Με αρχαιομαγνητισμό βρήκαν πότε κατασκευάσθηκε η Πύλη Ishtar της Βαβυλώνας, για να γιορτάσουν την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ - του Γ. Λεκάκη

Με αρχαιομαγνητισμό
βρήκαν πότε κατασκευάσθηκε
η Πύλη Ishtar της Βαβυλώνας,
για να γιορτάσουν
την κατάκτηση
της Ιερουσαλήμ

Του Γιώργου Λεκάκη

Η An. di Chiara (του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας), η L. Tauxe (του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps) και οι συνάδελφοί τους μέτρησαν τα γεωμαγνητικά πεδία δειγμάτων από πέντε πυρότουβλα (ψημένα λασπότουβλα), από την Πύλη Ishtar(*) G της Βαβυλώνος, στην Νότια Μεσοποταμία, η οποία έχει… ανακατασκευασθεί στο… «Μουσείο της Περγάμου» στο Βερολίνο της Γερμανίας!

Η κατασκευή της πύλης εξεκίνησε από τον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα Β', ο οποίος εβασίλεψε από το 605 έως το 562 π.Χ., ίνα εορτάσει την κατάκτηση της Ιερουσαλήμ, από την Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία, το 586 π.Χ.

Τούβλα από την α΄ φάση κατασκευής της πύλης είναι ενεπίγραφα, φέρουν χαραγμένο το όνομα του βασιλιά. Τούβλα από την β΄ και γ΄ φάση της κατασκευής, ωστόσο, δεν το φέρουν. Ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι πιθανές αλλαγές στο στυλ σε αυτές τις μεταγενέστερες φάσεις κατασκευής της πύλης, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο του βασιλιά.

Ωστόσο, οι μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου και των πέντε δειγμάτων τούβλων χρονολογούνται στο 583 π.Χ. «Η εποχή είναι η περίοδος της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορα Β΄, κατά την οποία δόθηκε η εντολή να κτιστεί η πύλη», και ο βασιλιάς ήταν πιθανότατα ακόμη ζωντανός όταν ολοκληρώθηκε το έργο, κατέληξαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: An. Di Chiara, κ.ά. «An archaeomagnetic study of the Ishtar Gate, Babylon», https://doi.org/10.1371/journal.pone.0293014, PLOS ONE, 17.1.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.1.2024. Live Science.

(*) Η Ishtar, στην Μεσοποταμία, ήταν θεά του πολέμου και του έρωτα. Μέλος της ειδικής τάξης των θεών της Μεσοποταμίας, που ονομάζονται Anunnaki. Στους Ακκάδες το αντίστοιχό της ήταν η θεά Αστάρτη, και στους Σουμερίους η Ινάνα

αρχαιομαγνητισμος κατασκευη Πυλη ισταρ Ishtar Βαβυλωνας, κατακτηση Ιερουσαλημ γεωμαγνητικο πεδιο δειγμα πυροτουβλο ψημενο λασποτουβλο Βαβυλωνος, Νοτια Μεσοποταμια, ανακατασκευη Μουσειο της Περγαμου Βερολινο Γερμανια βασιλια Ναβουχοδονοσορας Β 7ος 6ος αιωνας 605 562 πΧ εορτη Βαβυλωνιακη Αυτοκρατορια, 586 τουβλο ενεπιγραφο ονομα βασιλευς τουβλα μαγνητικο πεδιο δειγματα 583 βασιλεια Ναβουχοδονοσωρ θεα του πολεμου ερωτα ταξη θεοι Μεσοποταμιας, ανουνακι Anunnaki ακκαδες θεα Ασταρτη πολεμος ερωτας ερως Σουμεριοι Ινανα Ιναννα Inanna
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ