Αρχαία μούμια έφηβης, που πέθανε, ενώ γεννούσε δίδυμα! Μοναδικό εύρημα! - του Γ. Λεκάκη

Αρχαία μούμια έφηβης,
που πέθανε,
ενώ γεννούσε δίδυμα!
Μοναδικό εύρημα!

Του Γιώργου Λεκάκη

Στην αρχαιολογία είναι γνωστές περίπου 20 περιπτώσεις θηλυκών, που πέθαναν κατά την διάρκεια του τοκετού (Halcrow κ.ά., 2019).

Μια νέα μελέτη των μουμιοποιημένων λειψάνων μιας έφηβης, που ανακτήθηκαν από το El Bagawat[1] της Αιγύπτου το 1908, απεκάλυψε ότι η κοπέλλα πέθανε, ενώ γεννούσε δίδυμα!

Το κορίτσι πιστεύεται ότι ήταν 14-17 ετών (Bass, 1987, Krogman, 1962), είχε 1,49-1,55 μ. ύψος (Raxter κ.ά., 2008) και βάρος περίπου 45-55 κιλά (Grine κ.ά., 1995).

Τα υπολείμματα ενός εμβρύου, επιμελώς δεμένα και τοποθετημένα με τον πλακούντα, ανάμεσα στα πόδια του κοριτσιού, ανακαλύφθηκαν κατά την αρχική εξέταση το 1908. Σημειώσεις από το 1908 ανέφεραν ότι είχε πεθάνει από «μαιευτικές επιπλοκές».

Αλλά το δεύτερο έμβρυο, εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στην κοιλότητα του θώρακα της μούμιας, το 2019, όταν η αρχαιολόγος Fr. Margolis έκανε αξονική τομογραφία των λειψάνων. «Όταν είδαμε το δεύτερο έμβρυο, ξέραμε ότι είχαμε ένα μοναδικό εύρημα και ένα πρώτο στην αρχαία αιγυπτιακή αρχαιολογία», είπε.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έφηβη πέθανε κατά τον τοκετό, όταν το κεφάλι του πρώτου εμβρύου παγιδεύτηκε κατά την γέννα. Τα υπολείμματα του δεύτερου εμβρύου πιστεύεται ότι έχουν μετατοπιστεί στην κοιλότητα του θώρακα κατά την διάρκεια της διαδικασίας μουμιοποίησης.

Το κεφάλι της μούμιας… λείπει, αν και υπάρχουν φωτογραφίες του, που τραβήχτηκαν το 1908.

«Αν βρίσκαμε το κεφάλι και τα δόντια της, οι φθορές στα δόντια και τα μαλλιά θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για την διατροφή της και το μεταβολικό στρες, που αντιμετώπιζε κατά την διάρκεια της ζωής της», είπε η κ. Margolis.

Τα αποτελέσματα σημειώνουν ότι αυτή η μούμια ήταν έγκυος με δίδυμα και βρισκόταν στην μέση της διαδικασίας τοκετού την στιγμή του θανάτου της!

Η μούμια βρίσκεται στις… συλλογές του Smithsonian!

ΠΗΓΗ: Fr. Margolis, D. R. Hunt «Twins found in a Late Dynastic / Coptic Egyptian mummy», https://doi.org/10.1002/oa.3275, International Journal of Osteoarchaeology, 21.12.2023. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 22.12.2023. Live Science.

ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ:


[1] Από τις 115 ταφές που ανασκάφηκαν στο El Bagawat, περίπου το 35% ήταν βρέφη! Αυτό μαρτυρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι γυναίκες και τα νεογέννητα.

Το El Bagawat, είναι ένα αρχαίο χριστιανικό νεκροταφείο, ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο, το οποίο λειτούργησε στην Όαση Χάργκα στη νότια-κεντρική Αίγυπτο, στον 25ο παράλληλο [25.486°N 30.555°E] από τον 3ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. Είναι ένα από τα αρχαιότερα και καλύτερα διατηρημένα χριστιανικά νεκροταφεία του αρχαίου κόσμου.

Λειτουργούσε ακόμη πριν εισαχθεί ο χριστιανισμός στην Αίγυπτο. Στα παρεκκλήσια υπάρχουν κοπτικές τοιχογραφίες του 3ου - 7ου αιώνα. Υπάρχουν 263 ταφικά παρεκκλήσια («της Εξόδου», 4ου αιώνα, «της Ειρήνης» 5ου -6ου αι.), κ.ά. Οι τάφοι έχουν την μορφή θόλων.


αρχαια μουμια εφηβη γεννα διδυμα Μοναδικο ευρημα διδυμοτοκια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ