Κατάρα του 15ου αιώνα μ.Χ. βρέθηκε στην Γερμανία - του Γ. Λεκάκη

Κατάρα του 15ου αιώνα μ.Χ.
βρέθηκε στην Γερμανία

Του Γιώργου Λεκάκη

Μια ανασκαφή με επί κεφαλής τον κ. J. Ansorge (του Πανεπιστημίου του Greifswald) ανακάλυψε ένα τυλιγμένο κομμάτι μολύβδου, από μια αρχαία τουαλέτα (latrine) στο Ροστόκ (στον ποταμό Βάρνο / Warnow, στον 54ο παράλληλο [54°5′N 12°8′E]) στην έκταση της νυν βόρειας Γερμανίας.

Όταν ξετύλιξαν το μέταλλο, οι ερευνητές βρήκαν μια επιγραφή του 15ου αιώνα.

Το κείμενο γράφει:

«sathanas taleke belzebuk hinrik berith»

Πιστεύεται ότι είναι μια κατάρα, που καλεί τον Βελζεβούλ[1], ή τον Σατανά, και το δαιμονικό πνεύμα Berith[2], ίσως για να διαλύσει μια σχέση μεταξύ μιας γυναίκας, που ονομάζεται Ταλέκε / Taleke και ενός άνδρα που ονομάζεται Χινρίκ / Hinrik[3].

Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα δισκία κατάρας / καταδεσμού έχουν χρονολογηθεί από το 800 π.Χ. έως το 600 μ.Χ. Άρα αυτό το δισκίο κατάρας είναι ένα ιδιαίτερο εύρημα, εξήγησε ο κ. Ansorge.

ΠΗΓΗ: «Medieval 'curse tablet' summoning Satan discovered at the bottom of a latrine in Germany - A rolled-up piece of lead found in Germany was actually a 15th-century "curse tablet"”, Live Science, 16.12.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.12.2023.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ο Βήλος ήταν υιός του θεού Ποσειδώνος των Ελλήνων και της νύμφης Λιβύης (του Επάφου), η οποία ονομάτισε την Λιβύη. Γι’ αυτό και ο Κάδμος αναγνώρισε τον Βήλο ως τον Λιβυκό Δία, και το Μαντείο του Άμμωνος / Αμμωνίτη Δία στην Άσβυστο (> Siwa). Οι δε Φιλισταίοι τον αναγνώριζαν και ως Άδη.

Δίδυμος αδελφός του Βήλου ήταν ο Αγήνωρ, που βασίλεψε στην Φοινίκη.

Σύζυγοί του ήταν η Αγχινόη (του Νείλου) και η Σίδη, η οποία ονομάτισε την Σιδώνα.

Ο Βήλος έγινε βασιλεύς της Αιγύπτου, και πατέρας:

            - των δίδυμων Αιγύπτου και Δαναού,

            - του Κηφέα,

            - του Φινέα,

            - του Θεία (που με την νύμφη Ωρείθυϊα απέκτησε την Σμύρνη),

            - της Θρονίας (η οποία με τον θεό Ερμή απέκτησε τον Άραβο, που ονομάτισε την Αραβία),

            - της Δαμνούς ή Αντιόπη (η οποία με τον Αγήνορα, πατέρα του Κάδμου, έτεκε τον Φοίνικα και δύο κόρες την Μελία και την Ησαία – εξ ης το όνομα Ησαΐας – αμφότερες σύζυγοι των Αιγύπτου και Δαναού)

και

            - της Λάμιας. 

            - Από τον Βήλο κατάγονται θεοί και ήρωες της αρχαίας Ελλάδος (όπως οι Περσέας και Ηρακλής - και  από τον Αγήνορα ο Μίνως και ο θεός Διόνυσος).

Ίδρυσε μια αποικία στον ποταμό Ευφράτη, όπου ετοποθέτησε ιερείς, που εθεράπευσαν με την Αστρολογία και έμειναν γνωστοί στους Βαβυλωνίους σαν Χαλδαίοι, οι οποίοι είχαν απαλλαγή από την φορολογία και τις υπηρεσίες στο κράτος. Στην Βαβυλώνα επίσης, ίδρυσε ναό του Ηρακλή.

Ο υιός του Αίγυπτος εκληρονόμησε την Αίγυπτο και την Αραβία. Ο Δαναός την Λιβύη.

ΠΗΓΗ: Απολλοδώρου «Βιβλιοθήκη», Διόδωρος Σικελιώτης, Ησίοδος «Κατάλογος Γυναικών», Νόννος (ο Πανοπολίτης), Παυσανίας, Φερεκύδης (ο Αθηναίος) Αντωνίνος Λιβεράλις, κ.ά. Γ. Λεκάκης «Ελληνική Μυθολογία».

Ε, λοιπόν, αυτό τον θεό των Ελλήνων και δη των Φιλισταίων Ελλήνων, που λατρευόταν στην Ακκαρώνα(*), παράφρασαν σε Βάαλ (Baʿal Zebub ή Beelzebul, Beelzebub, Beelzebub / Bee-EL-ze-bub, Beel, belzebuk, Baʿal-uzelze, Belle-zelze) και δαιμονοποίησαν αργότερα - με την κακή έννοια της λέξεως. Πολύ αργότερα υιοθετήθηκε από ορισμένες από τις αβρααμικές θρησκείες ως κύριος δαίμονας. Στις θεολογικές πηγές (κυρίως τις χριστιανικές), ο Βελζεβούλ είναι ένα άλλο όνομα του Σατανά, δευτερεύον όνομα για τον Διάβολο. (Άλλες εκδόσεις διαχωρίζουν τον Βελζεβούλ από τον Διάβολο). Γνωστός στην δαιμονολογία ως

            - ένας από τους 7 θανατηφόρους δαίμονες ή

            7 πρίγκηπες της κολάσεως, ή 

            - ο πρίγκηψ των δαιμόνων

που αντιπροσωπεύει την λαιμαργία και τον φθόνο. Εθεωρείτο ον ικανό να πετάξει ("Lord of the Flyers / Flies " γι’ αυτό και απεικονίζεται ως μυΐγα – βλ. Dictionnaire Infernal). Συνδέθηκε με το αστέρι Έσπερος (το κανονικό ελληνικό όνομα για τον πλανήτη Αφροδίτη) – βλ. "Διαθήκη" του Σολομώντα, ένα ψευδεπίγραφο έργο της Παλαιάς Διαθήκης, που υποτίθεται ότι γράφτηκε από τον βασιλιά Σολομώντα.

ΠΗΓΗ:

        Νικόδημου Ευαγγέλιο.

        - Arndt W. W., Danker Fr. W., Bauer W. «"Βεελζεβούλ". A Greek-English lexicon of the New Testament and other early Christian literature» 3rd 173 εκδ. University of Chicago Press, Σικάγο, 2000.

(*) Η αρχαία ελληνική πόλις Ακκαρών της Πενταπόλεως Φιλιστίας / Παλαιστίνης παραφράσθηκε σε Accaron, Aqaran > Ekron, Eqron. Κείται στον 31ο παράλληλο [31.778890°N 34.8499203°E], 35 χλμ. δυτικά της Ιερουσαλήμ.

[2] Πνεύμα επίσης σχετιζόμενο με τον Βήλο.

[3] Πρωτογραφή του ονόματος Ερρίκος.


αρχαια Καταρα 15ος αιωνας μΧ Γερμανια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ