Σε απόσταση 200 μ. στα δυτικά της δυτικής πύλης της οχύρωσης, και σε έναν λόφο μέσα στα πεύκα και τις ελιές ευρίσκεται ο εξάστυλος, αμφιπρόστυλος ναός του Διός Καραού (του 4ου αι. π.Χ.).
Το κρηπίδωμά του είναι διαστάσεων 23,47 Χ 12,71 μ.Επιγραφές[1] που
βρέθηκαν στην πόλη βεβαιώνουν την λατρεία, εκτός από τον Δία και της Αγροτέρας Αρτέμιδος - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Τα επίθετα της θεάς Αρτέμιδος".
Η πρόσβαση είναι δύσκολη και γίνεται από έναν κακοτράχαλο χωματόδρομο!
ΠΗΓΗ: Discovery Αitoloakarnania, με φωτογραφίες του Τ. Καραΐσκου, 7.7.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.7.2019.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Γ. Λεκάκη:
Ο αρχαίος ναός ΔΕΝ αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΦΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ! ΔΕΙΤΕ το στην παρακάτω φωτογραφία:
Η δυτική πλευρά του κάστρου του
Δραγαμέστου «βλέπει» προς τα ερείπια του ναού του Διός Καραού. Στον 38ο
παράλληλο [38.548164N, 21.091103E].
Το επίθετο Καραός[2] για τον Δία, και γενικώς, είναι μοναδικό. Σχετίζεται δε με την κάρα, το κορυφαίος, κλπ.
Το επίθετο Καραός[2] για τον Δία, στην περιοχή, ίσως, να μην είναι άσχετο με το επίθετο Καραΐσκος / Καραϊσκάκης, που απαντάται στην περιοχή. Το μεν επίθετο Καραΐσκος έχει την μεγαλύτερη διασπορά σε ΠΙΕΡΙΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ και ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, το δε Καραϊσκάκης στην ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ! Έτσι αποδεικνύεται πως η ετυμολογία του παραπάνω επιθέτου είναι παναρχαία και όχι σύγχρονη, και μάλιστα τουρκική ή σλαβική, όπως λένε κάποιοι!
Υπάρχει και πεδινό χωριό του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας με το ίδιο όνομα (Καραϊσκάκης), στους πρόποδες του όρους Βελούτσα, 4 χλμ. βόρεια του Αστακού. Το παλαιότερό του όνομα ήταν Δραγαμέστο. Μετονομάσθηκε σε Καραϊσκάκης το 1930, επειδή εκεί είχε διατηρήσει το στρατόπεδό του ο Καραϊσκάκης κατά την επανάσταση του 1821.
ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] «ἱεραπόλοι Διὸς Καραοῦ· Ἡρακλείδας Λύκωνος», IG IX,1² 2:434. Βλ. και Brill.
[2] Άσχετο, αλλά φυλή με το όνομα Karao ζει στο Bokod του Benguet στις Φιλιππίνες. Έχει πρόγονους τους Panuy-puys (Puypuys / Παπούα). Μιλούν την γλώσσα karao / karaw!
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook