Ο ναός του Καραού Διός και της Αγροτέρας Αρτέμιδος στην αρχαία πόλη του Αστακού - ένα άγνωστο αρχαίο μνημείο της Ακαρνανίας - του Γ. Λεκάκη

Ο ναός του Καραού Διός
και της Αγροτέρας Αρτέμιδος
στην αρχαία πόλη του Αστακού
- ένα άγνωστο αρχαίο μνημείο
της Ακαρνανίας

Σε απόσταση 200 μ. στα δυτικά της δυτικής πύλης της οχύρωσης, και σε έναν λόφο μέσα στα πεύκα και τις ελιές ευρίσκεται ο εξάστυλος, αμφιπρόστυλος ναός του Διός Καραού (του 4ου αι. π.Χ.).

Το κρηπίδωμά του είναι διαστάσεων 23,47 Χ 12,71 μ.

Επιγραφές[1] που βρέθηκαν στην πόλη βεβαιώνουν την λατρεία, εκτός από τον Δία και της Αγροτέρας Αρτέμιδος - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκάκης "Τα επίθετα της θεάς Αρτέμιδος".

Η πρόσβαση είναι  δύσκολη και γίνεται από έναν κακοτράχαλο  χωματόδρομο!

ΠΗΓΗ: Discovery Αitoloakarnania, με φωτογραφίες του Τ. Καραΐσκου, 7.7.2019. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 8.7.2019.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Γ. Λεκάκη:

Ο αρχαίος ναός ΔΕΝ αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΦΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ! ΔΕΙΤΕ το στην παρακάτω φωτογραφία:

Η δυτική πλευρά του κάστρου του Δραγαμέστου «βλέπει» προς τα ερείπια του ναού του Διός Καραού. Στον 38ο παράλληλο [38.548164N, 21.091103E].

Το επίθετο Καραός[2] για τον Δία, και γενικώς, είναι μοναδικό. Σχετίζεται δε με την κάρα, το κορυφαίος, κλπ.

Το επίθετο Καραός[2] για τον Δία, στην περιοχή, ίσως, να μην είναι άσχετο με το επίθετο Καραΐσκος / Καραϊσκάκης, που απαντάται στην περιοχή. Το μεν επίθετο Καραΐσκος έχει την μεγαλύτερη διασπορά σε ΠΙΕΡΙΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ και ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, το δε Καραϊσκάκης στην ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ! Έτσι αποδεικνύεται πως η ετυμολογία του παραπάνω επιθέτου είναι παναρχαία και όχι σύγχρονη, και μάλιστα τουρκική ή σλαβική, όπως λένε κάποιοι!

Υπάρχει και πεδινό χωριό του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας με το ίδιο όνομα (Καραϊσκάκης), στους πρόποδες του όρους Βελούτσα, 4 χλμ. βόρεια του Αστακού. Το παλαιότερό του όνομα ήταν Δραγαμέστο. Μετονομάσθηκε σε Καραϊσκάκης το 1930, επειδή εκεί είχε διατηρήσει το στρατόπεδό του ο Καραϊσκάκης κατά την επανάσταση του 1821.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις".

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] «ἱεραπόλοι Διὸς Καραοῦ· Ἡρακλείδας Λύκωνος», IG IX,1² 2:434Βλ. και Brill.

[2] Άσχετο, αλλά φυλή με το όνομα Karao ζει στο Bokod του Benguet στις Φιλιππίνες. Έχει πρόγονους τους Panuy-puys (Puypuys / Παπούα). Μιλούν την γλώσσα karao / karaw!

αρχαιος ναος του Καραου Διος Αγροτερας Αρτεμιδος αρχαια πολη Αστακου αγνωστο αρχαιο μνημειο Ακαρνανια πυλη οχυρωση λοφος εξαστυλος, 6στυλος εξι 6 αμφιπροστυλος θεος Διας ζευς Καραος 4ος αιωνας πΧ κρηπιδωμα επιγραφες λατρεια, Αγροτερα θεα Αρτεμις αρτεμη ΕΦΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ καστρο του Δραγαμεστου Δραγαμεστο Δραγαμεστος ερειπια 38ος παραλληλος επιθετο επιθετα ετυμολογια Καραισκακης, Καραισκος πεδινο χωριο Αστακος ορος Βελουτσα, 1930, στρατοπεδο επανασταση του 1821 ιεραπολος ηρακλειδας ηρακλειδης Λυκωνας Λυκων φυλη καραο Karao μποκοντ Bokod μπενγκουετ Benguet Φιλιππινες Panuy puys Puypuys / Παπουα γλωσσα μοναδικο καρα, κορυφαιος υπποα υπουργειο πολιτισμου ΠΙΕΡΙΑ, ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ