Δύο αρχαίοι ταφικοί θάλαμοι-μαυσωλεία στον Πάνορμο - νυν Φισκάρδο - Κεφαλονιάς

Δύο αρχαίοι ταφικοί θάλαμοι-μαυσωλεία
στον Πάνορμο - νυν Φισκάρδο -
Κεφαλονιάς

Στην προστασία και ανάδειξη του ταφικού μνημείου, στον Πάνορμο – νυν δυστυχώς Φισκάρδο - Κεφαλονιάς, προχωρά το Υπουργείο Πολιτισμού, με αυτεπιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Όπως λέει το υπ. Πολιτισμού:

«Για την υλοποίηση του έργου το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες στατικής επάρκειας του ταφικού θαλάμου και αποστράγγισης του χώρου, καθώς και η μελέτη κατασκευής προσωρινού στεγάστρου προστασίας του μνημείου, ενώ επικαιροποιήθηκε η μελέτη κατασκευής τοιχίου αντιστήριξης. Οι επεμβάσεις εντάσσονται στο έργο ανάδειξης - ανάπλασης του ταφικού περιβόλου.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: "Ο ταφικός θάλαμος-μαυσωλείο που αποκαλύφθηκε στο Φισκάρδο, αποτελεί μέρος των καταλοίπων της ρωμαϊκής πόλης, του Πανόρμου. Τα αρχιτεκτονικά σύνολα που ήλθαν στο φως, κατά την τελευταία 20ετία, μεταξύ των οποίων ασύλητοι τάφοι, που απέδωσαν εντυπωσιακά ευρήματα, όπως γυάλινα και πήλινα αγγεία, χρυσά ενώτια και δακτυλίδια, χάλκινα νομίσματα. Ο συγκεκριμένος ταφικός θάλαμος αποτελεί μνημείο της περιόδου ακμής της πόλης, τον 2ο αι. μ.Χ., της οποίας η αρχιτεκτονική ακολουθεί τα πρότυπα σύγχρονών της πόλεων, όπως η Νικόπολη και η Πομπηία. Όπως όλα δείχνουν, το Φισκάρδο, στην αρχαιότητα, ήταν ένας σημαντικός ναυτικός σταθμός, μεταξύ της ιταλικής και ελληνικής χερσονήσου. Με τις προτεινόμενες επεμβάσεις, σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων, στόχος μας είναι να προστατευτούν και να αναδειχθούν τα ευρήματα, καθιστώντας το μαυσωλείο προσβάσιμο στους πολίτες και στους επισκέπτες της Κεφαλλονιάς. Εκτός από την Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης που εγκαινιάσαμε προ διετίας, ξεκινά, τις επόμενες εβδομάδες, το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αργοστόλι, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησής του συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6.000.000 ευρώ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, προχωρά η έκθεση στο Μουσείο Σκλάβου που ανέλαβε ο Δήμος, με πόρους που εξασφάλισε το Υπουργείο Πολιτισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προχωρά, επί τέλους, και το έργο της αποκατάστασης του τάφου στα Τζαννάτα του οποίου οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και επίκειται η δημοπράτησή του. Έτσι, δημιουργείται στο νησί από το Υπουργείο Πολιτισμού ένα σύνολο από σημαντικούς πολιτιστικούς πόλους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω οικονομική του ανάπτυξή του αλλά και στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος του".

Ο ταφικός θάλαμος-μαυσωλείο στο Φισκάρδο είναι ο ένας από τους δύο τάφους στην συγκεκριμένη θέση, οι οποίοι περιβάλλουν μία θεατρική κατασκευή, ένα ωδείο. Τα τρία μνημεία είναι σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δημόσιο χώρο της αρχαίας πόλης. 

Το μαυσωλείο ανεγέρθηκε κοντά στο κέντρο της αρχαίας πόλης, στην σημερινή θέση Τηγάνια. Αποτελείται από τον κύριο ταφικό θάλαμο και έναν προθάλαμο. Το μνημείο βρίσκεται στο όριο δύο οικοπέδων, ενώ ως βόρειο όριο των ιδιοκτησιών έχει ληφθεί ο εξωτερικός τοίχος του θαλάμου. Στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν:

        - κτιστός κιβωτιόσχημος τάφος (1ος - 3ος αι. μ.Χ.), 

        - λίθινη σαρκοφάγος (2ος - 3ος αι. μ.Χ.),

        - καμαροσκεπής τάφος (3ος  - 4ος αι. μ.Χ.) και

        - δύο εγχυτρισμοί βρεφών σε αμφορείς του 6ου αι. μ.Χ. 

Οι όμορες ιδιοκτησίες τελούν σε διαδικασία απαλλοτρίωσης».

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.3.2024.

αρχαιοι ταφικοι θαλαμοι μαυσωλεια Πανορμο Φισκαρδο Κεφαλονιας αρχαιος ταφικος θαλαμος μαυσωλειο Πανορμος Κεφαλονια προστασια αναδειξη ταφικο μνημειο Κεφαλλονια Υπουργειο Πολιτισμου, αυτεπιστασια Εφορεια Αρχαιοτητων Κεφαλληνιας και Ιθακης Ιονια Νησια ταφικος θαλαμος περιβολος Μενδωνη, ρωμαικη πολη εποχη αρχιτεκτονικη συνολο ασυλητος ταφοι, ευρηματα, ευρημα γυαλινο πηλινο αγγειο χρυσα ενωτια δακτυλιδι χαλκινο νομισμα μνημειο πολη 2ος αιωνας μΧ Νικοπολη Πομπηια υαλινο πηλινα αγγεια χρυσο ενωτιο σκουλαρικια σκουλαρικι δαχτυλιδι χαλκινα νομισματα μνημεια πολις Νικοπολις αρχαιοτητα, ναυτικος σταθμος, ιταλικη ελληνικη χερσονησος Αρχαιολογικη Συλλογη Σαμης σαμη Αρχαιολογικο Μουσειο Αργοστολι, Σκλαβου σκλαβος Δημος, Τζαννατα νησι πολιτισμος τουρισμος θεατρικη κατασκευη ωδειο θεατρο δημοσιος χωρος Τηγανια προθαλαμος τοιχος κτιστος κιβωτιοσχημος 1ος - 3ος λιθινη σαρκοφαγος 2ος καμαροσκεπης 4ος εγχυτρισμος βρεφος αμφορεας 6ος ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΙΟΝΙΑ ΙΩΝΙΑ ΙΩΝΙΟ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ