Η μεγάλη βιομηχανία ζυμαρικών «Σκαρίμβας – Ντεβέτα» του Βόλου - ΔΕΙΤΕ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ

Η μεγάλη βιομηχανία ζυμαρικών
«Σκαρίμβας – Ντεβέτα»
του Βόλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών (25 Οκτωβρίου):

Στα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας φυλάσσεται το αρχείο της βιομηχανίας ζυμαρικών Σκαρίμβα «Ντεβέτα» (1919 - 1978), το οποίο μας παραδόθηκε το 2000 από το «Λύκειο Ελληνίδων Βόλου», επί προεδρίας κ. Αθανασίας Τσιλιβίδου, και μετά από πρόταση του μέλους του Διοικητικού του Συμβουλίου κ. Κατερίνας Πέτρου.

Το κτήριο είχε περιέλθει στο «Λύκειο» με πρωτοβουλία της Λέλας Σκαρίμβα - Καπουρνιώτη. Επίσης, με πρωτοβουλία του ΔΣ του «Λυκείου Ελληνίδων» (επί προεδρίας της κ. Τσιλιβίδου) και απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού το αρχικό τμήμα του κτηρίου του εργοστασίου έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της βιομηχανικής κληρονομιάς του Βόλου Μαγνησίας.

Πλουσιότατο αρχείο, που διαφωτίζει σε βάθος την περίφημη αυτήν βιομηχανία, από τις ελάχιστες βιομηχανικές επιχειρήσεις, που η λειτουργία της υπήρξε συνεχής παρά τις εκάστοτε δύσκολες συγκυρίες.

Η επιχείρηση ιδρύθηκε στον Μεσοπόλεμο και τα ζυμαρικά «Ντεβέτα» σύντομα καθιερώθηκαν στην ελληνική αγορά και παράλληλα εξάγονταν στο εξωτερικό. 

Σήμερα η επωνυμία και το σήμα «Ντεβέτα», καθώς και το δίκτυο πωλήσεων έχει εξαγοραστεί από την εταιρεία «Κίκιζας ΑΕ».

Θέλοντας να κάνουμε γνωστή την ιστορία αυτής της βιομηχανίας, το 2013 δημιουργήσαμε ένα ντοκυμανταίρ, το οποίο είναι ελεύθερα αναρτημένο στο διαδίκτυο – ΔΕΙΤΕ το ΕΔΩ

Για αυτό συνεργάσθηκαν οι εργαζόμενοι Αννίτα Πρασσά, Αγγελική Νικολάου, Άλκηστις Σανιδά και Βάγια Καλαντζή.

Στο ντοκυμανταίρ, εκτός από τις συνθήκες ίδρυσης και την λειτουργία της επιχείρησης, παρουσιάζεται και η οικογένεια Σκαρίμβα, που αποτελεί τυπικό παράδειγμα του δυναμισμού των ανερχόμενων αστικών στρωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΓΑΚ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, 25.10.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.10.2023.


βιομηχανια ζυμαρικων Σκαριμβας – Ντεβετα Βολου Παγκοσμια Ημερα Ζυμαρικα 25 Οκτωβριου Μαγνησια αρχειο 1919 - 1978 Λυκειο Ελληνιδων Βολος Τσιλιβιδου, κτηριο Σκαριμβα Καπουρνιωτη Κεντρικο Συμβουλιο Νεωτερων Μνημειων υπουργειο Πολιτισμου εργοστασιο διατηρητεο μνημειο βιομηχανικη κληρονομια Μεσοπολεμος ζυμαρικο ελληνικη αγορα εξαγωγη εξωτερικο επωνυμια σημα δικτυο πωλησεων εταιρεια Κικιζας ντοκυμανταιρ, ντοκιμαντερ, ιδρυση αστικο στρωμα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ