Το Σπήλαιο του Κρόνου και το Σπήλαιο Αμβροσίας στην Κούβα, με βραχογραφίες 2.000 χρόνων! Ηλιακά ημερολόγια, ο μύθος της Δημιουργίας, κ.ά. - του Γ. Λεκάκη

Το Σπήλαιο του Κρόνου
και το Σπήλαιο Αμβροσίας
στην Κούβα,
με βραχογραφίες 2.000 χρόνων!

Του Γιώργου Λεκάκη

Σχέδια βραχογραφιών στο Σπήλαιο Αμβροσίας, της Κούβας, εικονίζουν περισσότερα από 70 κόκκινα και μαύρα γεωμετρικά σχήματα, καθώς και μυθολογικές και ανθρώπινες φιγούρες, διάσπαρτες στις πέντε αλληλένδετες αίθουσές του.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε μια κατάφυτη λωρίδα, προς το τέλος της χερσονήσου Hicacos[1], στον 23ο παράλληλο [23°11′52″N 81°09′05″W] στην βόρεια ακτή της Κούβας. Υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι σε αυτή την χερσόνησο, με βραχογραφίες αρχαίων Ινδιάνων καλλιτεχνών.

Ευρίσκεται στο οικολογικό καταφύγιο Varahicacos[2], το οποίο εξασφαλίζει την προστασία περίπου ενός τετραγωνικού μιλίου τροπικού τοπίου της επαρχίας Matanzas[3], δύο ώρες οδικώς από την Αβάνα. Ιδρύθηκε το 1974.

Τα σχέδια φωτιζόμενα από άξονες φωτός, που διέρχονται από τρύπες στην οροφή του σπηλαίου, τα εικονογραφήματα μοιράζονται τον χώρο με πολλά είδη νυχτερίδων, εντόμων και φυτών.

Το ασβεστολιθικό σπήλαιο μήκους άνω των 61 μ., πιθανότατα, χρησίμευε ως τελετουργικός χώρος, σε διάφορες εποχές στο παρελθόν, λέει ο αρχαιολόγος R. F. Ortega (του Κουβανικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας). Οι μελετητές πιστεύουν ότι τα έργα τέχνης του σπηλαίου, μερικά από τα οποία μπορεί να χρονολογούνται πριν από 2.000 χρόνια, σχεδιάσθηκαν από ιθαγενείς.[4] «Ο προσδιορισμός του πόσο παλαιοί είναι οι πίνακες μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολος», λέει η χημικός R. A. Armitage (του πανεπιστημίου Eastern Michigan), η οποία ειδικεύεται στην χρονολόγηση της βραχοτεχνίας με ραδιενεργό άνθρακα.

Ως γνωστόν, οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στις ακτές του αρχιπελάγους της Καραϊβικής - πιθανότατα - προήλθαν από την χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικό, πριν 7.000 – 6.000 χρόνια. Οι πρώτοι άποικοι της Κούβας, πιθανότατα, έφτασαν μεταξύ 4000 και 3000 π.Χ.

Δεν είναι σαφές ποιοι αυτόχθονες πληθυσμοί ζούσαν στο νησί όταν έφτασε ο Χριστόφορος Κολόμβος το 1492, αλλά οι μελετητές εικάζουν ότι ομάδες συμπεριλαμβανομένων των Guanahatabey, Ciboney και Taíno συνυπήρχαν εκεί. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, ο αυτόχθων πληθυσμός είχε σχεδόν εξαφανιστεί, μέσω ενός πολέμων με αποικιοκράτες, καταναγκαστικής εργασίας και ασθενειών που εισήγαγαν οι Ισπανοί. «Οι αυτόχθονες πληθυσμοί εξαφανίσθηκαν τόσο γρήγορα, που πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες φυλετικές ομάδες υπήρχαν», λέει η αρχαιολόγος S. Baker (της εταιρείας Archaeological / Historical Consultants). «Η βραχοτέχνη είναι μια σημαντική υλική έκφραση της προφορικής ιστορίας και της κοσμολογίας που χάθηκε».

Τα έργα βραχοτέχνης της Σπηλιάς της Αμβροσίας ανακαλύφθηκαν το 1961, από τους αρχαιολόγους M. Rivero de la Calle και M. Orlando Pariente Pérez. Αποκαταστάθηκαν από τον αρχαιολόγο και επαναστάτη Ant. Núñez Jiménez, το 1968. Από τότε, η ταυτότητα των καλλιτεχνών που ζωγράφισαν το σπήλαιο, η έννοια των εικόνων του σπηλαίου αποτέλεσε αντικείμενο πολλών επιστημονικών εικασιών. Ωρισμένοι αρχαιολόγοι έχουν προτείνει ότι οι αυτόχθονες πληθυσμοί παρήγαγαν τα πιο αφηρημένα σχήματα, ενώ οι πιο περίπλοκες ανθρώπινες και ζωόμορφες απεικονίσεις μπορεί να είναι μεταγενέστερα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής. Ο F. Ortega πιστεύει ότι ορισμένες από τις παλαιότερες αποδόσεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν τον μύθο της Δημιουργίας της φυλής Taíno, του ήλιου και της σελήνης. Άλλες ερμηνείες υποδηλώνουν ότι οι εικόνες θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν ηλιακά ημερολόγια, πεταλούδες ή τις αρχικές αλληλεπιδράσεις των αυτόχθονων πληθυσμών με τους Ισπανούς. Διακρίνονται επίσης ομόκεντροι κύκλοι, κ.ά.

Στο θέρετρο Varadero θα βρείτε παρθένες παραλίες, πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, κ.ά. αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση, προς την πόλη Matanzas, θα βρείτε το Σπήλαιο του Κρόνου, με μια υπόγεια τρύπα, για κολύμπι με κρυστάλλινα νερά και εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες… Είναι γνωστή η προς δυσμάς εξάπλωση του Κρόνου - ΔΙΑΒΑΣΤΕ την και ΕΔΩ. Ας σημειωθεί ότι Σπήλαιο του Κρόνου ευρίσκουμε στο Οροπέδιο Λασυθίου της Κρήτης, έναντι του Δικταίου Άντρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...

ΠΗΓΗ: «Off the Grid: Ambrosio Cave, Cuba», AJA, Ιαν. / Φεβρ. 2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.1.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Από το όνομα ενός κάκτου.

[2] Στο ίδιο πάρκο και το Cueva de los Musulmanes, ή Σπήλαιο των Μουσουλμάνων, ένα ιστορικό κρησφύγετο λαθρέμπορων.

[3] Στον 23ο παράλληλο [23.05139°N 81.57500°W]. Στα ανατολικά της χερσονήσου ευρίσκεται ο Κόλπος των Χοίρων / Bahía de Cochinos. Το υψηλότερο σημείο της επαρχίας Matanzas, είναι το όρος Παν / Pan de Matanzas (380 μ.).

[4] Οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι έφτασαν τον 15ο αιώνα, και αργότερα έφτασαν και άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής, που είχαν γλιτώσει από την υποδούλωση.


Σπηλαιο του Κρονου Αμβροσιας αρχαια Κουβα, βραχογραφια 2.000 χρονια πριν σχεδιο βραχογραφιες Αμβροσια Cueva de Ambrosio Cave, Κουβας, εικονα κοκκινο μαυρο γεωμετρικα σχηματα, μυθολογια ανθρωπινη φιγουρα αιθουσα λωριδα, χερσονησος χικακος Hicacos 23ος παραλληλος βορεια ακτη αρχαιολογικος χωρος βραχογραφια αρχαιοι Ινδιανοι καλλιτεχνες οικολογικο καταφυγιο βαραχικακος Varahicacos προστασια τροπικο τοπιο επαρχια ματανζας Matanzas Αβανα 1974 σχεδια φως αξονας φωτος, τρυπες οροφη εικονογραφημα ειδη νυχτεριδα εντομα φυτα ασβεστολιθικο τελετουργικος χωρος, αρχαιολογια Κουβανικο Ανθρωπολογια εργα τεχνης ιθαγενεις πινακας βραχοτεχνια ραδιενεργος ανθρακας πρωτοι ανθρωποι ακτες αρχιπελαγος Καραιβικη Γιουκαταν, μεξικο 7.000 – 6.000 5.000 αποικοι 5000 4000 3000 6η χιλιετια πΧ αυτοχθονες πληθυσμοι νησι Κολομβος 1492, γκουαναχαταμπει γκουαναχαταμπευ Guanahatabey, κιμπονει κιμπονευ Ciboney ταινο Taíno αυτοχθων πληθυσμος εξαφανιση γενοκτονια πολεμος αποικιοκρατες, αποικιοκρατια καταναγκαστικη εργασια ασθενειες εισαγωγη Ισπανοι ισπανια φυλη φυλες φυλετικες ομαδες αρχαιολογος υλικη εκφραση προφορικη ιστορια κοσμολογια εργο 1961, αποκατασταση επαναστατης 1968 ταυτοτητα καλλιτεχνια ζωγραφικη αφηρημενα σχηματα, περιπλοκες ανθρωπινες και ζωομορφες απεικονισεις αφρικη μυθο της δημιουργιας δημιουργια ηλιος σεληνη ερμηνεια ηλιακο ημερολογιο πεταλουδα αλληλεπιδραση ομοκεντροι κυκλοι, θερετρο βαραντερο Varadero παρθενες παραλιες, πολυτελη ξενοδοχεια εστιατορια, Cueva de Saturno / Κρονος υπογεια τρυπα, κολυμπι σταλαγμιτες και σταλακτιτες κακτος παρκο Cueva de los Musulmanes, Μουσουλμανων, Μουσουλμανοι κρησφυγετο λαθρεμποροι λαθρεμποριο Κολπος των Χοιρων χοιρος Bahía de Cochinos ορος θεος Παν πανας Pan de Matanzas Ευρωπαιοι 15ος αιωνας, υποδουλωση δουλοι δουλεια Οροπεδιο Λασυθιου Κρητης, Δικταιο αντρο Λασιθιου Κρητη Δικταιον αντρον λασυθι λασιθι εξαπλωση λατρειας κρονου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ