Ανακαλύφθηκε ναυάγιο νεολιθικής εποχής, με οψιδιανό (Μήλου;) στο Κάπρι! 500.000 χρόνων εργαλεία στην Μήλο - του Γ. Λεκάκη

Ανακαλύφθηκε ναυάγιο
νεολιθικής εποχής,
με οψιδιανό (Μήλου;)
στο Κάπρι!
500.000 χρόνων εργαλεία στην Μήλο…

Του Γιώργου Λεκάκη

Το φορτίο ενός πλοίου της Νεολιθικής Εποχής, που βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών του Κάπρι, στον κόλπο της Νεάπολης, ανακάλυψε ομάδα υποβρύχιων αρχαιολόγων. Ανάμεσα στο διάσπαρτο φορτίο, οι ερευνητές εντόπισαν ένα μεγάλο κομμάτι οψιδιανού, αν και η ταυτότητα των ναυτικών παραμένει μυστήριο.

Ο οψιδιανός είναι ένα είδος ηφαιστειακού γυαλιού ("dragonglass" για τους οπαδούς του GoT) που χρησιμοποιήθηκε στην προϊστορική εποχή, για την δημιουργία λεπίδων και άλλων εργαλείων. Ένα από τα πιο αιχμηρά υλικά στην Γη! Πυριγενής πέτρα με μωβ χρώμα. Εμφανίζεται φυσικά σε μερικά από τα ηφαιστειακά νησιά της Ιταλίας. Αλλά δεν είναι σαφές ακόμη, από πού προήλθε η συγκεκριμένη πέτρα του φορτίου του ναυαγίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Αρχαία και σύγχρονα ναυάγια των ελληνικών θαλασσών".

Αρχικώς, το ναυάγιο εντοπίσθηκε από δύτες της αστυνομίας. Αργότερα το επισκέφτηκαν επιστήμονες της θάλασσας από την Εποπτεία της Μητροπολιτικής Περιοχής της Νεαπόλεως. Ανακοινώνοντας την ανακάλυψη, οι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι το βυθισμένο φορτίο αποτελούνταν από μια σειρά επεξεργασμένων πυρήνων οψιδιανού, ένας από τους οποίους δείχνει ξεκάθαρα σημάδια σμίλευσης και σκαλίσματος στην επιφάνειά του.

Βρίσκεται σε βάθος 30 - 40 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο μεγάλος γλυπτός πυρήνας οψιδιανού έχει διαστάσεις 28 Χ 20 Χ 15 εκατ. και ζυγίζει σχεδόν 8 κιλά. Δεν βρέθηκαν ίχνη του νεολιθικού σκάφους, που μετέφερε τον οψιδιανό, αν και ο Έφορος, Mariano Nuzzo, είπε σε δήλωσή του, ότι οι αρχαιολόγοι θα πραγματοποιήσουν τώρα «εκτενή οργανική έρευνα του βυθού, για να επαληθεύσουν την πιθανή παρουσία του κύτους ή άλλου υλικού φορτίου».

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε κοντά στη διάσημη Grotta Azzurra (Γαλάζια Λιμνοθάλασσα), κοντά στην διάσημη Μπλε Σπηλιά / Blue Grotto του Κάπρι, όπου συνήθιζαν παραθερίζουν οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ανθρώπινη δραστηριότητα στο νησί του Κάπρι, κατά την νεολιθική περίοδο. Αλλά:

            - ο οψιδιανός από το νησί της Μήλου Κυκλάδων, που έχει ανακαλυφθεί στο σπήλαιο Φράγχθι Αργολίδος (80 ναυτικά μίλια από την πηγή του!), μεταφέρθηκε με πλοίο, στο Αιγαίο, από αρχαίους Έλληνες ναυτικούς, πριν από τουλάχιστον 13.000 χρόνια!

            - Άλλα πέτρινα εργαλεία στο νησί της Κρήτης, έχουν χρονολογηθεί 130.000 χρόνων - και έφεραν την ανατροπή ότι οι Νεάντερταλ είχαν ναυτικές ικανότητες. 

Ενώ

            - άλλα αρχαία εργαλεία στην Μήλο, έχουν χρονολογηθεί 500.000 χρόνων, κλπ.

ΠΗΓΗ: «Stone Age Shipwreck Carrying Obsidian Cores Discovered Off Italian Coast - An increasing amount of evidence suggests ancient humans were skilled sailors (except these guys, who sank)», ifl science, 23.11.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 24.11.2023.

αρχαιο ναυαγιο νεολιθικη εποχη, οψιδιανος Μηλου Καπρι 500.000 χρονια πριν εργαλεια Μηλος αρχαια ναυαγια φορτιο οψιανος εργαλειο παλαιολιθικη κολπος της Νεαπολης, υποβριχια αρχαιολογια ναυτικοι ηφαιστειακο γυαλι υαλι προιστορια λεπιδα αιχμηρο υλικο Πυριγενης πετρα μωβ χρωμα ηφαιστειακο νησι Ιταλια ηφαιστειο δυτης Νεαπολη ναπολι βυθισμενο επεξεργασμενος πυρηνας σμιλευση σκαλισμα γλυπτος νεολιθικο σκαφος, πλοιο αρχαιολογος οργανικη ερευνα βυθος κυτος Grotta Azzurra Γαλαζια Λιμνοθαλασσα Μπλε Σπηλια Blue Grotto Ρωμαιοι Αυτοκρατορες νησι περιοδος Κυκλαδων, κυκλαδες σπηλαιο Φραγχθι Αργολιδος Αργολιδας Αργολιδα Αργολις Αιγαιο, αρχαιοι ελληνες ναυτικος 13.000 χρονια πριν Κρητη 130.000 ανατροπη Νεαντερταλ ναυτικο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ