Αρχαίος Τάφος-Ηρώον βρέθηκε στην οδό Αρκαδίου στην Κοζάνη! Το αρχαίο νεκροταφείο κατεστράφη κατά την κατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού!

Αρχαίος Τάφος-Ηρώον
βρέθηκε στην οδό Αρκαδίου
στην Κοζάνη!
Το αρχαίο νεκροταφείο κατεστράφη
κατά την κατασκευή
του σιδηροδρομικού σταθμού!

Αρχαιότητες που χρονολογούνται από τα προϊστορικά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια και βυζαντινά χρόνια, έχουν αποκαλυφθεί κατά καιρούς σε διάφορα σημεία της πόλεως της Κοζάνης. Άλλωστε η καίρια γεωγραφική της θέση ήταν φυσικό να προσελκύσει από νωρίς το ενδιαφέρον των ανθρώπων, για μόνιμη εγκατάσταση. Τα ευρήματα αυτά, κτερίσματα τάφων τα περισσότερα, που ήρθαν στο φως κατά την διάρκεια εκσκαφικών εργασιών, μαρτυρούν για την ύπαρξη σημαντικής διαχρονικά πόλης, της οποίας όμως η θέση δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι σήμερα.

Στην οδό Αρκαδίου εντοπίσθηκε το 1991 κατά την διάνοιξη αγωγού και ανασκάφηκε στην συνέχεια μεγάλος κτιστός οικογενειακός τάφος-ηρώο, ο οποίος είναι βέβαιο ότι ανήκει σε οργανωμένο νεκροταφείο ρωμαϊκών χρόνων, μεγάλο μέρος του οποίου καταστράφηκε κατά την κατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού. Είχε συληθεί από την αρχαιότητα, αλλά διασώθηκαν μεγάλη μαρμάρινη σαρκοφάγος και, μαρμάρινα επίσης, πορτραίτο ηλικιωμένης γυναικείας μορφής, δύο κεφάλια γυναικείων αγαλμάτων και κεφάλι αγοριού, αριστουργήματα της γλυπτικής του 1ου και 2ου αι. μ.Χ.

Τα ευρήματα αυτά ανατρέπουν την επικρατούσα εικόνα της επαρχιακής τέχνης, με δεύτερα έργα χωρίς ιδιαίτερες καλλιτεχνικές αξιώσεις που γνωρίζαμε ως τώρα για την περιοχή και την Άνω Μακεδονία γενικότερα, και διαμορφώνουν νέα εικόνα ακμής της γλυπτικής τέχνης, η οποία ενισχύεται και από την αναγραφή ονομάτων καλλιτεχνών σε τέσσερα επιγραφικά μνημεία, από τα Πετρανά, την Άνω Κώμη, την Αιανή και την Σπηλιά αντίστοιχα. 

Επί πλέον, σε συνδυασμό με την αποσπασματική, δυστυχώς, επιγραφή, που βρέθηκε κατά την εκσκαφή προς κατασκευή δικτύου υπονόμων στην κεντρική πλατεία της πόλης το 1931 και αναφέρεται σε αυτόνομη πόλη με Βουλή και Δήμο στον 2ο αι. μ.Χ., αποδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικής πόλης στα χρόνια αυτά. Η επιγραφή αυτή σώζεται πάνω σε μαρμάρινο τμήμα μεγάλης τιμητικής στήλης ή βωμού και μας πληροφορεί για την διοικητική οργάνωση της πόλης με Βουλή και Δήμο στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης: 

[Κ]ατά το δό[ξαν τη] ¦ [β]ουλη και [τω δή-] ¦ [ω] Μ. Μάλει[ον Απολ-] ¦ [λ]οδώρου [......] ¦ [..] .. Αγρίπ[πας (;) [...] ¦ [Π]ρείμος Τ[......] ¦ ---------.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.5.2018.

Αρχαιος Ταφος Ηρωον οδος Αρκαδιου Κοζανη νεκροταφειο καταστροφη κατασκευη σιδηροδρομικος σταθμος σιδηροδρομος αρχαιοτητες προιστορικα ρωμαικα χρονια βυζαντινα βυζαντιο πολη Κοζανης στρατηγικη γεωγραφικη θεση ευρημα κτερισματα ταφοι εκσκαφικες εργασιες σημαντικη πολις, ανεξακριβωτη προιστορια κτερισμα 1991 αγωγος σωστικες ανασκαφες μεγαλος κτιστος οικογενειακος ταφος ηρωο, συληση αρχαιοκαπηλια αρχαιοτητα, μεγαλη μαρμαρινη σαρκοφαγος μαρμαρινο πορτραιτο ηλικιωμενη γυναικα γυναικεια μορφη κεφαλι γυναικειο αγαλμα αγορι αριστουργημα γλυπτικη 1ος 2ος αιωνας μΧ μαρμαρο αρχαια ευρηματα ανατροπη επαρχιακη τεχνη εργα τεχνης καλλιτεχνια Ανω Μακεδονια ακμη καλλιτεχνης επιγραφικο μνημειο Πετρανα Ανω Κωμη, Αιανη Σπηλια επιγραφη εκσκαφη 1931 αυτονομη Βουλη Δημος τιμητικη στηλη βωμος διοικητικη οργανωση της κατακτηση κατοχη Κατα το δοξαν τη βουλη και τω δημω Μ. Μαλειον Απολλοδωρου Αγριππας Πρειμος Τ Μαλειο Μαλειος Απολλοδωρος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ