Ρωμαιοκαθολικοί «ιεραπόστολοι» έκλεψαν 4 πλάκες με επιγραφές από το Νησί του Πάσχα και τις πήγαν στην… Ρώμη! - του Γ. Λεκάκη

Ρωμαιοκαθολικοί «ιεραπόστολοι»
έκλεψαν 4 πλάκες με επιγραφές
από το Νησί του Πάσχα
και τις πήγαν
στην… Ρώμη!

Του Γιώργου Λεκάκη

Τον 19ο αιώνα, Ρωμαιοκαθολικοί «ιεραπόστολοι» έκλεψαν τέσσερις ξύλινες πλάκες, που έφεραν γλύφους γραφής rongorongo, από το νησί Ράπα Νούι, πιο γνωστό ως Νησί του Πάσχα, και τις έστειλαν στον επίσκοπο της Ταϊτής.

Οι πλάκες τελικά έφτασαν σε μια εκκλησία καθολικών μοναχών, με έδρα την Ρώμη!

Μόνο 27 παραδείγματα τέτοιων κειμένων σώζονται και κανένα από αυτά δεν στεγάζεται στο νησί Ράπα Νούι!!!

Δείγματα από αυτά τα 4 δισκία rongorongo στην Ρώμη χρονολογήθηκαν πρόσφατα με ραδιενεργό άνθρακα από μια ομάδα ερευνητών με επί κεφαλής την φιλόλογο S. Ferrara (του Πανεπιστημίου της Μπολόνια).

Διακρίνεται ο δικέφαλος αετός.
Οι δοκιμές απεκάλυψαν ότι τρεις από τις πλάκες κατασκευάσθηκαν από δένδρα που κόπηκαν τον 18ο ή τον 19ο αιώνα. Η τέταρτη ταμπλέτα προήλθε από ένα δένδρο που κόπηκε κάπου μεταξύ 1493 και 1509, περίπου 200 χρόνια πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων την δεκαετία του 1720.

Η ημερομηνία υποστηρίζει την ιδέα ότι οι γλύφοι rongorongo αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα, χωρίς την επιρροή ενός ευρωπαϊκού συστήματος γραφής, είπε η κ. Ferrara.

Ωστόσο, η ανάλυση υποδηλώνει επίσης ότι το ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή αυτής της πλάκας μπορεί να ήταν ένα κομμάτι παρασυρόμενου ξύλου, καθώς προέρχεται από ένα είδος δένδρου που δεν είναι εγγενές στο νησί.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, υποδηλώνουν ότι, οι κάτοικοι του Νησιού του Πάσχα είχαν γραφή προ της άφιξης των πρώτων Ευρωπαίων στο νησί του Ειρηνικού, το οποίο απέχει 3.800 χλμ από τις ακτές της Χιλής, στην οποία και υπάγεται!

Φυσικά, ούτε λόγος για επαναπατρισμό τους...

ΠΗΓΗ: Silvia Ferrara, κ.ά. «The invention of writing on Rapa Nui (Easter Island). New radiocarbon dates on the Rongorongo script», Scientific Reports, vol. 14, αρ.: 2794 (2024) 2.2.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.2.2014. Live Science.

Ρωμαιοκαθολικοι ιεραποστολοι κλοπη πλακα επιγραφη Νησι του Πασχα Ρωμη 19ος αιωνας, Ρωμαιοκαθολικος ιεραποστολος ξυλινη γλυφος γραφη rongorongo, Ραπα Νουι, Νησος επισκοπος Ταιτη πλακες εκκλησια καθολικοι μοναχοι κειμενο ραπαΝουι δισκιο ραδιενεργο ανθρακας δενδρο 18ος ταμπλετα δενδρα 15ος 1493 16ος 1509, Ευρωπαιοι 1720 ευρωπαικο συστημα γραφης, ξυλο κατασκευη ειδος κατοικοι Ειρηνικος ωκεανος Χιλη αποκρυπτογραφηση δικεφαλος αετος επαναπατρισμος κλεμμενων επιγραφων αρχαιων αντικειμενων
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ