Αρχαίος δρόμος 225x12 μ. με καταστήματα, δημόσια κτήρια και υπόγειο αποχετευτικό σύστημα σαν ιστός αράχνης, ευρέθη στην Φασηλίδα - του Γ. Λεκάκη

Αρχαίος δρόμος 225 Χ 12 μ.
με καταστήματα, δημόσια κτήρια
και υπόγειο αποχετευτικό σύστημα
σαν ιστός αράχνης,
ευρέθη στην Φασηλίδα

Του Γιώργου Λεκάκη

Με τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στην αρχαία ελληνική πόλη Φασηλίς, στην Λυκία Παμφυλία, στον 36ο παράλληλο [36°31′25″N 30°33′08″E] περιοχή που νυν λέγεται Κεμέρ στην Αττάλεια, αποκαλύπτεται το τμήμα του κεντρικού δρόμου, που ήταν κάτω από το έδαφος, εξ αιτίας σεισμών. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Η άγνωστη Μικρά Ασία".


Ο δρόμος εκτείνεται μέχρι το λιμάνι (επάνω).

Ο δρ. Μουράτ Αρσλάν (Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Akdeniz, Τμήμα Αρχαίας Ιστορίας και επί κεφαλής των ανασκαφών) είπε: «Ο κεντρικός δρόμος έχει μήκος περίπου 225 μέτρα και πλάτος 12 μέτρα. Είναι δρόμος που συνδέει το κεντρικό λιμάνι της Φασηλίδος, το νότιο λιμάνι και τον κύριο εμπορικό άξονα. Υπάρχουν αγορές, εμπορικά καταστήματα και δημόσια κτήρια και στις δύο πλευρές του δρόμου. Οι ανασκαφικοί μας στόχοι για το 2023 είναι να επισκευάσουμε το κέντρο της Φασηλίδος και τον δρόμο, που αποτελεί το κύριο εμπορικό δίκτυο και να το καταστήσουμε επισκέψιμο σε εντόπιους και ξένους επισκέπτες».

Ο κ. Arslan επεσήμανε ότι «υπάρχει αρχαία υποδομή και αποχετευτικό σύστημα, που ομοιάζει με ιστό αράχνης, κάτω από την πόλη. Κατά την διάρκεια αυτών των μελετών, διαπιστώσαμε ότι ο δρόμος χρησιμοποιείται αμετάβλητος από την κλασσική περίοδο», είπε.

ΠΗΓΗ: Α.Α. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 6.9.2023.

Αρχαιος δρομος αρχαιο καταστημα, δημοσιο κτηριο υπογειο αποχετευτικο συστημα Φασηλιδα ανασκαφη αρχαια ελληνικη πολη Φασηλις, Λυκια – Παμφυλια, 36ος παραλληλος Κεμερ Ατταλεια, κεντρικος σεισμος λιμανι ανασκαφες εμποριο αγορα, εμπορικο καταστηματα δημοσια κτηρια υποδομη αποχετευση κλασσικη περιοδος εποχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ