Άγνωστο αρχαίο ελληνικό θέατρο, τεράστιο σαν της Εφέσου, αποκαλύπτεται στην Πέρινθο της Ανατ. Θράκης – πόλεως-ίδρυμα Επιδαυρίων και Σαμίων - του Γ. Λεκάκη

Άγνωστο αρχαίο ελληνικό θέατρο,
τεράστιο σαν της Εφέσου,
αποκαλύπτεται στην Πέρινθο
της Ανατολικής Θράκης
– πόλεως-ίδρυμα Επιδαυρίων και Σαμίων

Του Γιώργου Λεκάκη

Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο της αρχαίας ελληνικής  πόλεως της Περίνθου, έφτασαν στις κερκίδες.


Το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Mimar Sinan και ο επί κεφαλής των ανασκαφών, καθηγητής Zeynep Koçel Erdem, εδήλωσε ότι οι ανασκαφές συνεχίζονται στο τμήμα του σκηνικού, και είπε:

«Έχουμε 4 τομές. Σε αυτές, φτάσαμε στα ίχνη των σειρών των εδωλίων, με σκαλοπάτια, σε βάθος περίπου 4,5 μ. Ξεκινήσαμε πέρυσι και κάθε ημέρα βλέπει το φως κάτι νέο από το θέατρο, που μας κάνει πολύ χαρούμενους.

"Το θέατρο είναι ελληνικού τύπου, τεραστίου μεγέθους, που βασίζεται σε πλαγιά λόφου. Είναι αρκετά μεγάλο, για να ταιριάζει με τα μεγάλα θέατρα της Ανατολίας. Για παράδειγμα, με τις διαστάσεις του, 140 Χ 110 μ., καλύπτει έκταση περίπου όσο το θέατρο της Εφέσου! Αν και τα καθίσματα δεν είναι όλα στην θέση τους, είναι αρκετά μνημειακό και έχει υπέροχη θέα στην θάλασσα του Μαρμαρά". - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης ρχαία ελληνικά θέατρα στην Μ. Ασία" στο «Ελληνικό Θέατρο & Μικρασιατική Καταστροφή», ημερολόγιο 2022, του ΤΑΣΕΗ.

Τέλος, ο κ. Yahya Coşkun, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, εξέτασε το έργο επί τόπου με τον Επαρχιακό Διευθυντή Πολιτισμού και Τουρισμού Ahmet Hacıoğlu.

Πριν ονομαστεί Πέρινθος[*], έφερε το όνομα Μυγδονία. Έκειτο 22 μίλια δυτικά της Σηλυβρίας και 56 μίλια δυτικά της πόλεως του Βυζαντίου, σε μια μικρή χερσόνησο, του όρμου που φέρει το όνομά του, και ήταν κτισμένη αμφιθεατρικά, στην κλίση ενός λόφου, στον 40ό παράλληλο [40°58′15″N 27°57′16″E] στην Ανατολική Θράκη, στην Θάλασσα του Μαρμαρά.

Την έκτισε ο Πέρινθος από την Επίδαυρο, περί το 1000 π.Χ. - σύγχρονη με την ίδρυση της πόλεως της Σαμοθράκης[1] [*] - ο οποίος συστρατεύθηκε με τον Ορέστη. Αργότερα έγινε και αποικία της Σάμου, στο α΄ έτος των 45ής Ολυμπίων (αρχαιολογικώς το 603 – 599 π.Χ.). Στην καταστροφή των Γεωμόρων Σάμου «Μεγαρείς Περινθίοις επεστράτευσαν, αποίκοις ούσι Σαμίων» […] «Μετά δε την χερρόνησον εν Προποντίδι, Θράκη πάροικος και Σαμίων αποικία Περινθος εστί...». Αλλά δδομένου ότι η βόρεια Προποντίδα ήταν ζώνη αποικισμού των Μεγαρέων, η ίδρυση σαμιακής αποικίας οδήγησε σε πόλεμο…

Τον 6ο αιώνα π.Χ. τα εδάφη της Πέρινθου εδέχθησαν επίθεση από τους Παιώνες.

Το 513 π.Χ μετά από πεισματική αντίσταση κατακτήθηκε προσωωρινά από τον σατράπη Μεγάβαζο.

Η Πέρινθος, λόγω της εμπορικής στρατηγικής της θέσεως και κυρίως του λιμένος που διέθετε στον Ελλήσποντο, υπήρξε διαχρονικά πλούσια και σημαντική πόλη! Από τα ευρεθέντα νομίσματά[2] της, μαθαίνουμε ότι εδώ γίνονταν μεγάλες και περίφημες εορτές και πανηγύριες. Τον 5ο π.Χ. αιώνα υπήρξε σύμμαχος των Αθηνών, στην Δηλιακή Συμμαχία - επλήρωνε ετήσιο φόρο 10 ταλάντων.

Στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. ο Ιπποκράτης παρατήρησε μια επιδημία κάποιου είδους πυρετού στην Πέρινθο, ένα από τα συμπτώματα του οποίου ήταν ο δυνατός βήχας.

Το 365-359 π.Χ. συμμετείχε στον πόλεμο των Αθηναίων, με τους Θράκες βασιλείς Κώτη / Κωτία και Κερσοβλεπτό.

Αντιτάχθηκε επίμονα (341-339 π.Χ.) στον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β΄, ο οποίος την πολιόρκησε, όπως και την πόλη Βυζάντιο. Επί Μ. Αλεξάνδρου και των διαδόχων του, διατήρησε την αυτονομία και στην συνέχεια ενώθηκε με το Βυζάντιο. Το 202-196 π.Χ. ετέθη υπό τον Φίλιππο Ε' της Μακεδονίας.

Επί ρωμαϊκής εποχής συνεχίσθηκε η ανάπτυξή της. Αυτό φαίνεται και από το αμφιθέατρό της, που ήταν από τα μεγαλύτερα. Έχουν διασωθεί αρκετά ερείπια, ψηφιδωτά δάπεδα (ιδιαίτερα καλοφτιαγμένα και διατηρημένα), έχουν βρεθεί νομίσματα και επιγραφές της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου και Λυσίμαχου.

Η Πέρινθος το 297 μ.Χ. μετονομάσθηκε σε Ηράκλεια Θράκης ή Περινθου / Heraclea Thraciae και Heraclea Perinthus, ως σχετιζόμενη με πέρασμα του μυθικού Θηβαίου ήρωα Ηρακλέους, όταν αυτοκράτωρ Ρώμης, Διοκλητιανός, άλλαξε το σύστημα των επαρχιών της αυτοκρατορίας και την κατέστησε διοικητικό κέντρο της περιοχής.

«Εθεωρείτο η πρώτη πόλη της Ευρώπης», πριν γίνει η Κωνσταντινούπολις. Ο Ιουστινιανός αποκατέστησε το παλαιό αυτοκρατορικό ανάκτορο και τα υδραγωγεία της πόλεως.

Τον 7ο και 8ο αιώνα έπεσε θύμα επιθέσεων Αβάρων και Βουλγάρων.

Άλλα αξιοσημείωτα μνημεία της είναι μια βασιλική του 5ου  αιώνα μ.Χ., η οποία στην αρχιτεκτονική της φαίνεται να είναι στενά συνδεδεμένη με τα εκκλησιαστικά σχέδια της Κωνσταντινουπόλεως, ένας πύργος, που προοριζόταν να φυλάξει μια δευτερεύουσα πύλη πλάτους 1,9 μ., από την οποία μπορεί να συναχθεί η πιθανότητα ότι η βασιλική πρέπει να είχε καταστραφεί πριν από λίγο καιρό, αν και η ημερομηνία για αυτό δεν είναι βέβαιη. Η εκκλησία δεν ξανακτίσθηκε ποτέ και αντικαταστάθηκε από ένα μικρό παρεκκλήσι.

Η αρχαία Πέρινθος ευίσκεται σήμερα στο Marmaraereğlisi του Tekirdağ.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις» (απόσπ.). DHA, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 10.7.2023.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

            - Αππιανός. Στέφανος Βυζάντιος, Διόδ. Σικ. «Βιβλ. Ιστ.» (16.76), Ευσέβιος, Ηρόδ. Ιπποκράτης «Επιδημίες» (II.3,1, IV,21, VI.7,10), Ξενοφών «Ανάβασις», (7.2.8), Πλίνιος «Φυσ. Ιστ.» (4.18), Πλούταρχος, Προκόπιος, Κλ. Πτολ. «Γεωγρ.» (3.11.6, 8.11.7), Σκύμνος ο Χίος, Σύγγελος Γ., Τζέτζης Ιω.

            - Λουγγής Τηλ. K. «Η ιστορική διαδρομή της Θράκης στα πλαίσια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας», στο Ελ. Γραμματικοπούλου «Θράκη: Ιστορικές και γεωγραφικές προσεγγίσεις», εκδ. Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα, 2000.

            - Σταματιάδης Επαμ. Ι. «Σαμιακά, ήτοι, ιστορία της Νήσου Σάμου από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ' ημάς», τύποις Π. Α. Σακελλαρίου, Αθήναι, 1862.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Βλ. Γερμανό αρχαιολόγο Theodor Panofka. Και Γ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, ιερά νήσος», εκδ. «Ερωδιός», 2006.

[2] Βλ. Edith Schönert-Geiß.

[*] Αν και η λέξις Πέρινθος είναι πελασγική, δηλ. πρωτοελληνική. Αρχαία πόλι με αυτό το όνομα υπήρχε και στην Συρία. Σήμερα υπάρχει χωριό με αυτό το όνομα στον νομό Κιλκίς.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ