Τα ΜΟΝΤΕΡΝΑ... ΝΕΟΛΙΘΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ 6.800 χρόνων από την Μαγνησία

Τα ΜΟΝΤΕΡΝΑ... ΝΕΟΛΙΘΙΚΑ ΕΙΔΩΛΙΑ

6.800 χρόνων

από την Μαγνησία

Από το καλοκαίρι του 2020, το λογότυπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το γραφιστικό σχέδιο – σύμβολο δηλαδή που επιλέχθηκε από την Υπηρεσία μας για να την εκπροσωπεί σε κάθε έντυπη και ηλεκτρονική χρήση, είναι ένα ευρέως γνωστό νεολιθικό ειδώλιο από την θέση «Μαγούλα[1] Καραμουρλάρ», όπως λέγεται που βρίσκεται ανατολικά του Στεφανοβικείου[2] Μαγνησίας.

Βρέθηκε το 1972, σε επιφανειακή έρευνα κοντά στην Καραμουρλάρ από τους αρχαιολόγους Γεωργία Παπαδάκη και Μάκη Μίχο κάτω από τη γενική εποπτεία του τότε Εφόρου Δημητρίου Θεοχάρη.

Το ειδώλιο αυτό, η «Κυρά της Καραμουρλάρ», όπως το ονόμασε ο Μάκης Μίχος παρότι στο ειδώλιο δεν δηλώνονται χαρακτηριστικά φύλου, εκτίθεται πλέον μόνιμα στην αίθουσα με τις προϊστορικές αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Συγκρινόμενο με τα άλλα θεσσαλικά νεολιθικά ειδώλια, είναι ένα εύρημα ιδιαίτερο και σχετικά σπάνιο τόσο ως προς το υλικό κατασκευής του όσο και ως προς την τεχνοτροπία του, που οδήγησε κάποιους αρχαιολόγους να αμφισβητήσουν την γνησιότητα του.

Έξι λεπτές εγχαράξεις πάνω σε ένα πλακαρό βότσαλο, αρκούν για να σχηματίσουν μια ανθρώπινη μορφή, σε συνεσταλμένη (εμβρυϊκή) στάση. Το απλό αυτό έγγλυφο των δύο διαστάσεων μεταμορφώνεται σε περίοπτο γλυπτό τριών διαστάσεων, με την επανάληψη των ίδιων εγχαράξεων και στην άλλη όψη του βότσαλου, και με την προσθήκη μιας ακόμη εγχάραξης στη στενή πλευρά του, που διαχωρίζει τις κνήμες των ποδιών της καθιστής μορφής.

Ο τρόπος της μετατροπής του σχήματος ενός απλού βότσαλου, με λίγες εγχαράξεις, σε ειδώλιο, είναι ιδιοφυής, και ακριβώς, αυτή η απλότητα και η «αφαιρετικότητα» που το διακρίνουν, το καθιστούν διαχρονικό.

Ο Δ. Ρ. Θεοχάρης, έζησε σε μια εποχή που μαστιζόταν από την κατασκευή πλαστών ή κίβδηλων αρχαιοτήτων. Με ενεργό ένα τέτοιο παράνομο εργαστήριο στη Θεσσαλία ήδη από τη δεκαετία του ’50, και παρ' ότι το εύρημα αυτό βρέθηκε σε επιφανειακά στρώματα και όχι αμιγώς ανασκαφικά, δεν αμφέβαλε για τη γνησιότητα του, δεν δίστασε να το «αγκαλιάσει» και να το επιλέξει μάλιστα για να κοσμήσει το εξώφυλλο του βιβλίου του «Νεολιθικός Πολιτισμός» που αποτέλεσε σταθμό στην βιβλιογραφία για την νεολιθική εποχή στην Ελλάδα.

Η γνησιότητα του επιβεβαιώθηκε έμμεσα από την ύπαρξη ενός άλλου παρόμοιου ευρήματος από το Διμήνι, που είχε βρεθεί από τον Τσούντα στις αρχές του 20ου αιώνα και φυλασσόταν για σχεδόν έναν αιώνα στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα. Με την ίδια τεχνική, πάνω σε μία οβάλ επίπεδη στιλπνή πέτρα σκουροπράσινου χρώματος (στεατίτης), χαράχθηκε και στις δυο της πλευρές η ίδια καθιστή ανθρώπινη μορφή σε συνεσταλμένη στάση. Σε δεύτερη χρήση ένα ζεύγος οπών τη διαμόρφωσε σε περίαπτο για να κρεμαστεί από το λαιμό ως κόσμημα ή φυλαχτό.

ΠΗΓΗ: ΕΦΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις", ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.12.2022.

Βιβλιογραφια:

        - Manteli Κ. «Amulet στο The Greeks – Agamemnon to Alexander the Great», λήμμα 4, σελ. 33, 2014.

        - Θεοχάρης Δ. P. «Νεολιθική Ελλάς», εικ. 14, 1973.

        - Μίχος Μ. «Η κυρά της Καραμουρλάρ» στο Ανάσκαμμα 5, σελ. 147-154, 2011.

        - Τσούντας Χρ. «Αι Προϊστορικαί Ακροπόλεις Διμηνίου και Σέσκλου», 337, πιν. 43: 22, 1908.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Μαγούλα = τύμβος.

[2] τ. Χατζήμισι ή Στεφανοβίκιο, από τον μεγαλοκτηματία της περιοχής, Παύλο Στεφάνοβικ Σκυλίτση. 

μοντερνο ΝΕΟΛΙΘΙΚΟ ΕΙΔΩΛΙΟ μαγουλα ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ, εμβρυικη σταση Αρχαιολογικο Μουσειο Βολου, λογοτυπο Εφορεια Αρχαιοτητων Μαγνησια, νεολιθικη εποχη ειδωλια Καραμουρλαρ Στεφανοβικειο 1972, επιφανειακη ερευνα αρχαιολογος Παπαδακη Μιχος εφορος Θεοχαρης εγχαρακτη παρασταση καθισμενη μορφη πλακαρο βοτσαλο Βολος Κυρα φυλο προιστορια αρχαιοτητες θεσσαλικο αρχαια θεσσαλια αρχαια νεολιθικα ειδωλια, ευρημα σπανιο υλικο κατασκευης τεχνοτροπια αρχαιολογια αμφισβητηση ανθρωπινη συνεσταλμενη εμβρυο εγγλυφο γλυπτο εγχαραξη κνημη ποδι καθισμενη ιδιοφυια απλοτητα αφαιρετικοτητα πλαστη κιβδηλη παρανομο εργαστηριο 1950, ανασκαφη βιβλιο Νεολιθικος Πολιτισμος Ελλαδα σκουρος πρασινος στεατιτης Διμηνι 4.800 – 3.200 6800 χρονια πριν 5200 πΧ 5η χιλιετια Αθηνα Εθνικο Αρχαιολογικο Μουσειο, γνησιοτητα ευρηματα Διμηνιο, Τσουντας 20ος αιωνας αποθηκη τεχνικη οβαλ επιπεδη στιλπνη πετρα σκουροπρασινο χρωμα καθιστη οπη περιαπτο λαιμος κοσμημα φυλαχτο Προιστορικαι Ακροπολεις Διμηνιου και Σεσκλου τυμβος Χατζημισι Χατζιμισι Στεφανοβικιο, Στεφανοβικι μεγαλοκτηματιας μεγαλοτσιφιλικας τσιφλικας Στεφανοβικ Σκυλιτσης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ