Ο αινιγματικός άνδρας με το αδιόρατο χαμόγελο από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Από πεντελικό μάρμαρο

Ο αινιγματικός άνδρας
με το αδιόρατο χαμόγελο
από την ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ανδρική εικονιστική (σ.σ.: ανάγλυφος εικών και όχι...) προτομή (ΜΘ 1061), ύψους γύρω στα 58 εκατ., είναι κατασκευασμένη από λευκό, λεπτόκοκκο πεντελικό μάρμαρο και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Λίγα τμήματα έχουν αποκρουστεί, η μύτη κατά το μεγαλύτερο μέρος της και τμήματα από τα πτερύγια των αυτιών. Τμήμα από το κάτω πλαίσιο της βάσης επίσης λείπει. Μικρά σπασίματα διακρίνονται στους βοστρύχους των μαλλιών, στο μέτωπο και στις ακμές των πτυχών του ιματίου. Είναι τοποθετημένη πάνω σε κυλινδρική βάση, χωριστά κατασκευασμένη μαζί με το κατώτερο τμήμα του στηρίγματός της.

Το πορτραίτο εικονίζει έναν αγένειο άνδρα ώριμης ηλικίας με χιτώνα και ιμάτιο, που πορπώνεται στον δεξιό ώμο. Το πρόσωπό του είναι επίμηκες με μέτωπο που χαράσσεται απο τρεις παράλληλες ρυτίδες. Έχει μάτια αμυγδαλωτά, καλοσχηματισμένα με τοξωτά φρύδια και μύτη στενή, μακριά. Ένα αδιόρατο χαμόγελο αποτυπώνεται στα στενά χείλη του. Το πηγούνι καταλήγει σε διπλοσάγονο. Τα μαλλιά του σχηματίζουν μια παχιά μάζα που περιβάλλει το κεφάλι. Ήταν πιθανότατα διακεκριμένος αξιωματούχος, όπως φαίνεται από την έκφρασή του και κυρίως από τον τρόπο που είναι ντυμένος, που βρίσκει παράλληλα στην περίοδο που των χρόνων της βασιλείας του Θεοδοσίου Α' ή του Ονορίου. Το πορτραίτο του άνδρα, πιθανώς από την Θεσσαλονίκη, αποτελούσε ζευγάρι με την γυναικεία προτομή (ΜΘ 1060), με την οποία εκτίθενται μαζί. Το πιθανότερο είναι ότι έχουν λαξευτεί στο ίδιο εργαστήριο, που προφανώς χαρακτηριζόταν για την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής. Μέγεθος, υλικό, στυλιστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά δεν αφήνουν αμφιβολία γι' αυτό. Οι δύο προτομές εικονίζουν, ίσως, συζύγους οι οποίοι έστρεφαν τις κεφαλές τους ελαφρώς ο ένας προς την πλευρά του άλλου.

Πρόκειται για δύο από τα καλύτερα δείγματα εικονιστικής τέχνης της μεταβατικής εποχής από τους ρωμαϊκούς στους βυζαντινούς χρόνους, που χρονολογούνται στο 400 - 410 μ.Χ.

Μπορείτε να δείτε το αντικείμενο (ΜΘ 1061) στη μόνιμη έκθεση, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Αίθουσα 3.

ΠΗΓΗ: ΑΜΘ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.1.2024.

ανδρας αδιορατο χαμογελο αρχαια ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ανδρικη εικονιστικη προτομη λευκο, λεπτοκοκκο πεντελικο πεντελη μαρμαρο μυτη πτερυγιο αυτι βαση βοστρυχος μαλλια μετωπο πτυχη ιματιο κυλινδρικη πορτραιτο εικονα αγενειος ανδρας ωριμη ηλικια χιτωνας πορπη πορπωνομαι δεξιος ωμος προσωπο επιμηκες ρυτιδα ματια αμυγδαλωτα τοξωτα φρυδια στενα χειλη πηγουνι διπλοσαγονο μαλλι παχια μαζα κεφαλι αξιωματουχος, εκφραση περιοδος βασιλεια Θεοδοσιος Α Ονοριος πορτρετο ζευγαρι γυναικεια προτομη εργαστηριο, εξαιρετικη ποιοτητα κατασκευη στυλ τεχνικα χαρακτηριστικα προτομες εικονα συζυγοι κεφαλη τεχνη εποχη ρωμαικη βυζαντινη 5ος αιωνας 400 - 410 μΧ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, αρχαιολογικο μουσειο θεσσαλονικης βυζαντιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ