Αρχαιολογικές έρευνες στην Ελευσίνα: Με χρηματοδότηση Ροκφέλερ ανακαλύφθηκε δραστηριότητα 3.500 χρόνων

Οι αρχαιολογικές έρευνες
στην Ελευσίνα:
Με χρηματοδότηση Ροκφέλερ
ανακαλύφθηκε δραστηριότητα 3.500 χρόνων

Οι πρώτες επιστημονικές έρευνες στο ελευσινιακό Ιερό πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας από την αρχαιόφιλη εταιρεία των Dilettanti (Society of Dilettanti), η οποία έστειλε μία αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο με επί κεφαλής τον Sir William Gell και τους αρχιτέκτονες John Peter Grandy και Francis Redford. Τα μέλη της αποστολής που έφτασαν στην Ελευσίνα το 1812 κατάφεραν να εντοπίσουν το Τελεστήριο και να σχεδιάσουν την κάτοψή του, η οποία όμως, αποδείχτηκε λανθασμένη, καθώς τα σπίτια του χωριού της Ελευσίνας που είχαν οικοδομηθεί επάνω σε αυτό τους εμπόδισαν να έχουν μία σωστή εικόνα του χώρου.

Πραγματοποίησαν, επίσης, καθαρισμό του ναού της Προπυλαίας Αρτέμιδος και του Πατρός Ποσειδώνος καθώς και των Μεγάλων Προπυλαίων, και ήταν οι πρώτοι που εντόπισαν την ομοιότητα της κάτοψής τους με εκείνη των Προπυλαίων της Αθήνας. Τέλος, σχεδίασαν πολλά από τα αρχιτεκτονικά μέλη των Μικρών Προπυλαίων. Το σύνολο της ερευνητικής εργασίας τους εκδόθηκε το 1817 σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό βιβλίο με τίτλο The Unedited Antiquities of Attica.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, το ενδιαφέρον για το Ιερό της Ελευσίνας αναθερμάνθηκε και το 1860 ο Γάλλος αρχαιολόγος Fr. Lenormant, με την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης, πραγματοποιεί μικρής έκτασης και διάρκειας αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή των Μικρών Προπυλαίων.

Οι συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1882 από την «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία» με διευθυντή τον αρχαιολόγο Δημήτριο Φίλιο. Οι εκθέσεις της ανασκαφικής του έρευνας από το 1882 έως το 1894 έδωσαν τα πρώτα τεκμηριωμένα στοιχεία για την οικοδομική εξέλιξη του Ιερού. Από τα πρώτα χρόνια συνεργάστηκε με τον Wilhelm Dörpfeld, στη δεξιοσύνη του οποίου οφείλονται τα αρχιτεκτονικά σχέδια που συνοδεύουν τις ετήσιες, κατά βάση, αναφορές του Δ. Φίλιου.

Οι ανασκαφικές εργασίες συνεχίστηκαν στον χώρο μεταξύ των ετών 1895 και 1907 από τον καθηγητή Ανδρέα Σκιά, ο οποίος ερεύνησε ιδιαίτερα την αυλή του Ιερού, το νότιο τμήμα του, το νεκροταφείο των γεωμετρικών χρόνων και τα προϊστορικά κατάλοιπα στα νότια του περιβόλου.

Η δεύτερη περίοδος των ανασκαφών αρχίζει το 1917 με διευθυντή τον Κωνσταντίνο Κουρουνιώτη. Έως το 1930 έγιναν μικρής έκτασης ανασκαφές, λόγω έλλειψης χρημάτων. Το ίδιο έτος το ίδρυμα Rockfeller χρηματοδοτεί την έρευνα και ο K. Κουρουνιώτης πραγματοποιεί εκτεταμένες ανασκαφές που έφεραν στο φως τα κατάλοιπα του Τελεστηρίου και των περιβόλων του και αποκάλυψαν την οικοδομική ιστορία του Ιερού από το 1500 π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Τα νέα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη δεύτερη αυτή ανασκαφική περίοδο όχι μόνο επιβεβαίωσαν την άγνωστη έως τότε προϊστορική φάση του Ιερού αλλά έδωσαν τη δυνατότητα στους ανασκαφείς να διορθώσουν και να συμπληρώσουν τα προηγούμενα συμπεράσματα σχετικά με την τοπογραφία του Ιερού κατά τους ιστορικούς χρόνους.

Συνεργάτες του Κ. Κουρουνιώτη υπήρξαν ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Τραυλός, ο Έφορος αρχαιοτήτων Ιωάννης Θρεψιάδης και, για ένα μικρό διάστημα, ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπακαλάκης.

Από το 1945, μετά τον θάνατο του Κ. Κουρουνιώτη, η «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία» εμπιστεύτηκε τις ανασκαφές στους καθηγητές Αναστάσιο Ορλάνδο και Γεώργιο Μυλωνά, καθώς και στον Ιωάννη Τραυλό.

Ο Γ. Μυλωνάς συνέχισε να ασχολείται με την Ελευσίνα έως τον θάνατό του το 1988. Ήταν ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως το λεγόμενο «Δυτικό Νεκροταφείο» της Ελευσίνας με τον μεγάλο αριθμό τάφων που χρονολογούνται στα προϊστορικά χρόνια, μεταξύ των οποίων και μία συστάδα τάφων που ταυτίστηκε από τον ανασκαφέα με τον τάφο των «Επτά επί Θήβας».

Κατά τη δεκαετία του 1990 οι έρευνες εντός του αρχαιολογικού χώρου συνεχίστηκαν από τον Μιχάλη Κοσμόπουλο, ενώ ακολούθησαν εκείνες από τις κατά καιρούς αρμόδιες για τον χώρο Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Ελευσίνας υπάγονται στην αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.3.2021.


αρχαιολογικες ερευνες ελευσινιακο Ιερο οθωμανικη κυριαρχια εποχη αρχαιοφιλη εταιρεια ντιλεταντι Society of Dilettanti αποστολη Ανατολικη Μεσογειος σερ Τζελ τζελλ Sir William Gell αρχιτεκτονας γκραντι Grandy ρεντφορντ Redford Ελευσινα 19ος αιψνας μχ 1812 ελευσις Τελεστηριο σχεδιο κατοψη σπιτια χωριο Ελευσινας ναος Προπυλαιας Αρτεμιδος καθαρισμος Προπυλαια Αρτεμις θεα αρτεμη Πατρος Ποσειδωνος Πατερα Ποσειδωνα Πατηρ Ποσειδων Ποσειδωνας Μεγαλα Προπυλαια Αθηνας αθηνων αρχιτεκτονικα μελη εκδοση 1817 βιβλιο αττικη αττικης απελευθερωση Ελλαδας, Ιερο Ελευσινις ιερον 1860 Γαλλος αρχαιολογος λενορμαν Lenormant, αδεια ελληνικη κυβερνηση αρχαιολογικη ερευνα συστηματικες ανασκαφες 1882 Εν Αθηναις Αρχαιολογικη Εταιρεια αρχαιολογια Φιλιος εκθεση ανασκαφικη 1882 1894 οικοδομικη εξελιξη δαιρπφελντ Dorpfeld, αρχιτεκτονικο σχεδια ανασκαφη 1895 1907 καθηγητης Σκιας αυλη νεκροταφειο γεωμετρικα χρονια προιστορια περιβολος 1917 Κουρουνιωτης 1930 ιδρυμα Ροκφελερ Ροκφελλερ εβραιοι Rockfeller χρηματοδοτηση 3.500 χρονια πριν 2η χιλιετια 1500 πΧ 5ος μΧ αγνωστη προιστορικη αρχιτεκτων Τραυλος, εφορος αρχαιοτητων Θρεψιαδης Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης απθ Μπακαλακης 1945, Ορλανδος Μυλωνας 1988 Δυτικο ταφοι προιστορικα ταφη ταφο των Επτα επι Θηβας θηβα αρχαια 1990 Κοσμοπουλος, αρχαιολογικος χωρος Μουσειο Εφορεια Αρχαιοτητων ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ