Περίεργη ανακοίνωση: Το πιο τέλεια διατηρημένο απολίθωμα πρωτεύοντος στον κόσμο είναι 47.000.000 χρόνων, βρέθηκε στην Γερμανία και λέγεται… Ίδη! - του Γ. Λεκάκη

Περίεργη ανακοίνωση:
Το πιο τέλεια διατηρημένο
απολίθωμα πρωτεύοντος στον κόσμο
είναι 47.000.000 χρόνων,
βρέθηκε στην Γερμανία
και λέγεται… Ίδη!

Του Γιώργου Λεκάκη

Πριν από 40.000.000 χρόνια, υπήρχαν δύο ξεχωριστές ομάδες πρωτευόντων: οι prosimians ή strepsirrhini και οι ανθρωπίδες ή haplorhini…. Οι στρεψίρρινες είχαν μύτες σαν των σκύλων, υγρές. Οι σωζόμενοι, ή ζωντανοί, εκπρόσωποι στρεψίρρινων περιλαμβάνουν λεμούριους, «lorises», και «bush babies». Οι ανθρωπίδες, ή απλόρρινες, έχουν ξηρή μύτη. Οι σωζόμενοι εκπρόσωποι των απλόρρινων περιλαμβάνουν πιθήκους. Οι άνθρωποι είναι επίσης πρωτεύοντα με ξηρή μύτη. Σε κάποιο σημείο κατά την διάρκεια του Ηώκαινου (55.000.000 – 35.000.000 χρόνια πριν), τα πρωτεύοντα εξελίχθηκαν σε αυτούς τους δύο διαφορετικούς κλάδους.

Το επιστημονικό της όνομα είναι Darwinius masillae. Το γένος Darwinius ονομάσθηκε προς τιμήν των 200ών γενεθλίων του Δαρβίνου. Το όνομα του είδους, masillae, είναι από το Messel Pit[1] στην Γερμανία, όπου βρέθηκε.

Το άτομο το ονομάσαν Ίδη[2] και είναι το πιο τέλεια διατηρημένο απολίθωμα πρωτευόντων στον κόσμο! Οι παλαιοντολόγοι, επιστήμονες που μελετούν τα απολιθώματα, υπολογίζουν ότι η Ίδη πέθανε πριν από 47.000.000 χρόνια! Είναι 95% ολοκληρωμένη, άρα είναι το πιο πλήρες απολίθωμα πρωτευόντων που έχει βρεθεί ποτέ! - Συγκριτικά, το περίφημο απολίθωμα «Lucy», από το είδος Australopithecus afarensis, είναι μόλις 40% ολοκληρωμένο.

Η Ίδη ήταν ένα μικρό πρωτεύον, περίπου 9 μηνών όταν πέθανε. Έχει μήκος μόνο 58 εκατ., σαν μια μικρή οικιακή γάτα. Το σώμα της έχει μήκος 24 εκατ. Τα πόδια της ήταν μακρύτερα από τα χέρια της, υποδεικνύοντας ότι ήταν ικανή στο πήδημα. Οι ακτινογραφίες δείχνουν ότι ήταν θηλκυκό. Τα λείψανά της δείχνουν επίσης ότι είχε σπασμένο δεξιό καρπό. Δεν πέθανε από τον σπασμένο καρπό, αλλά σχεδόν σίγουρα αυτό συνέβαλε στον πρόωρο θάνατό της.

Η Ίδη είχε μεγάλες κόγχες στα μάτια, που υποδηλώνουν ότι ήταν νυκτόβιο. Το σχήμα των δοντιών της υποδηλώνει ότι ήταν χορτοφάγος. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν χρειάστηκε να μαντέψουν τι έτρωγε: Το τελευταίο της γεύμα ήταν ένα φρούτο, που διατηρήθηκε - ακόμα και τώρα - στο έντερο της, εκατομμύρια χρόνια αφ’ ότου το έφαγε!

Ακτινογραφία έδειξε ότι είχε πολύ περισσότερα δόντια από το μέσο πρωτεύον. Βρισκόταν στην διαδικασία να χάσει τα νεογιλά της δόντια.

Η Ίδη είχε μακριά δάκτυλα χεριών και ποδιών και αντίχειρες, απέναντι από αυτά! Είχε στρογγυλεμένα δάκτυλα. Οι στρογγυλεμένες άκρες των δακτύλων με τα νύχια είναι κλασσικά χαρακτηριστικά πρωτευόντων.

Επί κεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εισήγαγε την Ίδη στον κόσμο ήταν ο δρ. J. Hurum, παλαιοντολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Όσλο της Νορβηγίας. Η Hurum έπεισε το μουσείο να αγοράσει την Ίδη. Την είχε «ανακαλύψει» ένας ιδιώτης συλλέκτης κοντά στο Messel, στην Γερμανία, το 1983. Μέχρι το 2000, τα λείψανα της Ίσης ήταν χωρισμένα σε δύο κομμάτια. Το κύριο μέρος ("Α") παρέμενε στον συλλέκτη, ενώ το άλλο μέρος ("Β") πουλήθηκε στο Κέντρο Δεινοσαύρων του Ουαϊόμινγκ στην Θερμόπολη του Ουαϊόμινγκ, στις ΗΠΑ. Τα μέρη Α και Β ενώθηκαν ξανά το 2007. Η ταυτότητα του ατόμου που «ανέσκαψε» την Ίδη παραμένει άγνωστη!

ΠΗΓΗ: Franzen, J. L., Gingerich, P. D., Habersetzer, J., Hurum, J. H., Von Koenigswald, W., & Smith, B. H. «Complete primate skeleton from the middle Eocene of Messel in Germany: morphology and paleobiology», https://doi.org/10.1371/journal.pone.0005723, PLoS one, 4(5), e5723, 2009. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 7.1.2010. «Who Was Ida? - She’s nine months old. She’s little and cute—about the size of your family’s cat. She’s also 47 million years old!», Nat. Geographic.

ΣΧΟΛΙΟ Γ. Λεκάκη:

Η ανακοίνωση εγείρει πολλά ερωτηματικά, έχει ασάφειες ως προς το εύρημα, έχει προκαλέσει πολλές επιστημονικές συζητήσεις και αμφισβητήσεις, ενώ, σε δεύτερο αδιόρατο πλάνο, επιχειρεί να εδραιώσει την καταγωγή του ανθρώπου από την σημερινή έκταση της Γερμανίας…

Ας σημειωθεί ότι η Οροσειρά των Άλπεων δημιουργήθηκε πριν 44.000.000 χρόνια, με την ανοδική ορογένεση (uplift) από τα νερά του ωκεανού της Τηθύος όπως και η περιοχή του Ολύμπου πριν 140.000.000 χρόνια πριν από σήμερα...

Τέλος, κάτι κρύβει και ο όρος pro-simians... ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

...κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Το Messel Pit στον 49ο παράλληλο [49°55′03″N 8°45′24″E] είναι ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο, 35 χλμ. νοτιοανατολικά της Φρανκφούρτης του Μάιν, κοντά στο χωριό Messel (49°56′N 08°44′E) στην περιοχή Darmstadt-Dieburg, της Έσσης. Σχηματίσθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια, όταν καυτό μάγμα κάτω από την γη έφθασε πολύ κοντά στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Όταν το μάγμα κτύπησε τον υδροφόρο ορίζοντα, μετετράπη αμέσως σε ατμό. Η πίεση του ατμού προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη καθώς έσκισε την γη. Η έκρηξη δημιούργησε έναν τύπο ηφαιστειακής λίμνης, γνωστής ως maar, πριν από 50.000.000 χρόνια, κατά την πρώιμη εποχή του Μέσου Ηώκαινου. Στο λατομείο αυτό έχουν βρεθεί περισσότερα από 1.000 είδη χλωρίδας και πανίδας Geiseltalian.

[2] Από το όνομα (Ida) της κόρης του δρ. J. Hurum.


απολιθωμα πρωτευοντος 47.000.000 χρονια πριν αρχαια Γερμανια ιδη Wyoming Dinosaur Center in Thermopolis, Charles Darwin
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ