ΕΡΜΙΟΝΗ, η μονάκριβη θυγατέρα της Ωραίας Ελένης και του Μενελάου, ξακουστή για την ομορφιά της, εφάμιλλη της Αφροδίτης! της Στ. Μ. Μαυρίδου

ΕΡΜΙΟΝΗ,
η μονάκριβη θυγατέρα
της Ωραίας Ελένης και του Μενελάου,
ξακουστή για την ομορφιά της,
εφάμιλλη της Αφροδίτης!

Της καθηγήτριας γαλλικής, Στίλβης Μαρίας Μαυρίδου

ΕΡΜΙΟΝΗ, η μονάκριβη θυγατέρα της Ελένης και του Μενελάου ήταν ξακουστή για την ομορφιά της κι ο Όμηρος την θεωρούσε εφάμιλλη της Αφροδίτης.

Ήταν μόλις εννέα ετών όταν η μητέρα της έφυγε με τον Πάρη στην Τροία.

Η παράδοση λέει πως ο Μενέλαος την είχε μνηστεύσει με τον γιο του Αχιλλέα, τον Νεοπτόλεμο και, μετά την επιστροφή του στη Σπάρτη, τέλεσε με μεγαλοπρέπεια, τους γάμους τους.

Όμως οι τραγικοί ποιητές έχουν διαφορετική άποψη, σύμφωνα με την οποία η Ερμιόνη μνηστεύθηκε πρώτα τον Ορέστη, αλλά κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου ο Μενέλαος άλλαξε γνώμη και υποσχέθηκε τη μοναχοκόρη του στον Νεοπτόλεμο, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Αχιλλέα στον πόλεμο. Οπότε η Ερμιόνη έγινε αντικείμενο φιλονικίας και ο Ορέστης αναγκάστηκε να την παραχωρήσει στον Νεοπτόλεμο, που την διεκδικούσε με το δικαίωμα της πατρικής ευλογίας.

Άλλη εκδοχή φέρει τον Ορέστη να φονεύει τον Νεοπτόλεμο για ν' αποκτήσει την Ερμιόνη κι από τον γάμο τους γεννήθηκε ο Τισαμενός, ο οποίος βασίλευσε στην Σπάρτη και στις Μυκήνες, βασίλεια των δύο γονέων του.

Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία, ενώ ο αποσυμβολισμός της ξεφεύγει από τον Χρόνο, επισημαίνοντας ότι η κόρη της Ελένης συνεχίζει την παράδοση, κληρονομώντας από τη μάνα της το γονίδιο της ομορφιάς, αλλά και το έναυσμα της Έριδας, όπως πιστοποιεί το κοινό αρχικό γράμμα "Ε" των ονομάτων μάνας Ελένης και κόρης Ερμιόνης.

Όμως το πέμπτο γράμμα ανάγεται, κυρίως, εις το Δελφικό "Ε" του αποκαλυπτικού Φωτός,

γι' αυτό

η ΕΛ-ΕΝΗ ως αειθαλής ΕΝΗ (παλαιά) & ΝΕΗ (νέα) ψυχή της ΕΛΛΑΔΟΣ παραδίδει εις την ΕΡΜΙΟΝΗ θυγατέρα της την ουσία του ονόματος, το οποίο δια μέσου αναγραμματισμών, εκδιπλώνεται σε έννοια που δηλώνει πως η

ΕΡΜΙΟΝΗ > ΡΕΕΙ ΜΟΝΗ

προσπαθώντας να ΕΡΜηνεύσει τα ΕΡΜητικά φυλαγμένα μυστικά της μάνας της Ελένης.

Ενώ, στην γενική πτώση (ΕΡΜΙΟΝΗΣ) όταν προστίθεται στο τέλος του ονόματός της το "Σ", το οποίον σείει την συλλογική ψυχή του Έλληνα, εκεί αναδιπλώνεται η λέξη έννοια:

            - ΟΝΗΣΙΣ  (ΕΡΜΙΟΝΗΣ - ΕΡΜΟΝΗΣΙΣ)

ΟΝΗΣΙΣ, σύμφωνα με τα λεξικά, σημαίνει:

ωφέλεια, κέρδος, χρησιμότητα, απόλαυση, ευτυχία, ηδονή, τέρψη.

Λέξεις / έννοιες που μπορούν ν' απευθυνθούν και στα δύο πεδία, το υλικό και το λεπτοφυές, ανάλογα με το βαθμό της ψυχονοητικής εξέλιξης του καθενός.

Εξαρτάται πόσο έτοιμος είναι ο καθένας, για να δεχθεί το άγγιγμα του θείου εκπροσώπου της ΝΟΗΣΗΣ / ΟΝΗΣΗΣ, του αγγελιαφόρου ΕΡΜΗ, δια μέσου της Σπαρτιάτισσας θυγατρός ΕΡΜΙΟΝΗΣ, η οποία ας μην λησμονούμε πως είναι εγγονή Διός!

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.8.2023.

ΕΡΜΙΟΝΗ, μονακριβη θυγατερα κορη Ωραια Ελενη Μενελαος ομορφια θεα Αφροδιτη Μαυριδου εννεα 9 ετων Παρης Τροια παρις μνηστεια Αχιλλεας, αχιλλευς Νεοπτολεμος επιστροφη Σπαρτη, γαμος τραγικοι ποιητες Ορεστης, Τρωικος πολεμος υποσχεση μοναχοκορη αντικειμενο φιλονικια δικαιωμα πατρικη ευλογια φονος Τισαμενος, βασιλιας Μυκηνες, βασιλειο αποσυμβολισμος κληρονομια γονιδιο εριδα ερις γραμμα Ε Δελφικο Εψιλον αποκαλυπτικο Φως αειθαλης ΕΝΗ παλαια ΝΕΗ νεα ψυχη ΕΛΛΑΔΑ ουσια ονομα αναγραμματισμος εννοια ΡΟΗ ΕΡΜηνεια ΕΡΜητικα μυστικο Σ, συλλογικη ΕΡΜΟΝΗΣΙΣ ΕΡΜΟΝΗΣΗ σιγμα ωφελεια, κερδος, χρησιμοτητα, απολαυση, ευτυχια, ηδονη, τερψη λεξη πεδιο υλικο λεπτοφυες, ψυχονοητικη εξελιξη αγγιγμα θειο ΝΟΗΣΗ / ΟΝΗΣΗ, αγγελιαφορος ΕΡΜΗΣ, Σπαρτιατισσα Διας ζευς
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ