Μικρά νησιά, μεγάλα ζητήματα πολιτισμού. Η εμπειρία της Γαύδου: τρεις δεκαετίες αρχαιολογικής και ανασκαφικής πολυεπιστημονικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης - της Κ. Κόπακα

Μικρά νησιά,
μεγάλα ζητήματα πολιτισμού.
Η εμπειρία της Γαύδου:
τρεις δεκαετίες αρχαιολογικής
και ανασκαφικής πολυεπιστημονικής έρευνας
του Πανεπιστημίου Κρήτης

Της Κατερίνας Κόπακα (Πανεπιστήμιο Κρήτης) 

Η Γαύδος είναι η πιο μακρινή και η πιο εκτεταμένη από τις περιοικίδες νήσους της Κρήτης, η μόνη που κατοικείται και στην σύγχρονη εποχή. Βρίσκεται στην μεθόριο του ελλαδικού και του ευρωπαϊκού χώρου με την Αφρική, έχει κομβική θέση, και ορισμένα ιδιαίτερα προϊόντα – της ενδοχώρας, και της θάλασσάς της. Τα γνωρίσματα αυτά και, βέβαια, ο ίδιος ο νησιωτικός της χαρακτήρας δικαιολογούν, εν μέρει, την εικόνα μιας σχετικής απομόνωσης όσο και εξωστρέφειας, μιας διαλεκτικής σχέσης της με τους (προ)ιστορικούς ορίζοντες του κρητικού, του αιγαιακού και του ευρύτερου μεσογειακού χώρου. 

Στην ομιλία αναζητούνται στοιχεία ενός τέτοιου διαλόγου, που ξεκινά ηθελημένα από την Γαύδο, και τεκμηριώνεται από ευρήματα της εκεί αρχαιολογικής (επιφανειακής και ανασκαφικής) και πολυεπιστημονικής έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Τα νησιά, τα μεγάλα και (ιδίως) τα μικρά, είναι ψευδο-αυτόνομοι, στην πραγματικότητα υποτελείς τόποι. Φυσικοί και νοητικοί δεσμοί τα εξαρτούν από στεριές και επικράτειες πέρα από τη θάλασσα που τα περιβάλλει. Αυτοί συνδέονται, συχνά, με την ιστορική καταγωγή και την εν γένει ταυτότητα των νησιωτών τους, των οποίων διέπουν την επιβίωση και τη ζωή. Ως τέτοιοι οδηγούν, κατά κανόνα, σε συγγένειες που εγγράφονται και στη υλική τους παραγωγή και επηρεάζουν τα νησιωτικά τους οικιστικά, οικονομικά, διοικητικά, μεταναστευτικά και άλλα οργανωτικά πρότυπα. Έτσι και η μικρή Γαύδος περιλαμβάνει, πιστεύομε, στις στρωματογραφικές της ακολουθίες ευρύτερες αφηγήσεις των γεωπολιτισμικών της συνομιλητών. Αυτές αντανακλούν – σαν σε ένα νοητό κάτοπτρο στερεωμένο στην άλλη πλευρά του Λιβυκού Πελάγους – περιόδους ισχύος ή ύφεσης, επεισόδια επεκτατισμού ή συρρίκνωσης (και, ίσως, και τις μορφές, τις κλίμακες, ακόμη και τα κίνητρα και τους σκοπούς τους) σε διαχρονικές κοινωνικο-πολιτικές στρατηγικές, κατ’ αρχήν της γειτονικής της μεγαλονήσου Κρήτης.

Περίληψη της διάλεξης της κ. Κόπακα, που θα δοθεί την Παρασκευή 15.12.2023, ώρα 19:00 στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, Αθήνα). Διοργάνωση: Αιγεύς και Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 12.12.2023.

Μικρα νησια, πολιτισμος Γαυδος Γαυδου αρχαιολογικη ανασκαφικη πολυεπιστημονικη ερευνα Πανεπιστημιο Κρητης Κοπακα Κρητη περιοικιδες νησοι μεθοριος ελλαδικος ευρωπαικος χωρος Αφρικη ιδιαιτερα προιοντα θαλασσα νησιωτικος χαρακτηρας απομονωση εξωστρεφει διαλεκτικη σχεση προιστορια κρητικος, αιγαιακος μεσογειακος ευρηματα αρχαιολογια επιφανειακη ανασκαφη επιστημονικη μικρο νησι, μικρονησι ψευδοαυτονομια αυτονομια υποτελης ιστορια ταυτοτητα νησιωτες επιβιωση ζωη υλικη παραγωγη νησιωτικο οικιστικο, οικονομικο, διοικητικο, μεταναστευτικο οργανωτικο προτυπο μικρονησια νησακι νησιδιο στρωματογραφια γεωπολιτισμος Λιβυκο Πελαγος περιοδος επεκτατισμος συρρικνωση κοινωνικοπολιτικη στρατηγικη μεγαλονησος νοτιο κρητικο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ