Κεραμικά από τις αγορές Ανατολής και Δύσης, στην Ήπειρο - της Β. Ν. Παπαδοπούλου

Κεραμικά από τις αγορές
Ανατολής και Δύσης,
στην Ήπειρο

Της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Εφορείας.

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Δρ. αρχαιολόγος

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στα προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Κεραμικά από τις αγορές Ανατολής και Δύσης, στην Ήπειρο», την Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ., στην Αίθουσα Διώνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων

Τα εγκαίνια θα πλαισιώσει μουσική εκδήλωση με τον Δημήτρη Υφαντή.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου και παρουσιάζει επιλεγμένα αντικείμενα της συλλογής νεότερης κεραμικής από την Ήπειρο του Μουσείου, που αποτελούν καρπό της συλλεκτικής δραστηριότητας ετών του κ. Φώτη Ραπακούση.

Πρόκειται για κεραμικά σκεύη και αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 18ο έως τον 20ο αι. και εντοπίζονται συχνά στα σπίτια των Ιωαννίνων και άλλων ορεινών οικισμών της περιοχής. Εισήχθησαν στην Ήπειρο από σημαντικά εμπορικά κέντρα

            - της Ιταλίας (Πέζαρο, Απουλία),

     - της Μικράς Ασίας (Ιζνίκ [σ.σ.: Νίκαια], Κιουτάχεια, Τσανάκ Καλέ [σ.σ. Δαρδανέλλια])

και

                - της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης (Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία),

ενώ άλλα προέρχονται από σημαντικά ελληνικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής του 19ου και 20ου αιώνα, που εμπνεύστηκαν από την αισθητική της Ανατολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "ΗΠΕΙΡΟΣ, η γωνιά που πέτρωσε στο 5".

Τα αντικείμενα αυτά αποκαλύπτουν ένα ευρύ δίκτυο εμπορικών διαδρομών που συνδέει τα Ιωάννινα με τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής κεραμικών ενώ παράλληλα αντανακλούν το γούστο και τις συνήθειες των Ηπειρωτών της εποχής όπως διαμορφώνονταν με την επαφή τους με νέα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά ρεύματα.

 Η συνεργασία με το Μουσείο Αλή Πασά και Προεπαναστατικής Περιόδου στο πλαίσιο της παρούσης έκθεσης αποδεικνύεται ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική και συμβάλλει στην παρουσίαση στο ευρύ κοινό ενός σημαντικού μέρους της νεότερης τοπικής ιστορίας και πολιτισμικής ταυτότητας.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-20:00

Τρίτη: κλειστό

Πάρκο Λιθαρίτσια - Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

Τηλ.: 265 100 1089. 

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΦΑ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Μουσείου Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.9.2023.


Κεραμικα αγορα Ανατολη Δυση ηπειρος Παπαδοπουλου αρχαιολογος Εφορεια Αρχαιοτητων Ιωαννινων εκθεση Κεραμικη Αρχαιολογικο Μουσειο Ιωαννινων Μουσειο Αλη Πασα Επαναστατικης Περιοδου αντικειμενα συλλογη νεοτερη κεραμεικη συλλεκτης Ραπακουσης Αλη Πασας Επαναστατικη Προεπαναστατικη Περιοδος αληπασας κεραμικο σκευος αντικεομενο 18ος 20ος αιωνας σπιτι Ιωαννινα ορεινη εισαγωγη εμποριο Ιταλια Πεζαρο, Απουλια, Μικρα Ασια Ιζνικ, Κιουταχεια, Τσανακ Καλε κεντρικη βορεια Ευρωπη Γαλλια, Αγγλια, Ολλανδια ελληνικο εργαστηριο αγγειοπλαστικη αισθητικη παραγωγη γουστο συνηθεια Ηπειρωτες πολιτιστικο καλλιτεχνικο ρευμα Προεπαναστατικης νεοτερη τοπικη ιστορια πολιτισμικη ταυτοτητα Δαρδανελλια νικαια ΤσανακΚαλε Τσανακαλε

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ