«ΙΘΑΚΗ» μελοποιημένη ποίηση Καβάφη από τον Μίλτο Παύλου

«ΙΘΑΚΗ»
μελοποιημένη ποίηση Καβάφη
από τον Μίλτο Παύλου

Κυκλοφόρησε ψηφιακά και σε μικρό αριθμό συλλεκτικών CDs από την Protasis Music μια δισκογραφική παραγωγή με έντονο αρχειακό ενδιαφέρον και αναμφισβήτητη μουσική ποιότητα και αρτιότητα. Μια νέα σύγχρονη ματιά στο πολύτιμο Καβαφικό ποιητικό κεφάλαιο με σεβασμό στο έργο του και ιδιαίτερο συνθετικό και ερμηνευτικό ενδιαφέρον από ένα δημιουργό μουσικής και όχι μόνο. Τον Μίλτο Παύλου, κοινωνικό επιστήμονα της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος «H συλλογή θέλει να συμβάλλει στην επιστροφή σε βασικές αρχές και αξίες σε μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία στην Ελλάδα και στον κόσμο. Συγκεντρώνει μουσικές εκφράσεις της ποίησης Καβάφη που δημιουργήθηκαν μέσα στα τελευταία σχεδόν σαράντα έτη, ως εσωτερική απόκριση σε προκλήσεις του προσωπικού και κοινωνικού βίου. Έρχεται σε μια στιγμή πολύπλευρης κρίσης της κοινωνικής μας συμβίωσης. Εστιάζοντας στα σημαντικά, ίσως να βοηθά να κοιτάξουμε μπροστά. Υπηρετεί ως μουσικό έργο την ανάγκη ενδοσκόπησης, αναστοχασμού και αναδημιουργίας. Ευελπιστεί να συμβάλλει, στο μικρό της μέτρο και μέγεθος, σε μια ατομική και συλλογική ανάταση και υπέρβαση, όπως συχνά μας επιτρέπει ή μας προτρέπει η ποίηση και η μουσική έκφραση».

Ως προς την αγγλόφωνη Ιθάκη σε μετάφραση Μίλτου Παύλου που εμπεριέχεται ως bonus track στην ομότιτλη Συλλογή ο ίδιος ο συνθέτης που ζει και εργάζεται στη Βιέννη αναφέρει:

«Η συλλογή στοχεύει και σε ένα μη ελληνόφωνο κοινό. Εκτός από την απόδοση της Ιθάκης στα Αγγλικά ως bonus track, περιλαμβάνει ως κείμενο στην έκδοση του CD Album και την προσεκτική επιμέλεια της φωνητικής απόδοσης των ελληνικών στίχων των ποιημάτων στα αγγλικά (phonetic transliteration) έτσι ώστε και ένα μη ελληνόφωνο κοινό που αγαπά τον ποιητή, να μπορεί να παρακολουθήσει πιο εύκολα την ελληνική ερμηνεία της μελοποίησης κάθε ποιήματος.

Η έκδοση μιας εξ ολοκλήρου αγγλόφωνης συλλογής με σύγχρονες μεταφράσεις των ίδιων ποιημάτων στα αγγλικά από τον Μίλτο Παύλου, χτίζει πάνω και με σεβασμό στις υφιστάμενες σημαντικές μεταφράσεις που ήδη υπάρχουν, οικοδομώντας ένα νέο σύνολο σύγχρονων αγγλικών μεταφράσεων με μουσική και ρυθμική σφριγηλότητα. Η Ιθάκη στα Αγγλικά, σε μετάφραση από τον ίδιο τον Μίλτο Παύλου, ως bonus track της ελληνικής πρώτης συλλογής αποτελεί ένα δείγμα αυτής της δεύτερης συλλογής».

Συντελεστές:

Μουσική και ερμηνεία Μίλτος Παύλου, Ενορχήστρωση Σέργιος Βούδρης. Συμπαραγωγή Μίλτος Παύλου και Σέργιος Βούδρης Οδυσσέας Τζιρίτας, κιθάρα. Μαριάνθη Καραγιάννη, Νεφέλη Λιούτα (Βιολί), Στέλιος Παπαναστάσης (Βιόλα), Weronika Kijewska (Τσελο) Σέργιος Βούδρης μουσική εκτέλεση και χορωδιακά. Η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου συμμετέχει καταλυτικά με το τελικό ρεφρέν του Ιθάκη, όπως και η Ουκρανή πρόσφυγας οικογενειακή φίλη, σοπράνο Ιλιάνα-Χαϊντουκ-Κουτσερουκ με φωνητικά στο Acoustic Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον. Studios ηχογραφήσεων Diskex Αθήνα και Altāria, στο Bruckhaufen στη Βιέννη .Σταύρος Γεωργιόπουλος, μίξη και mastering στο studio Diskex.

Ο Μίλτος Παύλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Βιέννη, Αυστρία, υπηρετώντας στον Ευρωπαϊκό Φορέα για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA – EU Agency for Fundamental Rights). Ερευνητής-συγγραφέας με σπουδές Κοινωνιολογίας (Ιταλία) και Νομικής (Θεσσαλονίκη), έχει υπηρετήσει σε θεσμούς και φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη και στην Ασία. Παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του καριέρα συνθέτει και δημιουργεί τραγούδια στα ελληνικά και στα αγγλικά, για τον έρωτα, το ταξίδι, τόπους, ανθρώπους και για ό,τι αξίζει και ό,τι αλλάζει την ζωή.

* Η καλλιτεχνική δραστηριότητα του Μίλτου Παύλου δεν έχει σκοπό το κέρδος και κάθε ενδεχόμενο έσοδο από αυτήν προορίζεται σε δωρεές σε οργανισμούς που υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες στην Ελλάδα και στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Protasis Music, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.11.2023.

ΙΘΑΚΗ μελοποιημενη ποιηση Καβαφη Παυλου Καβαφης Θεσσαλονικη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ