ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ: Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ της ΕΝ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ και του DNA - του Κ. Σπίνου

ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ:
Ο ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ της ΕΝ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ
και του DNA
Του συγγραφέα Κώστα Σπίνουkspin.gr@gmail.com

Η αποκωδικοποίησις του DNA, η αποσαφήνιση δηλαδή του τρόπου με τον οποίο η δομή του DNA καθορίζει συγκεκριμένες γενετικές επιλογές, επέτρεψε στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την γενετική της ζωής και την κληρονόμηση ορισμένων χαρακτηριστικών και νόσων. Επειδή το DNA στα ορισμένα του σημεία είναι ξεχωριστό στον κάθε άνθρωπο, έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι βασιζόμενες στην ταυτοποίηση του DNA και βρίσκουν εφαρμογή στην Ιατροδικαστική και στην Εγκληματολογία καθώς επίσης και στην αποσαφήνιση οικογενειακών σχέσεων μεταξύ ατόμων. Τα τελευταία χρόνια γίνεται πιο εντατική η χρήση του DNA και στις μελέτες της ιστορίας και της ανθρωπολογίας.

Σήμερα αν ρωτήσουμε οποιονδήποτε επιστήμονα ποιος και πότε ανακάλυψε την δομή του DNA, θα μας απαντήσει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε το 1953 από τους Franklin (Φράνκλιν), Τζέιμς Γουάτσον (James D. Watson) και Φράνσις Κρικ (Francis Crick). Από πολλούς η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA θεωρείται ως η μεγαλύτερη βιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ας το δούμε...

Ο ερευνητής της φύσης Εμπεδοκλής γεννήθηκε το 495 π.Χ. στον Ακράγαντα, δωρική αποικία της Σικελίας, όπου ίδρυσε την πρώτη Ιατρική Σχολή στον κόσμο. Η πολυσύνθετη προσωπικότητά του, η ευφυΐα του και η πολυσχιδής δράση του πολύ γρήγορα τον οδήγησαν στον χώρο του θρύλου, γι’ αυτό κι ο Νίτσε τον χαρακτηρίζει ως την «πιο ποικιλόμορφη φυσιογνωμία της αρχαϊκής φιλοσοφίας και σ’ αυτόν συγκρούονται δύο κόσμοι, του μύθου και της επιστήμης». Ο βίος του είναι γεμάτος με απόκρυφες ιστορίες και θαύματα που αγγίζουν τα όρια του μύθου, και κατά το λεξικό της Σ.Ο.Υ.Δ.Α.Σ. (λέξη Εμπεδοκλής), άφησε την αντίληψη στους ανθρώπους ότι περιβαλλόταν από θεία φύση: «δόξαν περί αυτού κατασχείν ως περί θεού βουλόμενος». Ο κορυφαίος ποιητής μας Κωστής Παλαμάς τον χαρακτηρίζει ως δραστήριο πολιτικό, τολμηρό φιλόσοφο, χρυσόστομο ρήτορα, μεγαλεπήβολο μηχανικό, πανεπιστήμων ερευνητή, γιατρό, θεόσοφο.

Ο Εμπεδοκλής, εκτός των άλλων, έγραψε δύο συγγράμματα σε μορφή εξάμετρου, ποιήματος, το «Περί Φύσεως»(*) (2.000 στίχοι) και οι «Καθαρμοί» (3.000 στίχοι). Δυστυχώς το έργο του δεν διεσώθη αυτούσιο, εκτός από 450 στίχους οι οποίοι αποπνέουν μια τεράστια δυναμική, και δημιουργούν στον μελετητή σειρά από σκέψεις και αναλύσεις. Χρωστάμε χάριτες στις περίφημες εκδόσεις Λειψίας, που εξέδωσαν τα διασωθέντα αποσπάσματα, τα οποία περιέχουν καταπληκτικά πράγματα περί της φύσεως των όντων, και από τα οποία προκύπτουν ότι ο Εμπεδοκλής έκανε πολλές βιολογικές και γενετικές έρευνες που τον αναδεικνύουν σε μέγιστο βιολόγο και οι πρακτικές ιατρικές συμβουλές του, τον πρώτο επιστήμονα ιατρό, τα δε εξαγόμενα συμπεράσμά του αποδείχθηκαν σήμερα ακριβή και προφητικά.

Έτσι ο Εμπεδοκλής επεκτείνοντας την ρήση του Ηράκλειτου - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης «Επίτομος βιογραφία: Ηράκλειτος ο Εφέσιος», εκδ. «Τάλως Φ», 2023 - είπε ότι: «Εάν πολλά δεν γίνουν ένα, και το ένα δεν γίνει πολλά, δηλαδή δεν υπάρχει συνεχής εναλλαγή, τότε δεν υπάρχει διαιώνιση». Η παραπάνω φιλοσοφική θεώρηση που αφορά στην βιολογία και στην διαιώνιση των ζωικών και φυτικών ειδών, μας κάνει να ερωτηθούμε για το τι είναι αυτό που γίνεται ένα και όλα, και μεταφέρει γενετικές πληροφορίες απαραίτητες για την διαιώνιση των ειδών. Οποιονδήποτε βιολόγο σήμερα και να ρωτήσεις, θα απαντήσει ότι μόνο το D.N.A. έχει αυτές τις ιδιότητες, διότι αυτό είναι παντού (δηλ. σε όλα τα ζωικά και φυτικά είδη) και εξ’ αυτού προέρχονται αυτά και πέρα από αυτό, το παραπάνω μόριο μεταφέρει γενετικές πληροφορίες.

Αυτό όμως μπορεί να αποτελεί συμπέρασμα βιολόγου, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία που παραθέτει ο Εμπεδοκλής, ώστε από βιολογικό συμπέρασμα να έχουμε μία πλήρη και σαφή απόδειξη, κι όχι ένδειξη, ότι ο Εμπεδοκλής προέβλεψε, περιέγραψε και προείπε 2.500 χρόνια πριν, για το μόριο που σήμερα ονομάζουμε D.N.A. Στο απόσπασμα 6 από το σύγγραμμά του «Περί Φύσεως» γράφει: «να ακούμε - δηλ. να βασιζόμαστε - πρώτα στα 4 ριζώματα των πάντων». Μήπως όμως και το D.N.A. δεν έχει και βασίζεται στα 4 ριζώματα δηλαδή στις 4 χημικές βάσεις της γουανίνης, θυμίνης, κυτοσίνης και αδενίνης;

Επίσης ο Εμπεδοκλής διατυπώνει την ιδέα, ότι τα 4 ριζώματα διαμορφώνονται μέσω των 20 φυσητήρων και επομένως δεν μας αφήνει καμμία αμφιβολία για την ταύτιση των 4 ριζωμάτων με τις 4 βάσεις, δεδομένου ότι 20 είναι τα αμινοξέα του γενετικού κώδικα.

Ακόμη ο Εμπεδοκλής ισχυρίζεται ότι τα 4 ριζώματα αποτελούνται από 4 μικρότερα ομοιομερή στοιχεία, τα οποία σήμερα ονομάζουμε οξυγόνο, υδρογόνο, άζωτο, και άνθρακα. Έτσι ο Εμπεδοκλής με την τετρακτύ των 4 ριζωμάτων, τους 20 φυσητήρες, τα 4 μικρότερα στοιχεία, ανταποκρίνεται πλήρως στην μοριακή δομή του DNA.

            Ο Φράνσις Κρικ, ένας από τους τρεις επιστήμονες που βραβεύτηκαν με Νόμπελ για την ανακάλυψη του DNA, σε άρθρο του αναφέρεται στον Εμπεδοκλή, λέει ότι ο Εμπεδοκλής με την καταπληκτική ικανότητα των Ελλήνων να συλλαμβάνουν σχεδόν με ενόραση τα μυστικά του Σύμπαντος, είχε αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς στην ύπαρξη του DNA.

Όμως ο Εμπεδοκλής δεν σταμάτησε εδώ. Θεμελίωσε και την προσφάτως επανεμφανισθείσα θεωρία της εναισθήσεως ή όπως αλλιώς λέγεται της ενσυναισθήσεως κατά την οποία κάποιος κατανοεί και αναγνωρίζει την συναισθηματική κατάσταση κάποιου άλλου, από τις αμοιβαίως όμοιες ενυπάρχουσες ποιότητες. Περιέγραψε δε παραστατικά την θεωρία της ενσυναίσθησης λέγοντας ότι «με την γη που βρίσκεται μέσα μας, γνωρίζουμε την γη, με το ύδωρ το ύδωρ, με την στοργή την στοργή», κ.ο.κ.

Πόσο δίκιο είχε ο Γερμανός ποιητής Σίλερ όταν έλεγε: «Καταραμένοι Έλληνες, τα είπατε όλα και δεν αφήσατε τίποτα για εμάς».

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.1.2024.


ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

(*) Ο "Πάπυρος Εμπεδοκλή" που ευρίσκεται στο Στρασβούργο περιέχει πάνω από 50 γραμμές από το έργο του Εμπεδοκλή "Περί Φύσης", που δεν είχαν δημοσιευθεί μέχρι το 1999 - βλ. Martin Al., Primavesi Ol. "L'Empédocle de Strasbourg: (P. Strasb. gr. Inv. 1665-1666), εκδ. Walter de Gruyter, 1999.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

            - Κοβάτσης Αν. Β., δρ. ΦΜΣ και δρ. Ιατρικής καθηγητής του ΑΠΘ, «Η ΓΕΝΕΣΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΟΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ», περ. «Ιχώρ», τ. 74.

            - Μπίλης Λ. «ΟΛΟΙ ΑΝΤΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ», εκδ. Αρχύτας.

            - Πλεύρης Κ. «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» εκδ. Νέα Θέσις.

            - «ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» εκδ. ΔΟΜΗ.


ΕΜΠΕΔΟΚΛΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΤΗΣ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ DNA Σπινος αποκωδικοποιησις αποκωδικοποιηση δομη γενετικες επιλογες, γενετικη επιλογη ζωη κληρονομηση χαρακτηριστικο νοσος ανθρωπος, ταυτοποιηση Ιατροδικαστικη Εγκληματολογια οικογενειακη σχεση ατομο ιστορια ανθρωπολογια 1953 Franklin Φρανκλιν, Γουατσον Watson Κρικ Crick ανακαλυψη διπλη ελικα ελιξ μεγαλυτερη βιολογικη 20ος αιωνας μχ βιολογια ερευνητης φυσης φυση 5ος αιωνας 495 πΧ Ακραγαντας, ακραγας δωρικη αποικια δωριεις Σικελιας, σικελια πρωτη Ιατρικη Σχολη στον κοσμο πολυσυνθετη προσωπικοτητα ευφυια θρυλος Νιτσε πιο ποικιλομορφη φυσιογνωμια αρχαικη φιλοσοφια συγκρουση δυο κοσμων μυθος επιστημη κοσμος βιος αποκρυφη ιστοριες θαυμα μυθολογια λεξικο ΣΟΥΔΑΣ θεια δοξα περι θεου βουλομενος Παλαμας πολιτικος, τολμηρος φιλοσοφος, χρυσοστομος ρητορας, ρητωρ μεγαλεπηβολος μηχανικος πανεπιστημων γιατρος, θεοσοφος πανεπιστημωνας συγγραμμα εξαμετρο Περι Φυσεως στιχοι Καθαρμοι Καθαρμος εργο χαμενα εργα βιβλια δυναμικη, εκδοσεις Λειψιας, λειψια αποσπασμα φυσης οντα ον βιολογικη ερευνα βιολογος πρακτικη ιατρικη συμβουλη πρωτος επιστημων ιατρος προφητης ρηση Ηρακλειτος πολλα ενα, εν συνεχης εναλλαγη διαιωνιση διαιωνισις φιλοσοφικη θεωρηση ζωικο φυτικο ειδος ζωικα φυτικα ειδη μοριο ακουω βασιζομαι τεσσερα 4 ριζωματα των παντων ριζωμα παντα D.N.A. χημικη βαση γουανινη, θυμινη, κυτοσινη αδενινη 20 εικοσι φυσητηρες φυσητηρας αμινοξεα γενετικος κωδικας κωδιξ ομοιομερη στοιχεια, οξυγονο, υδρογονο, αζωτο, ανθρακας τετρακτυς μοριακη βραβειο Νομπελ αρχαιοι Ελληνες ενοραση μυστικα Συμπαντος, συμπαν εναισθησις εναισθηση ενσυναισθησις κατανοηση συναισθηματικη κατασταση συναισθημα ποιοτητες ποιοτητα γη μεσα μας, υδωρ στοργη Γερμανος ποιητης Σιλερ σιλλερ Καταραμενοι ελληνας, Καταραμενε ελληνα Παπυρος Εμπεδοκλη Εμπεδοκλεους Στρασβουργο εργα 1999 Κοβατσης ΙΑΤΡΟΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Μπιλης ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ Πλευρης ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ αδημοσιευτα αρχαια κειμενα αδημοσιευτο αρχαιο κειμενο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ