Ο 8.500 χρόνων οικισμός και η προϊστορική τούμπα του Αρκαδικού στην Δράμα - της Β. Πουλιούδη

Ο 8.500 χρόνων οικισμός
και η προϊστορική τούμπα
του Αρκαδικού
στην Δράμα

Της Βασιλικής Πουλιούδη

Σε μικρή απόσταση από το κέντρο της Δράμας, στην περιοχή των εργατικών κατοικιών, δρομολογήθηκε το 1991 ανασκαφική έρευνα στην προϊστορική τούμπα του Αρκαδικού[1].

Ήρθαν στο φως αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του αρχαιότερου μόνιμου νεολιθικού οικισμού της Δράμας.

Ο οικισμός έχει διάρκεια ζωής από την έναρξη της Νεότερης Νεολιθικής ως την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου.

Η νεολιθική κοινότητα του Αρκαδικού επέλεγε την ορθογώνια κατοικία, μονόχωρη, κατασκευασμένη με πλιθιά, λάσπη, κλαδιά και καλάμια. Το δάπεδο των κατοικιών ήταν απλό, από πατημένο πηλό, ενώ η στέγη ήταν μάλλον δικλινής, με σκελετό από δοκίδες, κλαδιά και καλάμια. Μέσα και έξω από τα σπίτια αποκαλύφθηκαν πηλοκατασκευές για την προετοιμασία και την παρασκευή των τροφών, όπως φούρνοι και εστίες. Οι τελευταίες κάλυπταν και ανάγκες φωτισμού και θέρμανσης. Δίπλα στις κατασκευές αυτές η ανασκαφή εντοπίζει εργαλεία και μαγειρικά σκεύη με σπόρους δημητριακών και οσπρίων. Βρέθηκαν αρκετοί τριπτήρες, γουδιά και άλλα λίθινα εργαλεία, λειασμένα και πελεκητά, που συμμετέχουν στην προετοιμασία της τροφής, αλλά και σε οικοτεχνικές εργασίες, όπως η κατεργασία των δερμάτων και η κατασκευή των πήλινων αγγείων.

Η μελέτη του αρχαιοζωολογικού υλικού έδειξε ότι η κτηνοτροφία της κοινότητας βασιζόταν στα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τους χοίρους, ενώ παρόντα είναι επίσης είδη κυνηγιού και αλιείας γλυκού νερού.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Καβάλας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.12.2022.

            - Β. Πουλιούδη «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ».

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:

[1] Στην θέση Αρκαδικός είναι ο αρχαιότερος μόνιμος προϊστορικός οικισμός της πόλεως της Δράμας. Ήρθε στο φως ύστερα από ανασκαφική έρευνα στην θέση «Αρκαδικό», νότια των πηγών της Αγίας Βαρβάρας.

Η κατοίκηση του οικισμού ανάγεται στα μέσα της 7ης χιλιετίας π.Χ. Συνεχίζεται στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 – 2000 π.Χ.) και σποραδικά μέχρι και τους ιστορικούς χρόνους. Οι ανασκαφές στην περιοχή δίνουν πολύτιμα στοιχεία για τις κατοικίες του νεολιθικού οικισμού (6500 – 3200 π.Χ.).

Στον οικισμό είναι χαρακτηριστική η εύρεση εργαστηρίων παρασκευής λίθινων εργαλείων και αντικειμένων, πράγμα το οποίο καταδεικνύει την ασχολία των νεολιθικών ανθρώπων με την οικοτεχνία και συγκεκριμένα με την κατασκευή αγγείων καθημερινής χρήσης, εργαλείων, ειδωλίων και κοσμημάτων.

Τα ευρήματα από την θέση αυτή εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας. - ΠΗΓΗ: ipet. [το οποίο πρέπει όλοι να επισκεφτείτε].

8.500 χρονια πριν αρχαιος οικισμος προιστορικη τουμπα Αρκαδικου Δραμα Πουλιουδη Δραμας, εργατικες κατοικιες 1991 ανασκαφη προιστορια τυμβος Αρκαδικο αρχαια αρχιτεκτονικα καταλοιπα αρχαιοτερος μονιμος νεολιθικος Νεοτερη Νεολιθικη Πρωιμη Εποχη Σιδηρου Αρκαδικος ορθογωνια κατοικια, μονοχωρη, κατασκευη πλιθι λασπη, κλαδι καλαμι δαπεδο πατημενος πηλος στεγη δικλινης, δοκιδα, κλαδια καλαμια σπιτι πηλοκατασκευη παρασκευη τροφη φουρνος εστια φωτισμος θερμανση ανασκαφες εργαλειο μαγειρικο σκευος σπορος δημητριακα οσπρια τριπτηρας, γουδι λιθινα εργαλεια, λειασμενο πελεκητο οικοτεχνια κατεργασια δερμα πηλινο αγγειο αρχαιοζωολογικο υλικο κτηνοτροφια κοινοτητα βοοειδη, αιγοπροβατα χοιρος, κυνηγι αλιεια Εφορεια Προιστορικων και Κλασσικων Αρχαιοτητων Καβαλας Αριστοτελειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονικης απθ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΝΟΜΟΣ αρχαιοτερος μονιμος προοστορικος πολη ανασκαφικη ερευνα πηγες Αγιας Βαρβαρας Αγια Βαρβαρα κατοικηση 7η χιλιετια πΧ Χαλκου 3200 – 2000 ιστορικοι χρονοι 6500 – 5.200 εργαστηριο λιθινα αντικειμενα ασχολια ανθρωπος καθημερινη χρηση ειδωλιο κοσμημα ευρημα Αρχαιολογικο Μουσειο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ