Το Παραδοσιακό Πανηγύρι Σκοτούσσας Σερρών στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος - του Γ. Λεκάκη

Το Παραδοσιακό Πανηγύρι
Σκοτούσσας Σερρών
στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
της Ελλάδος

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερα χαρά, ανακοινώνει την εγγραφή 21 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο. Το ΥΠΠΟ μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των  φορέων:

Ανάμεσά τους:

Το Παραδοσιακό Πανηγύρι Σκοτούσσας Σερρών:

Πρόκειται για πανηγύρι που διεξάγεται το διάστημα 7-11 Σεπτεμβρίου, στην εορτή της Γέννησης της Θεοτόκου. Είναι ένα πενθήμερο εκδηλώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, φαγητό, γλέντι και χορός, καθώς και εμπορικές και αθλητικές δραστηριότητες. Αποτελεί σημαντική έκφανση της ιστορίας και της παράδοσης της Σκοτούσσας, που έχει συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην διαμόρφωση της τοπικής ταυτότητος.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.7.2023. Γ. Λεκάκης «Τάματα και Αναθήματα».

Παραδοσιακο Πανηγυρι Σκοτουσσας Σερρων 7 8 9 10 11 Σεπτεμβριου, εορτη Γεννηση της Θεοτοκου πενθημερο εκδηλωσεις λιτανεια λιτανευση εικονα Παναγια φαγητο, γλεντι χορος, εμποριο αθλητισμος εκφανση ιστορια παραδοση Σκοτουσας, ιστορικη μνημη τοπικη ταυτοτητα Σκοτουσα Σκοτουσσα σερρες μακεδονια Σεπτεμβριος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ