Βρέθηκαν στο Καίμπριτζ «χαμένα» αρχεία ανασκαφών, αρχαίων νεκροταφείων της Νουβίας! - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκαν στο Καίμπριτζ
«χαμένα» αρχεία ανασκαφών,
αρχαίων νεκροταφείων
της Νουβίας!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα σύνολο αρχείων των ανασκαφών, το οποίο πιστευόταν ότι είχε χαθεί κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκε σε αρχείο στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ από την βιοϊατρική αιγυπτιολόγο J. Metcalfe (του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ).

Οι ανασκαφές, που διεξήχθησαν στην Κάτω Νουβία μεταξύ 1907 και 1911, ανακάλυψαν περισσότερα από 7.000 σύνολα ανθρώπινων υπολειμμάτων, από περισσότερα από 150 νεκροταφεία της Νουβίας! - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΝΟΥΒΙΑ, ΕΔΩ.

Οι 495 ανακτημένες κάρτες αρχείων είναι ως επί το πλείστον από την β΄ ανασκαφική περίοδο, αν και υπάρχουν μερικές από την α΄ περίοδο. Αυτές οι κάρτες περιλαμβάνουν πληροφορίες για την ιστορική ηλικία κάθε ατόμου, την ηλικία κατά την στιγμή του θανάτου του, το φύλο, τις μετρήσεις των μακριών οστών και του κρανίου, τα δόντια που υπάρχουν, στοιχεία ασθένειας ή τραύματος και στοιχεία επούλωσης από σοβαρή ασθένεια και τραυματισμό.

«Τα αρχαιότερα νεκροταφεία που ανασκάφηκαν σε αυτήν την έρευνα ανήκουν στον πληθυσμό των Νουβίων, της «Α-ομάδας», που ξεκίνησε γύρω στο 3800 π.Χ., αν και υπάρχουν ενδείξεις ανθρώπινης κατοίκησης στην περιοχή, πριν από αυτό», είπε η κ. Metcalfe. «Οι κάρτες καταγραφής καλύπτουν άτομα από την περίοδο της ομάδας Α έως τα νεκροταφεία της χριστιανικής περιόδου που χρονολογούνται περίπου από το 500 έως το 1100 μ.Χ.», πρόσθεσε. «Οι πληροφορίες θα συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση της ζωής των αρχαίων Νουβίων», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Newsweek, 8.1.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9.1.2024.

Καιμπριτζ χαμενα αρχεια ανασκαφη αρχαιο νεκροταφειο Νουβια αρχειο ανασκαφες Β Παγκοσμιος Πολεμος Πανεπιστημιο Κεμπριτζ βιοιατρικη αιγυπτιολογος αιγυπτιολογια Κατω 1907 1911, ανθρωπινα υπολειμματα αρχαια νεκροταφεια Νουβιας καρτα ανασκαφικη περιοδος, 20ος αιωνας μχ καρτες ιστορια ηλικια ατομο, ηλικια θανατος φυλο, μετρησεις μετρηση μακρυ οστουν οστο κρανιο δοντι ασθενεια τραυμα επουλωση σοβαρη τραυματισμος αρχαιοτερο ερευνα πληθυσμος Α ομαδα 3800 4η χιλιετια πΧ 5.800 χρονια πριν ανθρωπινη κατοικηση ατομα χριστιανικη 500 1100 μΧ ζωη αρχαιοι Νουβιοι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ