμαριώτες, πιστοί στην ιστορική κληρονομιά του Σπυρομήλιου, του Χαρίση, του Δημητρίου κ.α., έκαναν και πάλι το χρέος τους απέναντι στην Ιστορία τσακίζοντας την τρομοκρατία, τον φόβο και τους εκβιασμούς τους αλβανικού καθεστώτος. Αν, μάλιστα, και ο υποψήφιος του Δήμου Φοινίκης, Λεωνίδας Παππάς, κατάφερνε να ξεπεράσει τις δυσκολίες μιας υποψηφιότητας της τελευταίας στιγμής και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αντίστοιχες μεθοδεύσεις των αλβανικών υπηρεσιών, τότε θα μιλούσαμε σήμερα για μια μεγάλη επιστροφή του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην ιστορική του πορεία. Κι εκεί, όμως, το 30% που διαμορφώθηκε κυρίως από τις ψήφους νέων ανθρώπων, είναι κάτι πολύ ενθαρρυντικό και πάνω σε αυτό μπορεί να κτιστεί η αυριανή δυναμική εκπροσώπηση του Ελληνισμού στην περιοχή.

Αναμφισβήτητα πάντως, η νίκη του Φρ. Μπελέρη έρχεται ως επιστέγασμα μιας προσπάθειας αντιμετώπισης των μεθοδεύσεων της αλβανικής κυβέρνησης να ανατρέψει την δημογραφική σύνθεση της περιοχής αλλά και να υφαρπάξει περιουσίες ομογενών μας που βρίσκονται σε προνομιακές θέσεις στην όμορφη αυτή και τουριστική βορειοηπειρωτική κωμόπολη.

Κι αυτές οι πρακτικές δεν ανήκουν μόνο στα τελευταία χρόνια. Η Χιμάρα έχει μπει στο στόχαστρο των αλβανικών κυβερνήσεων από καιρό. Δεν είναι μόνο οι διωγμοί, οι φυλακίσεις και η τρομοκρατία των κομμουνιστικών χρόνων, αλλά και οι αντίστοιχες πρακτικές μετά την κατάρρευση του καθεστώτος. Χαρακτηριστικά αναφέρω:

            - τις συλλήψεις και τη βάναυση κακοποίηση ομογενών μας το 1994, επειδή διαμαρτύρονταν για την σύλληψη των «5» της «Ομόνοιας»,

            - τις βομβιστικές επιθέσεις (2004 και 2010) στην κατοικία του τότε δημάρχου της πόλης, Βασίλη Μπολάνου,

αλλά και

            - την εν ψυχρώ δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, στις 12 Αυγούστου του 2010, όταν τρεις Αλβανοί χτύπησαν με το αυτοκίνητό τους την μοτοσυκλέτα που οδηγούσε και στη συνέχεια πέρασαν δυο φορές πάνω από το κορμί του! Αιτία ήταν προηγηθείσα φιλονικία τους, μέσα στο κατάστημα που διατηρούσε στην παραλία της Χιμάρας, όπου απαίτησαν … να σταματήσει να μιλάει ελληνικά!

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το 2011, στην απογραφή που είχε πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, έγινε για πρώτη φορά αποδεκτό αίτημα της εθνικής ελληνικής μειονότητας, να συμπεριληφθεί ως ερώτημα και η εθνικότητα, αλλά παράλληλα θεσπίστηκε… πρόστιμο 1.000 δολλαρίων εναντίον όποιου δηλώσει οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που αναγράφει το… πιστοποιητικό γέννησής του! Αλβανική άποψη περί «δημοκρατίας» στον 21ο αιώνα!

Παρά τις μεθοδεύσεις, όμως, της αλβανικής πλευράς, ο Ελληνισμός συνεχίζει να αντιστέκεται στην περιοχή. Κι αν η αιμορραγία του σε νεανικό πληθυσμό είναι κάτι που απογοητεύει και δεν διαμορφώνει μία αισιόδοξη προοπτική για το μέλλον του, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν παράλληλα νέοι άνθρωποι που επιμένουν να ζουν, να δραστηριοποιούνται και να αγωνίζονται στον τόπο τους για ένα καλύτερο αύριο για τον Ελληνισμό. Το είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στους Δήμους Φοινίκης και Δρόπολης. Το διαπιστώσαμε και πριν λίγες ημέρες με την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι ομογενείς μας της Χιμάρας, η στάση των οποίων ελπίζουμε να αποτελέσει το έναυσμα για μία νέα αρχή, για την γενικότερη εκπροσώπηση του Ελληνισμού.

ΠΗΓΗ: εφημ. «Δημοκρατία», 17.5.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.5.2023.


Χιμαρα Χειμαρα Κουριαννιδης, Μπελερη Μπελερης Δημος Χιμαρας ελληνισμος Ελληνες βορεια Βορειος Ηπειρος βορειοηπειρωτικος ανθρωπινα δικαιωματα δημοκρατια, αλβανικο κρατος μειονοτικη περιοχη, Δροπολη Φοινικη Χιμαρρα Χειμαρρα Χιμαριωτες, Χειμαριωτες Σπυρομηλιος, Χαρισης, Δημητριου τρομοκρατια, φοβος εκβιασμος αλβανια Φοινικης, Παππας, δημοτικες εκλογες Χιμαρριωτες, Χειμαρριωτες κακοποιηση ομογενεις 1994, 2011 διαμαρτυρια συλληψη 5 Ομονοιας Ομονοια βομβα 2004 2010 δημαρχος Μπολανος εν ψυχρω δολοφονια Γκουμας, 12 Αυγουστου του 2010, αυγουστος Αλβανοι αυτοκινητο μοτοσικλετα μοτοσυκλετα φιλονικια ελληνικα απογραφη προστιμο ομογενεια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ