Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκφράζουν την ανησυχία τους για την «μεταφορά» του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη

Οι εργαζόμενοι του
Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
εκφράζουν την ανησυχία τους
για την «μεταφορά» του Αστεροσκοπείου
στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης
και Προστασίας του Πολίτη

Η ανακοίνωση του Συλλόγου, πιο επιγραμματικά:

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτελεί το πρώτο ερευνητικό ίδρυμα στη χώρα μας, λειτουργώντας αδιάλειπτα από το 1846, προσφέροντας ερευνητικό έργο υψηλής ποιότητας με διεθνή αναγνώριση και συνεργασίες. Οι τομείς που το Αστεροσκοπείο θεραπεύει αφορούν τις επιστήμες των Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικής Φυσικής, Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος, Γεωφυσικής, Σεισμολογίας, Τηλεπισκόπισης. Παράλληλα το ΕΑΑ υλοποιεί για το ευρύτερο κοινό δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης, καλλιεργώντας τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.

Όπως και τα υπόλοιπα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, ακολουθώντας την νομοθεσία που αφορά την έρευνα και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Στις 15 Νοεμβρίου κατατέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Στο άρθρο 19 ορίζεται η μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΥΚΚΠΠ.

Οι εργαζόμενοι του ΕΑΑ εκφράζουμε την ανησυχία μας για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καθώς μεθοδεύεται η υπαγωγή του Αστεροσκοπείου σε ένα υπουργείο του οποίου προτεραιότητα δεν είναι η επιστημονική έρευνα στα πεδία έρευνας που το ΕΑΑ θεραπεύει κατά το μεγαλύτερο μέρος του (σχεδόν κατά 85%). Συζήτηση - διάλογος με όσους αφορά το νομοσχέδιο δεν έχει γίνει πριν την κατάθεσή του, το οποίο είναι πολύ γενικό, στερούμενο του περιεχόμενου και των κανονισμών που θα ορίζουν την λειτουργία του ΕΑΑ στο νέο Υπουργείο. Συνεπώς τα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορούν την αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον πολλών εργαζομένων του Αστεροσκοπείου, την διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων και πολλών ακόμη οργανωτικών, διοικητικών και οικονομικών θεμάτων που θα ανακύψουν.

Βεβαίως η συνεργασία και συμπόρευση του ΕΑΑ με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι απαραίτητο να υπάρχει, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς άλλους τρόπους (π.χ μνημόνια συνεργασίας, προγραμματικές συμβάσεις) χωρίς τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που θα επιφέρει η υπαγωγή στο ΚΚΠΠ.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό σχέδιο νόμου, καθώς και να θέσετε τα δικά σας σχόλια στην διαβούλευση που έχει ξεκινήσει και συγκεκριμένα στο άρθρο 19 που αφορά την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ΕΔΩ.

Όσοι συμφωνούν με την αντίθεση των ερευνητών και εργαζομένων του ΕΑΑ στην αποκοπή του ιδρύματος από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας μπορούν να υπογράψουν ΕΔΩ".

ΠΗΓΗ: ΕΑΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.11.2023.

εργαζομενοι Εθνικο Αστεροσκοπειο Αθηνων ανησυχια μεταφορα Υπουργειο Κλιματικης Κρισης και Προστασιας του Πολιτη ανακοινωση Συλλογος Αθηνας πρωτο ερευνητικο ιδρυμα ελλαδα 1846, ερευνητικο εργο Αστρονομια, Αστροφυσικη, Διαστημικη Φυσικη, Ατμοσφαιρα και Περιβαλλον Γεωφυσικη Σεισμολογια Τηλεπισκοπιση ΕΑΑ επιστημη ερευνητικα ιδρυματα Γενικη Γραμματεια ερευνας και Καινοτομιας, νομοθεσια ερευνητικο προγραμμα δημοσια ηλεκτρονικη διαβουλευση σχεδιο νομου Κλιματικη Κριση Πολιτικη Προστασια αναδιαρθρωση Εθνικος Μηχανισμος Εναερια Διασωση Αεροδιακομιδη ΥΚΚΠΠ υπαγωγη Αστεροσκοπειον νομοσχεδιο καταθεση κανονισμος λειτουργια εργασιακο μελλον διαχειριση ερευνητικα προγραμματα συνεργασια προγραμματικη συμβαση
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ