Η εντυπωσιακή στοά εντός των τειχών του Κάστρου Χίου!

Η εντυπωσιακή στοά
εντός των τειχών
του Κάστρου Χίου!

Η εντυπωσιακή στοά, εντός των τειχών του Κάστρου, της Χίου, στο δυτικό τμήμα του Κάστρου, μπορεί να μας δώσει μία ιδέα για το πώς ήταν οι στοές των προμαχώνων και το αμυντικό σύστημα του Κάστρου. 

Τα τείχη του Φρουρίου Χίου χωρίζονται σε χερσαία και επιθαλάσσια, σχηματίζοντας ένα ακανόνιστο πεντάγωνο με ισχυρούς προμαχώνες να δεσπόζουν κατά μήκος των τειχών. Οκτώ από αυτούς σώζονται, μερικοί σε αρκετά καλή κατάσταση και μερικοί όχι. Το χερσαία τείχη περιέβαλε υδάτινη τάφρος δημιουργώντας ένα τεχνητό νησί, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη άμυνα του Φρουρίου. Σήμερα η τάφρος είναι άνυδρη και έχει επιχωματωθεί. Στο εσωτερικό των τειχών δαιδαλώδεις στοές βοηθούσαν στην αποτελεσματικότερη άμυνα του Φρουρίου, επικοινωνούσαν με τους προμαχώνες και λειτουργούσαν ως διέξοδοι διαφυγής. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις στοές έχουν μπαζωθεί και κρύψει στους διαδρόμους τους τα πολλά μυστικά τους.

Παρ’ όλα αυτά, στο βόρειοδυτικό τείχος, μεταξύ του Δυτικού προμαχώνα και του Επάνω Πορτέλλο, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση ένα κομμάτι από τις στοές. Η κατεδάφιση του τείχους στο σημείο εκείνο αποκαλύπτει τρεις διαφορετικές σειρές τειχών, όπου η κεντρική είναι η παλαιότερη και κατασκευάστηκε με μεγάλα κομμάτια τετράγωνης πέτρας και μικρότερα ποικίλης προέλευσης με συχνές παρεμβολές μαρμάρου.

Ο διάδρομος που αποκαλύπτεται πάνω στο ρήγμα, πλάτος 3 μ., βρίσκεται στο ανώτερο τμήμα των τειχών όπου η βασική λειτουργία του ήταν ο έλεγχος του εξωτερικού του Φρουρίου. Η στοά καλύπτεται με θόλο όπου ο σκαρπωτός αριστερός τοίχος είναι κατασκευασμένος με μεγάλα κομμάτια πέτρας και είναι μάλλον παλαιότερος από την κατασκευή του θόλου, ενώ ο εξωτερικός τοίχος είναι κατασκευασμένος με μικρότερα κομμάτια πέτρας και είναι σύγχρονος του θόλου.

Στον εξωτερικό τοίχο, υπάρχουν δέκα υψηλές τυφεκιοθυρίδες, οι οποίες δίνουν στο εσωτερικό της στοάς χαμηλό φωτισμό. Εξ άλλου, στο σημείο όπου ο παλαιός υδραγωγός συναντούσε το τείχος και στο σωζόμενο κατακόρυφο ανώτερο τμήμα του διακρίνεται ενσωματωμένη μια παλαιά έπαλξη.

Στην Στοά αυτήν η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Το Κάστρο της Χίου, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει διάφορες εκδηλώσεις τα προηγούμενα χρόνια. Ευχή μας να αποκατασταθεί σύντομα πλήρως, να υπάρξουν συγκεκριμένες ώρες ανοικτή για το κοινό και να χρησιμοποιείται σε εκδηλώσεις που να αναδεικνύουν το μεγαλείο της. Όπως την έκθεση φωτογραφίας στην στοά επί του “ρήγματος” στο Επάνω Πορτέλο (2011). Η έκθεση φωτογραφίας είχε θέμα “Φρούριο Χίου: Σεργιάνι στις γειτονιές του χτες”. Μια ακόμα δράση με σκοπό την γνωριμία του κοινού με την ζωή στο Κάστρο και την ιστορία του.

Αναμένουμε τις εργασίες ανάδειξης της στοάς και τη χρήση της είτε ως επισκέψιμος χώρος, είτε ως χώρος εκδηλώσεων όπως είχε γίνει στο παρελθόν από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Το Κάστρο της Χίου!

ΠΗΓΗ: «Η εντυπωσιακή σωζόμενη Στοά μέσα στα Τείχη του Κάστρου της Χίου…», chioscastle, 26.10.2023. Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις". ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 27.10.2023.

Βιβλιογραφια:

        - Μαμαλούκος Στ. "Κάστρο Χίου, Οι Γενοβέζικες φάσεις των οχυρώσεων, Χίος – Γένοβα", Πρακτικά Α’ Διεθνούς Συνεδρίου Χίου, Για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, Νομαρχία Χίου, 1988.

        - Di Mario Dal Mas "Kastro Di Chios Le Fortificazzioni Verso Terra, Χίος – Γένοβα", Πρακτικά Α’ Διεθνούς Συνεδρίου Χίου, Για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, Νομαρχία Χίου 1988 (θερμές ευχαριστίες στην δρ. Ευ. Σκουφάρη για την μετάφραση των ιταλικών κειμένων). 

εντυπωσιακη στοα τειχη Καστρο Χιου χιος στοες προμαχωνας αμυντικο συστημα χερσαια επιθαλασσια, ακανονιστο πενταγωνο προμαχων τειχςο υδατινη ταφρος τεχνητο νησι αμυνα Φρουριο δαιδαλωδης προμαχωνες διεξοδος διαφυγη διαδρομος μυστικα ξυλογραφια Δυτικη Πυλη Επανω Πορτελο, 1881 19ος αιωνας μχ δυτικος πανω Πορτελλο, κατεδαφιση τετραγωνη πετρα μαρμαρο ρηγμα θολος σκαρπωτος τοιχος τυφεκιοθυριδα φωτισμος υδραγωγος επαλξη Φεστιβαλ Καστρου Μαμαλουκος, Γενοβεζοι οχυρωση Γενοβα ιταλιας
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ