Μουσικά Βιβλία της Σοφίας Μαυρογενίδου

Μουσικά Βιβλία
της Σοφίας Μαυρογενίδου

Passacaglia - Το πρώτο μου έργο για πιάνο η τσέμπαλο. Είναι ένα κομμάτι σε παλαιό στυλ σε φόρμα μπαρόκ passacaglia, εκδόθηκε το 2016 στις εκδόσεις Φ. Νάκας.

 

IL Giardino – Μουσική για πιάνο η τσέμπαλο. Στο βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνονται 10 κομμάτια – 10 immagini, που το κάθε κομμάτι έχει άλλον χαρακτήρα και άλλο περιεχόμενο, ξεκινώντας με κομμάτια σε κλασική φόρμα, επηρεασμένα από προκλασική μουσική, μουσική του Μότσαρτ, κομμάτια σε πιο μινιμαλιστικό στυλ εμπνευσμένα από τη μουσική του Σατί. Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στους φίλους μου μουσικούς και συνεργάτες μου, οι οποίοι με στήριζαν από την αρχή της συνθετικής μου πορείας. Ο τίτλος και το βιβλίο είναι εμπνευσμένα και αφιερωμένα στην συνεργάτιδα και φίλη μου τσεμπαλίστα τη Δέσποινα Χωματίδου. Εκδόθηκε το 2019 στις εκδόσεις Φ. Νάκας.

 

Fantik – 12 περιπέτειες για πιάνο – 12 adventures for piano. Τα κομμάτια σε αυτό το βιβλίο είναι καθαρά πιανιστικά, σε έντονο ρομαντικό ύφος, αλλά και με μινιμαλιστικές και τζαζ επιρροές. Ο σκοπός μου εδώ ήταν να αναδειχτεί η δυνατότητα ενός πιάνου και των ηχοχρωμάτων του. Εδώ ο τίτλος και το βιβλίο είναι εμπνευσμένα από τη συνεργάτιδα και φίλη μου πιανίστα την Ingrid Sotolářová, όπως και το κάθε κομμάτι είναι αφιερωμένο σε εκλεκτό μου φίλο. Εκδόθηκε το 2019 στις εκδόσεις Φ. Νάκας.

 

6 Mediterranean Pieces – Είναι ένα βιβλίο με 6 μεσογειακά κομμάτια για τσέλο και πιάνο με έντονο το άρωμα της Μεσογείου και στοιχεία της ευρωπαϊκής δυτικής κλασικής παράδοσης. Δυο όργανα με τόσο διαφορετικό ηχόχρωμα συνυπάρχουν αρμονικά και μας ταξιδεύουν σε απρόσμενες μουσικές διαδρομές. Εκδόθηκε το 2021 στις εκδόσεις Φ. Νάκας.

 

6 Greek Dances for piano 6 Ελληνικοί χοροί για πιάνο – είναι ένα βιβλίο , στο οποίο επιχείρησα να αποτυπώσω στο πιάνο μερικούς από τους πιο γνωστούς ελληνικούς χορούς με τον χαρακτηριστικό ρυθμό του κάθε χορού από διάφορα μέρη της Ελλάδος, εκμεταλλευομένη την πληρότητα των ηχοχρωμάτων του πιάνου, την αυτονομία και την ικανότητα του οργάνου να αποδώσει τη μουσική δίχως να χρειάζονται άλλα όργανα. Εκδόθηκε το 2022 στις εκδόσεις Φ. Νάκας.


In Memoriam klavírní fantasie - Είναι συλλογή από 6 κομμάτια για πιάνο, που το κάθε κομμάτι έχει δικό του τίτλο και περιεχόμενο. Έμπνευση μου για να γράψω αυτό το έργο ήταν τα τραγικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Τσεχική πόλη Lidice και στο Ελληνικό Δίστομο και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος και την τραγική μοίρα τους, αλλά και σε όλα τα θύματα του κόσμου που έχουν βιώσει ανάλογα γεγονότα. Εκδόθηκε το 2019 στις Τσέχικες εκδόσεις Sursum.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.8.2023.


Μουσικα Βιβλια Μαυρογενιδου Μουσικο Βιβλιο μουσικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ