Ο άνθρωπος ξεκίνησε να κάνει ΓΛΥΠΤΙΚΗ πριν 2.500.000 χρόνια!

Η ΓΛΥΠΤΙΚΗ ξεκίνησε
πριν 2.500.000 χρόνια!

Έκθεση με τίτλο «ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ - Αρχαιολογικά ευρήματα από τον Παλαιό Κόσμο και την Λέσβο, 2,5 εκ. έως 50.000 χρόνια πριν», η οποία περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία, αλλά και «μορφές σε λίθο» που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το αρχαιότερο έχει ηλικία γύρω στα 2.500.000 χρόνια και το πιο πρόσφατο είναι μόλις 50.000 χρόνων.

Αυτά τα έργα προγόνων Homo sapiens του καταδεικνύουν ότι η αισθητική αφύπνιση και η ικανότητα αναγνώρισης ομορφιάς και νοήματος σε αντικείμενα ανάγονται εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας, όταν και μπορούν να εντοπιστούν οι απαρχές της γλυπτικής τέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει και εκμαγεία που έχουν δημιουργηθεί με τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν.

Βασισμένη στην έκθεση «Οι απαρχές της γλυπτικής: Από τον χειροπέλεκυ στις μορφές σε λίθο» (Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ, Ντάλας 2018), η αθηναϊκή εκδοχή διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης και παρουσιάζει για πρώτη φορά εργαλεία από τη σημαντική παλαιολιθική θέση στα Ροδαφνίδια της Λέσβου, τα οποία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα εκθέματα είναι σπάνια παλαιολιθικά εργαλεία από:

        - το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης,

        - την συλλογή του Τόνι Μπερλάντ (Κέντρο Γλυπτικής Νάσερ, Ντάλας),

        - το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Παλαιοντολογίας στο Παρίσι,

        - το Μουσείο Προϊστορίας Άνω Γαλιλαίας και το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ,

        - το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ,

        - το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προϊστορικής Έρευνας στο Τοταβέλ

και

        - το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Βιτβάτερσραντ στη Νότια Αφρική.

Βασίζεται στην έκθεση "First Sculpture: Handaxe to Figure Stone" που διοργανώθηκε από το Nasher Sculpture Center, στο Ντάλας, το 2018.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ:

Οι διαλέξεις που οργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης αναπτύσσουν τους θεματικούς άξονες πάνω στους οποίους οργανώνονται τα εκθέματα.

Ομιλητές από όλο τον κόσμο, με ειδίκευση στην αρχαιολογία, την παλαιοντολογία και τη γνωστική επιστήμη, παρουσιάζουν την περιπέτεια της γλυπτικής στον αρχαίο κόσμο, ξεκινώντας από τα πρώτα της βήματα κατά την παλαιολιθική εποχή.

Οι καθηγητές Wynn και Παπαδόπουλος θα ιχνηλατήσουν τα πεδία στα οποία συναντά η αρχαιολογική τη γνωστική επιστήμη.

Η καθηγήτρια Gonen-Inbar, ο δρ Sharon και ο δρ Zipfel, θα μιλήσουν για τις αρχαιολογικές θέσεις στις οποίες ανακαλύφθηκαν ορισμένα από τα εντυπωσιακότερα και παλαιότερα αντικείμενα της έκθεσης.

Οι διαλέξεις αυτές δεν θα προσφέρουν μόνο τροφή για σκέψη σχετικά με την πανάρχαιη κληρονομιά της παλαιολιθικής περιόδου από το Αιγαίο, τη δυτική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αλλά θα αποτελέσουν και αφορμή για αναστοχασμό των απαρχών του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο, που ξεκινά καινούριο κύκλο με αφορμή την έκθεση Οι απαρχές της γλυπτικής.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν τις παρακάτω μέρες και ώρες:

Πέμπτη 12/10/2023, ώρα 19:00 Καθηγήτρια Naama Gonen-Inbar, Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ - Human behavior at the Achelian site of Gesher Benot Ya’aqov, Israel - σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο

Πέμπτη 26/10/2023, ώρα 19:00 - καθηγητής Thomas Wynn, Πανεπιστήμιο  του Κολοράντο, επιμελητής της έκθεσης - The handaxe aesthetic - σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο

Πέμπτη 9/11/2023, ώρα 19:00 καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, επιμελήτρια της έκθεσης: Από τα πρώτα εργαλεία στη συμβολική έκφραση και την κοινωνική διάκριση - σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο

Πέμπτη 23/11/2023, ώρα 19:00 καθηγητής Πέτρος Θέμελης, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική γλυπτική από το 3000 π.Χ. ως το 31 π.Χ.

Πέμπτη 7/12/2023, ώρα 19:00 δρ Gonen Sharon, Πανεπιστήμιο Τελ-Χάι, Ισραήλ - What’s new with the old Levant? Advances in the study of the Israel Paleolithic - σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο.

Πέμπτη 14/12/2023, ώρα 19:00 καθηγητής Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Ο εγκέφαλος ως έργο και εργαλείο πολιτισμού - σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο

Πέμπτη 11/1/2024, ώρα 19:00 δρ Bernhard Zipfel, Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ, Νότια Αφρική - The “australopithecine pebble of many faces” and its place in the Cradle of Humankind, South Africa - σε συνεργασία με το Παλαιολιθικό Σεμινάριο

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Εγκαίνια 26/09/2023

Διάρκεια 27/09/2023 – 07/01/2024

Κατά τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου.

ΠΗΓΗ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.9.2023.

αρχαια ΓΛΥΠΤΙΚΗ 2.500.000 χρονια πριν εκθεση ΑΠΑΡΧΕΣ ΓΛΥΠΤΟ αρχαιολογικα ευρηματα Λεσβος, 2.000.000 50.000 λιθινα εργαλεια, μορφες λιθος πτηνο, προσωπο σωμα Ευρωπη, Αφρικη Μεση Ανατολη Ελλαδα αρχαιοτερο εργα εργο προγονος χομο σαπιενς Homo sapiens αισθητικη αφυπνιση ικανοτητα αναγνωριση ομορφια νοημα αντικειμενα τεχνη εκμαγεια τεχνολογια τρισδιαστατη εκτυπωση χειροπελεκυς μορφη Κεντρο Γλυπτικης Νασερ, Νταλας 2018 Πανεπιστημιο Κρητης, Μουσειο Μπενακη Περιφερεια Κρητης παλαιολιθικη εποχη Ροδαφνιδια Λεσβου, αρχαιολογια εκθεματα σπανια παλαιολιθικα εργαλεια Αρχαιολογικο Μουσειο Μυτιληνης, συλλογη Μπερλαντ Ινστιτουτο Ανθρωπινης Παλαιοντολογιας Παρισι, Προιστορια ανω Γαλιλαια Εβραικο Πανεπιστημιο της Ιερουσαλημ, Αρχαιολογιας και Ανθρωπολογιας Πανεπιστημιο Κειμπριτζ, Ευρωπαικο Κεντρο Προιστορικης ερευνας Τοταβελ Βιτβατερσραντ Νοτια Αφρικη εκθεμα σπανιο παλαιολιθικο εργαλειο Μυτιληνη, Ανθρωπος Παλαιοντολογια Εβραιοι Ανθρωπολογια Καιμπριτζ, Προιστορια ερευνα Νοτιος διαλεξεις κληρονομια Αιγαιο, δυτικη αναστοχασμος ανθρωπινος πολιτισμος Σεμιναριο, συμβολικη εκφραση κοινωνικη διακριση ελληνικη 3000 πΧ 31 πΧ Ισραηλ λεβαντε Παπαδοπουλος, Αριστοτελειο Θεσσαλονικης ΑΠΘ εγκεφαλος εργο πολιτισμου αυστραλοπιθηκος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ