ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1961: Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ - του Κ. Κατσιγιάννη

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1961:
Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ

Του Κώστα Κατσιγιάννη

Με την ευκαιρία της επετείου των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, ας θυμηθούμε τι έγινε στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου πριν από 62 χρόνια.

Από αριστερά: Γιάννης Τσαρούχης, Κωστής Μπαστιάς,

Μ. Κάλλας και Αλέξης Μινωτής.

Πραγματικά τo έτος 1961 υπήρξε μια θριαμβευτική χρονιά για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, αφού στις 6 και στις 13 Αυγούστου δόθηκαν δύο παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την όπερα “Μήδεια” του Luigi Cherubini(*), με πρωταγωνίστρια την Μαρία Κάλλας, η οποία αποθεώθηκε από 32.000 θεατές συνολικά, ρεκόρ προσέλευσης για την Επίδαυρο.

Ήταν η τελευταία παράσταση της μεγάλης καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Το «λαλούν θέατρο» του Ασκληπιείου Επιδαύρου" 15-16.5.1997. Και "Το λαλίστατο θέατρο της Επιδαύρου", 17-21.5.1997, στα "Χρονογραφήματα για την Ελλάδα και τον πολιτισμό", εκδ. Ερωδιός.

Όμως, για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις του 1961 είχαν προηγηθεί τον προηγούμενο χειμώνα σημαντικά έργα υποδομής με μέριμνα της τεχνικής υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ., όπως ο ηλεκτροφωτισμός του περιβάλλοντα χώρου του αρχαίου θεάτρου, η διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και η κατασκευή του τουριστικού περιπτέρου Επιδαύρου (με εστιατόριο και ξενώνα έξη κλινών), σε μελέτη Άρη Κωνσταντινίδη και Κίμωνα Λάσκαρη (βλ. παρακάτω φωτογραφία).

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 11.8.2023.

(*) Ο Maria Luigi Carlo Zenobio Salvatore Cherubini γεννήθηκε στην Φλωρεντία (1760 – 1842). Ήταν Ιταλός κλασσικός και ρομαντικός συνθέτης. Επαινέθηκε από τον Μπετόβεν, τον Ροσίνι, κ.ά.


ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ αργολιδος αργολιδας αργολιδα αργολις 1961, ΚΑΛΛΑΣ Κατσιγιαννης αρχαιο θεατρο Επιδαυρου Φεστιβαλ 6 13 Αυγουστου Αυγουστος παρασταση Εθνικη Λυρικη Σκηνη ΕΛΣ οπερα Μηδεια κεμπουρινι Cherubini, πρωταγωνιστρια αποθεωση θεατες ρεκορ προσελευσης προσελευση καλλιτεχνις Ελλαδα εργα υποδομης ΕΟΤ ηλεκτροφωτισμος περιβαλλον χωρος σταθμευσης τουριστικο περιπτερο εστιατοριο ξενωνας Κωνσταντινιδης Λασκαρης Τσαρουχης, Μπαστιας, Μινωτης Φλωρεντια Ιταλος κλασσικος ρομαντικος συνθετης Μπετοβεν, Ροσινι, λαλουν θεατρο Ασκληπιειο Ασκληπιειον
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ