Η φωτιά στην αρχαία πόλη Ζώνη, της Περαίας Σαμοθράκης, στον Έβρο, έκαψε αρχαιολογικά ευρήματα-Δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, λέει το υπ. Πολιτισμού, αλλά οι φωτογραφίες άλλα δείχνουν! - του Γ. Λεκάκη

Η φωτιά στην αρχαία πόλη Ζώνη,
της Περαίας Σαμοθράκης,
στον Έβρο,
έκαψε αρχαιολογικά ευρήματα.
Δεν υπέστη σοβαρές ζημιές,
λέει το υπ. Πολιτισμού,
αλλά οι φωτογραφίες
άλλα δείχνουν…

Του Γιώργου Λεκάκη

Σχετικώς με το πέρασμα της φωτιάς, από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλεως Ζώνης, της Περαίας Σαμοθράκης[1], στον νομό Έβρου, το βράδυ της 22ας Αυγούστου 2023, το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει τα εξής:

«Νωρίς, το πρωί της Τετάρτης 23 Αυγούστου, ενώ ακόμη έκαιγαν μικρές εστίες, εντός του αρχαιολογικού χώρου και των κτηριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες είχαν αντιμετωπιστεί, επιτυχώς, από πυροσβεστικό κλιμάκιο, υπαλλήλους και εθελοντές, οι αρχαιολόγοι και οι φύλακες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου μετέβησαν στον αρχαιολογικό χώρο Ζώνης, στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, που πλήττεται σφοδρά, τα τελευταία 24ωρα, από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Περίπου στη 1 μ.μ. υπήρξαν αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε την απομάκρυνση του προσωπικού από τον χώρο.

Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκαν τα εξής:

– Δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς ο χώρος, με εντολή Υπουργού, είχε κλείσει προληπτικά, από την προηγούμενη ημέρα.

– Τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν υποστεί εμφανή ζημιά, καθώς ο χώρος ήταν πολύ προσεκτικά αποψιλωμένος. Σε δύο σημεία του χώρου, και στο ρέμα που διέρχεται το ανατολικό τμήμα του χώρου, όπου δεν υπάρχουν αρχαιολογικά κατάλοιπα, κάηκε η χαμερπής βλάστηση, όπως και ορισμένα δέντρα και η βλάστηση στην ακρόπολη, του αρχαίου οικισμού. Δεν επιχειρήθηκε προσέγγιση στην ακρόπολη, λόγω του φόβου αναζωπυρώσεων.

– Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν, κυρίως, σε ορισμένες υποδομές του χώρου. Συγκεκριμένα, στους ξύλινους διαδρόμους ΑμεΑ, της δυτικής και νότιας πλευράς, και σε κτίσμα που φιλοξενεί αποθήκες και χώρους εργασίας, του οποίου ολοσχερώς καταστράφηκε η οροφή και το περιεχόμενο στο εσωτερικό του. (Προωθητικό υλικό του χώρου, τμήμα του αρχείου των ανασκαφών, εξοπλισμός εκδηλώσεων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και περιφερειακά, τηλεφωνικό κέντρο και πωλητέα είδη του ΟΔΑΠ).

– Αλώβητο, εκτός από τις αρχαιότητες, έμεινε και το κτήριο του εργαστηρίου, μία αποθήκη, ένας χώρος γραφείου και το φυλάκιο – εκδοτήριο εισιτηρίων. Η φωτιά κατέκαψε μικρό αποθηκευτικό χώρο στον οποίον ήταν αποθηκευμένα ξύλινα κιβώτια με κεραμική, όστρεα και οστά προκαλώντας ζημιά, σε τμήμα, του αρχαιολογικού υλικού.

– Ο χώρος δεν έχει ηλεκτροδότηση, υδροδότηση και τηλεφωνική σύνδεση. Έχει ενημερωθεί σχετικά το ΚΕΛΕΣΣ.

Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρι την αποκατάσταση των βασικών υποδομών του. Η κατάσταση που επικρατεί στη γύρω περιοχή δεν αποκλείει την πρόκληση περαιτέρω ζημιών, καθώς ο άνεμος παραμένει ισχυρός».

Δυστυχώς, όμως, οι φωτογραφίες άλλα αποδεικνύουν…

ΔΕΙΤΕ: 

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 23.8.2023. Φωτ.: Αθ. Γιαλαμάς,

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Βλ. Γ. Λεκάκης «Σαμοθράκη, ιερά νήσος», εκδ. Ερωδιός, 2006.


φωτια αρχαιολογικος χωρος αρχαια πολη Ζωνη Περαια Σαμοθρακης, εβρος, ζημιες, υπουργειο Πολιτισμου, φωτιες, πολις Σαμοθρακη νομος εβρου, 22 Αυγουστου 2023, αυγουστος κτηριο πυροσβεστικη εθελοντες, αρχαιολογος φυλακας Εφορεια Αρχαιοτητων εβρου μακρη Δημος Αλεξανδρουπολης, καταστροφη πυρκαγια αναζωπυρωση Πυροσβεστικη Υπηρεσια Αλεξανδρουπολη Αλεξανδρουπολεως Αλεξανδρουπολις αυτοψια αρχαιο αρχιτεκτονικα καταλοιπα ζημια αποψιλωση αρχαιολογια χαμερπης βλαστηση, δεντρα ακροπολη, αρχαιος οικισμος αναζωπυρωσεις υποδομες ξυλινος διαδρομος ΑμεΑ, κτισμα αποθηκη αρχειο ανασκαφη εργαστηριο ξυλινο κιβωτιο κεραμικη, οστρεα οστρεο οστα οστο οστουν αρχαιολογικο υλικο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ