Υπέργηρη Γαλλίς επέστρεψε μαρμάρινο θραύσμα από το Ερέχθειο! – Πότε θα επαναπατρισθεί η Καρυάτιδα; - του Γ. Λεκάκη

Υπέργηρη Γαλλίς
επέστρεψε μαρμάρινο θραύσμα
από το Ερέχθειο! 
Πότε θα επαναπατρισθεί η Καρυάτιδα;

«Ο επαναπατρισμός των παρανόμως εξαχθέντων από τη χώρα μας πολιτιστικών αγαθών αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Κάθε οικειοθελής επιστροφή αρχαιοτήτων, στη γενέθλια γη, μας προκαλεί ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη ικανοποίηση», δήλωσε, με την ευκαιρία της παράδοσης μαρμάρινου θραύσματος από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου, η Υπουργος Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Σήμερα το απόγευμα, στη Λυών της Γαλλίας, είναι προγραμματισμένη η παράδοση μαρμάρινου θραύσματος, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και σώζει ανάγλυφο λέσβιο κυμάτιο, με ανάγλυφα ωά και λογχόσχημα φύλλα. Το θραύσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, προέρχεται από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο, και συγκεκριμένα από την επικρανίτιδα, του Ερεχθείου.

Το αρχαίο αντικείμενο παραδόθηκε οικειοθελώς στη Νομαρχία του Ροδανού, στη Λυών, από τον ιστορικό τέχνης Jean-Claude Mossiere, εκ μέρους της υπέργηρης Γαλλίδας υπηκόου Jacqueline Junelles. Η τελευταία κατείχε το θραύσμα, από τη δεκαετία του 1970. Κατά δήλωσή της το θραύσμα απομακρύνθηκε από την Ακρόπολη, την δεκαετία του 1930, και προέρχεται από το Ερεχθείο. Η Νομάρχης του Ροδανού Emmanuelle Darmon και ο Περιφερειακός Διευθυντής Πολιτιστικών Υποθέσεων της Περιοχής Ωβέρνης-Ροδανού-Άλπεων Marc Drouot θα παραδώσουν, σήμερα το απόγευμα, το θραύσμα στον Πρέσβη της Ελλάδας στο Παρίσι Δημήτριο Ζεβελάκη.

Πρόκειται για τον δεύτερο επαναπατρισμό θραύσματος προερχόμενου από τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο του Ερεχθείου, καθώς το 2006 είχε επιστρέψει από τη Σουηδία ένα ακόμη θραύσμα από την επικρανίτιδα, κατόπιν, επίσης, οικειοθελούς παράδοσης.

Και ο συγκεκριμένος επαναπατρισμός - μετά από την παράνομη εξαγωγή, δεκαετίες πριν, από την Ελλάδα - εντάσσεται σε ένα μεγάλο αριθμό εκούσιων παραδόσεων πολιτιστικών αγαθών από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν, συνήθως από εκλιπόντες συγγενείς ή φίλους. Το Υπουργείο Πολιτισμού ενεργεί με κάθε τρόπο, για την ευαισθητοποίηση του κοινού, σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, επικροτώντας κάθε οικειοθελή επιστροφή αρχαιοτήτων.

.................................................

ΣΧΟΛΙΟ - Γ. Λεκάκη:

Πότε θα επαναπατριοσθεί από το Βρετανικό Μουσείο, η Καρυάτις στο Ερέχθειο; Διότι επισήμως το ελληνικό κράτος και το υπ. Πολιτισμού, δεν έχει εγείρει καμμία αξίωση, και δεν έχει κάνει καμμία νύξη… (Και φυσικά μαζί με αυτήν και η Καρυάτις της Ελευσίνος και όλα τα κλεμμένα;)... - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης: "Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής".

Πόσοι ιδιώτες έχουν στα σπίτια τους, στις συλλογές τους, αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων ελληνικών μνημείων; Αλλά και μεμονωμένα αρχαία ελληνικά έργα τέχνης. Έχει κάνει καταγραφική έρευνα - ως όφειλε - το υπ. Πολιτισμού; 

.................................................

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.7.2023.

υπεργηρη Γαλλιδα γαλλις επιστροφη μαρμαρινο θραυσμα Ερεχθειο επαναπατρισμος Καρυατιδα παρανομια εξαγωγη πολιτιστικα αγαθα πολιτικη προτεραιοτητα υπουργειο Πολιτισμου αρχαιολογικη Υπηρεσια οικειοθελης επιστροφη αρχαιοτητων, παραδοση μαρμαρο αρχιτεκτονικος διακοσμος Ερεχθειου, Υπουργος Πολιτισμου Μενδωνη Λυων Γαλλιας, γαλλια 5ος αιωνας πΧ αναγλυφο λεσβιο κυματιο, αναγλυφα ωα ωο ωον λογχοσχημο φυλλο λεσβος αρχιτεκτονικη επικρανιτιδα, Ερεχθειον αρχαιο αντικειμενο Νομαρχια του Ροδανου, ιστορικος τεχνης Mossiere, Junelles 1970 Ακροπολη, 1930, Ροδανος Darmon Ωβερνη αλπεις Ζεβελακης 2006 Σουηδια παρανομη εκουσια πολιτης προστασια πολιτιστικης κληρονομιας, Βρετανικο Μουσειο, Καρυατις ελληνικο κρατος αξιωση, ιδιωτης συλλογη αρχιτεκτονικο μελος αρχαια ελληνικο μνημειο ελληνικα εργα τεχνης καταγραφη Καρυατιδες ελευσις Ελευσινος ελευσινα Ελευσινας κλεμμενα κλεμμενο αρχαιοκαπηλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ