Βρέθηκε αρχαίο κτηριακό συγκρότημα με πολλά δωμάτια, βωμό του Απόλλωνος, γλυπτά (Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου, Πανός, Σατύρου και χορευτριών), ψηφιδωτά δάπεδα, 21 επιγραφές στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας εν Αθήναις!

Βρέθηκε αρχαίο
κτηριακό συγκρότημα
με πολλά δωμάτια,
βωμίσκο του Απόλλωνος,
γλυπτά
(Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου, Πανός,
Σατύρου και χορευτριών),
ψηφιδωτά δάπεδα,
21 επιγραφές
στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας
εν Αθήναις!

Στο πλαίσιο του Έργου «Ανάπλαση-Διαμόρφωση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας στην Αθήνα», διενεργούνται σωστικές ανασκαφές οι οποίες έφεραν στο φως συγκρότημα πιθανότατα του 2ου μ.Χ. αιώνα με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση και κινητά ευρήματα όπως επιγραφές γλυπτά, και βωμίσκο του Απόλλωνα.

………………………………

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Ας σημειωθεί ότι βρέθηκαν αρχιτεκτονικά μέλη από αρχαιότερο (-α) οικοδόμημα (-τα), που χρησιμοποιήθηκαν για την οικοδόμηση του τοίχου του 2ου μ.Χ., σε β΄ οικοδομική φάση (όπως φαίνεται στην κατωτέρω φωτογραφία), στην οποία για οικοδομικό υλικό χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και ενεπίγραφοι λίθοι!

………………………………………..

Συγκεκριμένα, στα βόρεια του Ολυμπιείου, στην περιοχή όπου είχαν ερευνηθεί από τον Στέφανο Κουμανούδη (1888 - 1889) τμήματα οικοδομήματος των αυτοκρατορικών χρόνων, αποκαλύφθηκε τώρα το νότιο τμήμα του ίδιου οικοδομήματος. Η επίστεψη των τοίχων αποκαλύφθηκε αμέσως κάτω από το πλακόστρωτο των πεζοδρομίων και του ασφαλτοτάπητα, ενώ οι τοίχοι όλων των χώρων επεκτείνονται σε περιοχές, όπου δεν είναι εφικτή η συνέχιση της έρευνας. Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί παρά μόνο ένα τμήμα του, είναι σαφές ότι πρόκειται για συγκρότημα με περίστυλη αυλή και πολλά δωμάτια, σε ορισμένα εκ των οποίων τα δάπεδα καλύπτονται με ψηφιδωτή διακόσμηση με γεωμετρικά μοτίβα. Τα κινητά ευρήματα επιβεβαιώνουν την χρονολόγηση του οικοδομήματος στον 2ο αιώνα μ.Χ., περίοδο κατά την οποία ο αυτοκράτορας Αδριανός μερίμνησε για την επέκταση της πόλης προς τα Ανατολικά.

Το οικοδόμημα γνώρισε και δεύτερη οικοδομική φάση, κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Στα κινητά ευρήματα περιλαμβάνονται τουλάχιστον 21 επιγραφές και γλυπτά (Αθηνάς, Αφροδίτης, Διονύσου Πανός, Σατύρου και χορευτριών), καθώς και βωμίσκος των μέσων του 1ου αι. μ.Χ. αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

Κατά την ίδια έρευνα εντοπίστηκαν στον χώρο, νότια του Ζαππείου Μεγάρου, τμήματα οικοδομήματος, τα οποία πιθανώς συνδέονται με το μεγάλο ρωμαϊκό λουτρό που είχε επίσης μερικώς ερευνηθεί το 1873 - 1874 και το οποίο, σύμφωνα με τον Ιωάννη Τραυλό, ίσως είναι αυτό που έχει περιγράψει ο Λουκιανός, στο έργο του Ιππίας (4.4).​

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 25.10.2023.

αρχαιο κτηριακο συγκροτημα αρχαια δωματια, αρχαιος βωμος Απολλων γλυπτο θεα Αθηνα, Αφροδιτη, θεος Διονυσος Πανας, παν Σατυρος αρχαια χορευτρια ψηφιδωτο δαπεδο, αρχαιες επιγραφες Λεωφορος Βασιλισσης ολγας Αθηνα κτηριο δωματιο βωμισκος Απολλωνας, γλυπτα Αθηνας, Αφροδιτης, Διονυσου Πανος, Σατυρου χορευτριες ψηφιδωτα δαπεδα, επιγραφη σωστικες ανασκαφες 2ος αιωνας μΧ περιστυλη αυλη ψηφιδωτη διακοσμηση κινητα ευρηματα Απολλωνα απολλωνος αρχιτεκτονικα μελη οικοδομημα οικοδομηση τοιχος οικοδομικη φαση, οικοδομικο υλικο ενεπιγραφοι λιθοι Ολυμπιειο Κουμανουδης 19ος 1888 - 1889 αυτοκρατορικοι χρονοι επιστεψη τοιχοι πλακοστρωτο πεζοδρομιο ασφαλτοταπητας, γεωμετρικα μοτιβα κινητο ευρημα αυτοκρατωρ αυτοκρατορας Αδριανος 4ος 1ος Ζαππειο Ζαππειον Μεγαρο ρωμαικο λουτρο 1873- 1874 Τραυλος Λουκιανος, εργο Ιππιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ