Παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου! Το σκάνδαλο κλοπής 1.500 αντικειμένων (και ελληνικών) μεγαλώνει! - ΔΕΝ είναι ασφαλή τα αρχαιοελληνικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο! - του Γ. Λεκάκη

Παραιτήθηκε ο διευθυντής
του Βρετανικού Μουσείου!
Το σκάνδαλο κλοπής 1.500 αντικειμένων
(και ελληνικών) μεγαλώνει!
ΔΕΝ είναι ασφαλή τα αρχαιοελληνικά εκθέματα
στο Βρετανικό Μουσείο!

Του Γιώργου Λεκάκη

«Η ευθύνη για αυτή την αποτυχία πρέπει τελικά να ανήκει στον διευθυντή», είπε ο Χ. Φίσερ σε ανακοίνωση-έκπληξη. Τον Ιούλιο, ο Φίσερ (επί 8 χρόνια διευθυντής του μουσείου και ο πρώτος μη Βρετανός διευθυντής του από το 1866) είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί το 2024..

Η κίνηση έρχεται μόλις 9 ημέρες αφ’ ότου το μουσείο αποκάλυψε ότι πολύτιμα αντικείμενα (όπως χρυσά κοσμήματα και πολύτιμοι και ημιπολύτιμοι λίθοι και υάλιν, που χρονολογούνται από τον 15ο - 19ο αιώνα μ.Χ) είχε… κλαπεί από τη συλλογή του!

Υπεύθυνος για τις κλοπές, θεωρήθηκε ο ανώτερος επιμελητής Peter John Higgs. Αλλά οι σκανδαλώδεις λεπτομέρειες που έχουν προκύψει από τότε δείχνουν ότι περισσότερα από 1.500 αντικείμενα εξαφανίσθηκαν με την πάροδο των ετών, ενώ ο Fischer (και άλλοι), που ειδοποιήθηκαν για τις ενέργειες του Higgs, το 2021, προφανώς δεν αντέδρασαν…

Ο Φίσερ ζήτησε επίσης συγγνώμη από τον Ολλανδό έμπορο αρχαιοτήτων Ittai Gradel, τον πληροφοριοδότη που ειδοποίησε το μουσείο, αφού εντόπισε αντικείμενα από την συλλογή του στο… eBay! Ο Gradel είπε ότι αγόρασε περίπου 70 μουσειακά αντικείμενα στο eBay (σε πολύ χαμηλές τιμές) πριν καταλάβει από πού προέρχονται. Αργότερα, αναγνώρισε κομμάτια από την συλλογή των ελληνορωμαϊκών κειμηλίων του Townley, που δόθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο στις αρχές του 19ου αιώνα. Έμαθε επίσης ότι το προφίλ του πωλητή του eBay συνδέεται με έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του Peter Higgs!

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζωρτζ Όσμπορν εδήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση του Φίσερ.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Τζόναθαν Ουίλιαμς, «θα παραιτηθεί οικειοθελώς από τα κανονικά του καθήκοντα μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη εξέταση για τις κλοπές στο μουσείο».

Ο Gradel είπε για τα «ευρήματά» του στο μουσείο τον Φεβρουάριο του 2021. Σε απάντηση, ο αναπληρωτής διευθυντής του ιδρύματος, Τζόναθαν Ουίλιαμς, είπε στον έμπορο ότι «δεν υπήρξε καμμία υπόδειξη για παράβαση». Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι ο Fischer ενημερώθηκε για τους ισχυρισμούς του Gradel. Ο έμπορος κατηγόρησε τους Williams και Fischer ότι «τα σκούπισαν όλα κάτω από το χαλί».

...........................................

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Έχω ξαναπεί και ξαναγράψει: ΔΕΝ είναι ασφαλή τα αρχαιοελληνικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο:

- και λόγω συνθηκών που επικρατούν σε αυτό,

- και λόγω γνώσεων και σχέσεων των Βρετανών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό,

- και λόγω διαχειρίσεως,

- και λόγω δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που επιτρέπονται σε αυτό,

και πολλά άλλα!

Θα επανέλθω. Δυστυχώς…

...........................................

ΠΗΓΗ: T. Dafoe «British Museum Director Hartwig Fischer Has Stepped Down, Hastening His Previously Planned Departure as Theft Scandal Grows - "The responsibility for that failure must ultimately rest with the director," Fischer said in the surprise announcement», artnet, 25.8.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.8.2023.

Παραιτηση διευθυντης Βρετανικο Μουσειο σκανδαλο κλοπη κλοπες μουσεια μουσειου μουσειων αρχαια αντικειμενα ελληνικα ασφαλεια αρχαιοελληνικα εκθεματα Βρετανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ