Τα αρχαία εξαδάκτυλα ειδώλια των αινιγματικών Μάρδων! - του Γ. Λεκάκη

Τα αρχαία εξαδάκτυλα ειδώλια
των αινιγματικών Μάρδων!

Του Γιώργου Λεκάκη

Το Marlik είναι μια αρχαία θέση, κοντά στο Roudbar του Gilan, στο βόρειο Ιράν, στον 36ο παράλληλο [36°49′50″N 49°27′33″E], στην δυτική λεκάνη της Υρκανίας / Κασπίας Θάλασσας.

Το Marlik - σήμερα Cheragh-Ali Tepe - ευρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Gowharrud(*)/ Gohar Rud(*)(ποταμός Gem), παραπόταμος του Sefidrud(*) / Sepid Rud(*).

Είναι ένας από τους 5 φυσικούς τύμβους με αρχαιολογικά κατάλοιπα. (Οι άλλοι 4: Pila Qalʿa, Jāzem Kul, Dur-e Bijār, και Zeynab Bijār). Όλοι κατεγράφησαν το φθινόπωρο του 1961 κατά την διάρκεια μιας έρευνας από μια αποστολή από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ιράν / ASI[1].

Πιστεύεται ότι το όνομα (Marlik) προέρχεται από το Marda-lik (= ο τόπος των Μάρδων / Marda ή Amarda, από τον λαό των Αμάρδων / Amard)[2], που, σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Στράβωνα, ήταν ο αρχικός πληθυσμός αυτής της περιοχής («Κύρτιοι δὲ καὶ Μάρδοι ληιστρικοί», που ήσαν κυρίως τοξότες και ιπποτοξότες και μισθοφόροι). Καμβύσης, Αμάρδος (ή Μάρδος), ήταν οι κύριοι ποταμοί της Μηδίας.[3]

Η βραχώδης προεξοχή του Marlik ήταν ένα «ελληνικό τοπίο», αφού περιβάλλεται από ελαιώνες και οπωροφόρα…

Στο Marlik ευρέθη ένα βασιλικό νεκροταφείο. Τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν σε αυτό είναι 3.000 χρόνων. Μερικά από τα τεχνουργήματα αυτά έχουν καταπληκτική χρυσοχοΐα, που προσομοιάζει στα αρχαία θρακικά ρυτά. Ευρέθη μεγάλη συλλογή τεχνουργημάτων: κεραμικών αγγείων, ζωόμορφων και ανθρωπόμορφων κεραμικών, ένα ευρύ φάσμα όπλων, προσωπικά στολίδια, διάφορα αντικείμενα και μερικά διακοσμημένα χρυσά και ασημένια αγγεία…

Το πιο γνωστό του εύρημα είναι το «Marlik Cup» ένα κύπελλο από καθαρό χρυσό ύψους 18 εκατ. και με ύψος των περίοπτων σχεδίων πτερωτών ταύρων του που φτάνει τα 2 εκατ.!

Συνολικά, ανακαλύφθηκαν 53 τάφοι στο Marlik. Οι κατασκευές των τάφων ποικίλλουν: Από χονδροειδώς σκαμμένους λάκκους με επένδυση πέτρα έως αρκετά καλά κατασκευασμένους τάφους, με τοίχους κατασκευασμένους από πέτρινες πλάκες, δεμένες μεταξύ τους με λάσπη. Η πέτρα που χρησιμοποιείται στους τάφους είναι κυρίως τοπική, αλλά σε μερικούς τάφους υπάρχουν κιτρινωπές πλάκες, που φέρονται από τις κορυφές του Gowharrud, περίπου 15 χλμ. μακριά. Μερικοί, προφανώς πιο σημαντικοί, τάφοι είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένοι από αυτήν την εισαγόμενη πέτρα, μια πιθανή ένδειξη της κοινωνικής σημασίας του νεκρού. Οι τάφοι ποικίλλουν σε μέγεθος από αρκετά μικροί (1,5 x 1 x 1 μ. [Τάφος 4]) έως σχετικά μεγάλοι (7 x 4,5 x 2,5 μ. [Τάφος 52]). Οι περισσότεροι τάφοι απέδωσαν πολύ λίγα ή καθόλου μεγάλα σκελετικά κατάλοιπα - αποτέλεσμα φυσικής υποβάθμισης του οργανικού υλικού και δραστηριότητας τρωκτικών. Το σώμα ήταν ξαπλωμένο στο πλάι σε μια μεγάλη, πεπλατυσμένη πλάκα, που περιβάλλεται από ταφικά αντικείμενα / κτερίσματα».

Ανακαλύφθηκε έτσι ένα από τα πλουσιότερα νεκροταφεία της «σκοτεινής εποχής στην ιρανικής ιστορία». Το Marlik είναι αναμφισβήτητα το καλύτερα τεκμηριωμένο αρχαίο νεκροταφείο στην Εγγύς Ανατολή! Τα κτερίσματα των τάφων, που αριθμούν πάνω από 25.000 μεμονωμένα αντικείμενα, αποτελούν την μεγαλύτερη συλλογή που ανακαλύφθηκε από οποιοδήποτε νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, οπουδήποτε στην Εγγύς Ανατολή!

Ζεύγος γυμνών εξαδάκτυλων ειδωλίων, 3.000 χρόνων, από το Marlik,
με σαφή ένδειξη του φύλου τους
και τελετουργικές κινήσεις,
γνωστές και από κρητικά και κυκλαδικά(**) ειδώλια.
Υμνωδούν.
Ο άνδρας ιθύφαλλος, έχει ζωσμένο μαχαιρίδιο.
Από της γυναίκας το στήθος ξεπετάγεται κάτι ανεξήγητο - η ψυχή της;...

Όλα αυτά καλά, αλλά τα ευρήματα του Μαρλίκ που δεν έχουν ακόμη επαρκώς συζητηθεί από την επιστήμη, είναι οι 3.000 χρόνων εξαδάκτυλοι, ειδώλια του «πολιτισμού Marlik», «πριν την άφιξη των Αρίων»(!)... – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Βέβαια, η τοποθεσία είχε ήδη λεηλατηθεί από κυνηγούς θησαυρών και οι αρχαιολογικές ομάδες παρεμποδίσθηκαν από τοπική διαφθορά… Πολλά πωλήθηκαν στις παράνομες αγορές αρχαιοτήτων στο Ιράν, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ από την δεκαετία του 1930 (βλ. Samadi).[4]

Η πολυδακτυλία ή υπερδακτυλία είναι μία συγγενής ανωμαλία σε ανθρώπους και ζώα – πιο γνωστή η ύπαρξη 6 δακτύλων σε κάθε χέρι ή πόδι ανθρώπου ή ζώου. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί διάφορα ιστορικά πρόσωπα ότι είχαν / έπασχαν από πολυδακτυλία: Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέιν, κ.ά.[5] Η αντίθετη απόκλιση είναι η ολιγοδακτυλία.

Οι εξαδάκτυλοι έχουν βαθειά επιρροή στην λαογραφία μας. Σχετίζονται με την ιδιαιτερότητα, την  ιδιοφυΐα και το διανοητικό χάρισμα. Γι’ αυτό ο λαός επίστευε πως ο αυτοκράτωρ (λ.χ. Μέγας Κωνσταντίνος) ή ο βασιλιάς του είναι εξαδάκτυλος. Αργότερα επήρε δεισιδαιμονίες διαστάσεις και προκαταλήψεις. Το κούνημα του χεριού για χαιρετισμό, ήταν ένα λαϊκό εφεύρημα για να δείξει κάποιος και να δουν οι άλλοι, ότι δεν είναι εξαδάκτυλος, ότι δηλ. είναι άνθρωπος και όχι υβρίδιο...

Επίσης, διάφορα τοπωνύμια ή αρχιτεκτονήματα φέρουν αυτό το όνομα, διότι ομοιάζουν με 6 δάκτυλα, όπως το «ημελημένον καστέλλιον το καλούμενον Εξαδακτύλιον» ή «του Εξαδακτύλου», κοντά στην ακτή σε λοφίσκο το Βριόκαστρο (Βορειόκαστρο / Εβραιόκαστρο) στον Κοντιά (το Παλαιοκάστελλον του Κοντέα) Λήμνου, κ.ά.

Τέλος, το Εξαδάκτυλος υπάρχει και ως επίθετο οικογενειών στην Ελλάδα.

Απεικονίσεις ανθρώπων ή θεών με έξι δάκτυλα χεριού ή ποδιού αφθονούν στις εικαστικές τέχνες:

            - Σε τοιχογραφίες στην Πορτογαλία,

            - Σε αγάλματα της Αυστραλίας, Πολυνησίας, Νότιας Αμερικής, Μεξικού,

            - Σε ανάγλυφα στην Αίγυπτο,

και

            - Σε μεσαιωνικούς πίνακες στην Ευρώπη.

Η παλαιότερη αναφορά εξαδακτυλίας σε κείμενο βρίσκεται στην Παλαιά Διαθήκη (Β' Σαμουήλ 21:20 ESV): «Και πάλι έγινε μάχη στην Γαθ. Υπήρχε ένας υψηλός άνδρας που είχε έξι δάκτυλα στα χέρια του και έξι δάκτυλα στα πόδια του, 24 στον αριθμό».

            - Στην γοτθική εκκλησία του Maria Laach am Jauerling, στην Αυστρία, υπάρχει μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας / αγίας Μαρίας, με έξι δάχτυλα - όπως υπάρχει και Τριχερούσα (με τρία χέρια) [**].

            - Ο ιδρυτής του μοναστηριού των Φραγκισκανών του Ρέγκενσμπουργκ, Wenzeslaus Maller (14ος αιώνας) απεικονίζεται με έξι δάχτυλα στο ένα πόδι.

            - Ο Ραφαήλ απεικονίζει στον πίνακά του «Ο γάμος της Παναγίας» το 1504, τον εκλεκτό Ιωσήφ με έξι δάκτυλα, κλπ.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης «Λεξικό των παραδόσεων των λαών του κόσμου» (απόσπ.). ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 5.11.2019.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - W. Regal, M. Nanut «Ένα παραπάνω / Einer zu viel» (Narrenturm 129) στο Ärzte Woche, 6/2008, 8, Φεβρ. 2008.

        - D. Mimouni, Fr. B. Mimouni, M. Mimouni «Polydactyly reported by Raphael», στο British Medical Journal. vol. 321, σελ. 1622, 23, Δεκ. 2000.

        - E.-A. Negahban «The Wonderful Gold Treasure of Marlik», εκδ. Illustrated London News, 28.4.1962, σελ. 663-664.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Βλ. E.-A. Negahban, τότε καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.

[2] Κατ’ άλλους, για την αφθονία φιδιών στην περιοχή.

[3] Μάρδοι, Μήδοι, Καρδούχοι, Γορδυηνοί, Κύρτιοι / Κούρτοι, Γκούτοι, Ζίλα, Κάλντοι, κ.ά. εγκαταστάσθηκαν στο Κουρδιστάν.

[4] Αυτά τα παράνομα πωληθέντα, λαθρέμποροι αρχαιοτήτων, συλλέκτες και επιμελητές μουσείων τα ονόμασαν συλλογικά «Amlash» - από μια πόλη στην ακτή της Κασπίας, όπου πωλούνταν και απ’ όπου εξάγονταν, ως προϊόντα παράνομων ανασκαφών στην περιοχή. Ενώ ορισμένα παραδείγματα ήταν ξεκάθαρα πλαστά (Löw, 1993; Muscarella, 2000a, σελ. 31-42), ένας μεγάλος αριθμός φαινόταν να είναι αυθεντικός, ωθώντας την ASI να διερευνήσει την προέλευσή τους (βλ. Kambaks-Fard, 1995; Negahban, 1997, 11). σελ. 145 επ.· Moghadam, 2005).

[5] Η ηθοποιός H. Berry, η τηλεοπτική παρουσιάστρια Opr. Winfrey, κ.ά.

(*) Rud < ρους, ροή.

(**) Το πιο γνωστό ιστορικό τάμα στην Παναγιά είναι το τρίτο χέρι του όσιου Ιωάννη Δαμασκηνού. Ο όσιος έγραφε πάντα κατά των εικονομάχων, γι’ αυτό και ο άρχοντας της Δαμασκού διέταξε να του κόψουν το χέρι, για να μη μπορεί να γράφει πια. Τότε ο όσιος κατέφυγε στην Παναγία, στην οποία προσευχήθηκε ζητώντας να του το επανακολλήσει, όπως και έγινε! Τότε εκείνος της αφιέρωσε ένα ασημένιο χέρι, που στην εικόνα φαίνεται σαν τρίτο χέρι και γι’ αυτό ονομάστηκε και Τριχερούσα. Πιο γνωστή εικόνα Τριχερούσα της, η της μονής Χιλανδαρίου στο Άγιον ΌροςΌταν ο άγιος Σάββας της Σερβίας επισκέφθηκε την Αγία Λαύρα στην Παλαιστίνη του δόθηκε ως δώρο η Παναγία Τριχερούσα. Γνωστές ακόμη: Η Παναγία Τριχερούσα ή Κουκουζέλισσα Νέας Κίου Αργολίδος (πανηγυρίζει 12 Ιουλίου), της Αναστάσεως Σύρου Κυκλάδων(**), η πολιούχος και προστάτις της Φοινικούντος Μεσσηνίας, κ.ά. - ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Τάματα και Αναθήματα". Και άρθρο Γ. Λεκάκης "Τα 2,000 επίθετα της Παναγιάς!", στην εφημ. "Κόντρα News", 15.8.2020.


αρχαια εξαδακτυλα ειδωλια αινιγμα Μαρδοι εξαδακτυλοι εξαδακτυλος εξαδακτυλη εξαδακτυλισμος εξαδακτυλια αρχαio ειδωλιο μαρλικ Marlik ρουντμπαρ Roudbar γκιλαν Gilan, βορειο Ιραν, 36ος παραλληλος δυτικη λεκανη Υρκανια Κασπια Θαλασσα Cheragh Ali Tepe τσεραγκ αλι τεπε κοιλαδα ποταμος γκοβχαρουντ Gowharrud / γκοχαρ ρουντ Gohar Rud γκεμ Gem, παραποταμος σεφιντρουντ σεφιντ Sefidrud σεπιντ Sepid Rud φυσικος τυμβος αρχαιολογια πιλα καλα καλ' α Pila Qalʿa, γιαζεμ κουλ Jazem Kul, ντουρ ε μπιγιαρ Dur e Bijar, ζευναμπ ζειναμπ Zeynab Bijar 1961 Αρχαιολογικη Υπηρεσια Mardalik Μαρδος / Marda ή Amarda, Αμαρδοι αμαρδ αμαρντ Amard αρχαιος Ελληνας ιστορικος Στραβων πληθυσμος Κυρτιοι ληιστρικοι τοξοτες ιπποτοξοτες μισθοφοροι Καμβυσης, Αμαρδος ποταμοι Μηδια ληστρικοι τοξοτης ιπποτοξοτης μισθοφορος βραχος ελληνικο τοπιο ελαιωνας οπωροφορο βασιλικο νεκροταφειο τεχνουργημα 3.000 χρονια πριν τεχνουργηματα χρυσοχοια, αρχαιο θρακικο ρυτο θρακη θρακες συλλογη κεραμικο αγγειο ζωομορφο ανθρωπομορφο κεραμικα οπλο οπλα προσωπικο στολιδι αντικειμενα διακοσμηση χρυσο ασημενιο αγγεια Marlik Cup κυπελλο χρυσος σχεδιο ταφοι κατασκευη ταφος λακκος επενδυση πετρα τοιχος πετρινη πλακα λασπη κιτρινωπη εισαγομενη κοινωνικη σημασια νεκρος σκελετος τρωκτικα σωμα πεπλατυσμενη ταφικα αντικειμενο κτερισματα πλουσιοτερα νεκροταφεια σκοτεινη εποχη ιρανικη ιστορια νεκροταφειο Εγγυς Ανατολη κτερισμα μεγαλυτερη Πρωιμη Εποχη Σιδηρου, 1000 πΧ ευρηματα πολιτισμος αριοι αρια φυλη λεηλασια κυνηγος θησαυρος διαφθορα πωληση παρανομη αγορα αρχαιοτητων Ευρωπη ΗΠΑ 1930 αρχαιοκαπηλια λαθρεμπορια πολυδακτυλια υπερδακτυλια συγγενης ανωμαλια ανθρωπος ζωο εξι 6 δακτυλα χερι ποδι βασιλισσα Αγγλια Μπολειν, Μπολευν αποκλιση ολιγοδακτυλια λαογραφια ιδιαιτεροτητα, ιδιοφυια διανοητικο χαρισμα λαος αυτοκρατωρ Μεγας Κωνσταντινος βασιλιας δεισιδαιμονια προκαταληψη κουνημα χαιρετισμος λαικο εφευρημα υβριδιο τοπωνυμιο αρχιτεκτονημα δαχτυλα, ημελημενο καστελλιον Εξαδακτυλιον Εξαδακτυλου ακτη λοφισκος λοφος Βριοκαστρο Βορειοκαστρο / Εβραιοκαστρο Κοντιας Παλαιοκαστελλον Κοντεας Λημνου, καστελιον Εξαδακτυλιο Οβριοκαστρο Εβραιοι Κοντια Παλαιοκαστελον Κοντεα Λημνος καστελιο καστελι Παλαιοκαστελο Παλιοκαστελο επιθετο οικογενεια Ελλαδα απεικονιση θεος εικαστικα τοιχογραφια Πορτογαλια αγαλματα Αυστραλια, Πολυνησια, Νοτια Αμερικη, Μεξικο αναγλυφο Αιγυπτος, μεσαιωνικος πινακας Ευρωπη παλαιοτερη αναφορα κειμενο μεσαιωνας Παλαια Διαθηκη Σαμουηλ μαχη Γαθ υψηλος ανδρας 24 αριθμος γιγαντας γιγας γοτθικη εκκλησια Maria Laach am Jauerling, μαρια λααχ αμ γιαουερλινγκ Αυστρια, θαυματουργη εικονα θαυμα Παναγια αγια ιδρυτης μοναστηρι Φραγκισκανοι Ρεγκενσμπουργκ, μαλερ μαλλερ Maller 14ος αιωνας μχ ποδια χερια Ραφαηλ γαμος της Παναγιας» 16ος 1504, εκλεκτος Ιωσηφ παραδοσεις λαικες φιδι Μηδοι, Καρδουχοι, Γορδυηνοι, Κυρτιοι / Κουρτοι, Γκουτοι, Ζιλα, Καλντοι, Κουρδισταν Μηδια, Καρδουχια, Γορδιηνοι, Κυρτια / Κουρτιοι, Γκουτια, Ζιλοι, Καλδοι, Κουρδοι Γορδυηνια, Κυρτια / Κουρτια, Ζιλια, Καλντια Καλδια παρανομα λαθρεμπορια αρχαιοτητες συλλεκτης επιμελητης μουσειο αμλας Amlash πολη εξαγωγη προιοντα ανασκαφη πλαστα ηθοποιος μπερι μπερρι Berry, τηλεοπτικη παρουσιαστρια γουινφρει Winfrey,ζευγος γυμνων εξαδακτυλων ειδωλιων, φυλο αιδοιον αιδοιο τελετουργια κρητικα κυκλαδικα ειδωλια υμνος ανδρας ιθυφαλλος, μαχαιριδιο γυναικα στηθος ανεξηγητο κρητη κυκλαδες Τριχερουσα ρους, ροη ιερα μονη ιμ Χιλανδαριου Χιλανδαρι Χιλανδαριο αγιον ορος αγιο αγιος Σαββας Σερβια Αγια Λαυρα Παλαιστινη δωρο Κουκουζελισσα Νεα Κιος Αργολιδα αργολις πανηγυρι 12 Ιουλιου ιν ιερος ναος Αναστασεως Συρου Κυκλαδων πολιουχος προστατις Φοινικουντα Μεσσηνιας Ιουλιος Αναστασης Συρος προστατιδα Φοινικους Μεσσηνια ανασταση ταμα τριτο 3ο 3 τρια οσιος Ιωαννης Δαμασκηνος εικονομαχια Αρχοντας Δαμασκος ακρωτηριασμος προσευχη επανακολληση αφιερωμα ασημενιο επιθετα Παναγιας ψυχη
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ