Βρέθηκαν εργαλεία 300.000 χρόνων για γίγαντες! - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκαν εργαλεία
300.000 χρόνων
για γίγαντες!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ερευνητές στο Κεντ ανακάλυψαν μερικά από τα μεγαλύτερα πρώιμα προϊστορικά λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν ποτέ στην Βρετανία.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν τεχνουργήματα σε βαθειά ιζήματα της Εποχής των Παγετώνων που διατηρούνται σε μια πλαγιά πάνω από την κοιλάδα Medway.

Ανακαλύφθηκαν συνολικά 800 τεχνουργήματα, που πιστεύεται ότι είναι άνω των 300.000 χρόνων.

Η αρχαιολόγος Letty Ingrey είπε ότι η ανακάλυψη περιελάμβανε ένα τσεκούρι πολύ μεγάλο για να το χειριστεί κανείς.

Η κ. Ingrey, του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του UCL, είπε: «Περιγράφουμε αυτά τα εργαλεία ως γίγαντες, όταν έχουν μήκος πάνω από 22 εκατοστά και εδώ έχουμε βρει δύο σε αυτό το εύρος μεγέθους. Το μεγαλύτερο, ένα κολοσσιαίο μήκος 29,5 εκατοστών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν βρεθεί ποτέ στην Βρετανία. Αυτοι οι χειροπέλεκεις είναι τόσο μεγάλοι, που είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαν να κρατηθούν και να χρησιμοποιηθούν εύκολα». Τα εργαλεία μπορεί να εκπλήρωναν μια λιγότερο πρακτική και περισσότερο συμβολική λειτουργία.

«Αυτήν την στιγμή, δεν είμαστε σίγουροι γιατί κατασκευάζονταν τόσο μεγάλα εργαλεία ή ποια είδη πρώιμου ανθρώπου τα κατασκεύαζαν», πρόσθεσε.

Ο χώρος των ανασκαφών πιστεύεται ότι χρονολογείται σε μια περίοδο της πρώιμης προϊστορίας της Βρετανίας, όταν οι άνθρωποι του Νεάντερταλ και οι πολιτισμοί τους άρχιζαν να εμφανίζονται και μπορεί ακόμη και να μοιράζονταν το τοπίο με άλλα πρώιμα ανθρώπινα είδη.

Τότε, η κοιλάδα Medway θα ήταν ένα άγριο τοπίο με δασώδεις λόφους και κοιλάδες ποταμών, είπαν οι ερευνητές. Θα κατοικούνταν από κόκκινα ελάφια και άλογα, καθώς και από λιγότερο γνωστά στην περιοχή θηλαστικά, όπως ο ελέφαντας και το λιοντάρι που έχουν εξαφανιστεί τώρα.

Η ομάδα έκανε επίσης ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα στην τοποθεσία - ένα ρωμαϊκών χρόνων νεκροταφείο…

ΠΗΓΗ: «Giant stone artefacts found on rare Ice Age site in Kent», BBC, 6.7.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.7.2023.

εργαλεια 300.000 χρονια πριν γιγαντες κεντ γιγαντιαιο γιγαντιαια αρχαιολογια αρχαιο τσεκουρι εργαλειο γιγαντας, μεγαλυτερο κολοσσιαιο μεγαλυτερα αρχαια Βρετανια χειροπελεκυς μεγαλος χρηση πρακτικη συμβολικη λειτουργια μεγαλα ειδο; πρωιμος ανθρωπος ανασκαφη πρωιμη προιστορια Βρετανιας, ανθρωποι Νεαντερταλ πολιτισμος πρωιμα ανθρωπινα ειδη κοιλαδα μεντγουει μιντγουει Medway αγριο τοπιο δασος λοφος κοιλαδα ποταμος κοκκινο ελαφι αλογο ιππος θηλαστικα, ελεφαντας ελεφας λιονταρι λεων εξαφανισμενα ζωα ρωμαικα χρονια νεκροταφειο προιστορικα λιθινα ανασκαφες τεχνουργημα ιζημα Εποχη Παγετωνων τεχνουργηματα, 300.000 χρονια πριν παλαιολιθικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ