Περί του λεγόμενου «Ανακτόρου της Βεργίνας»: ICOMOS: Τα ζητήματα ερμηνείας του μνημείου δεν απαντήθηκαν…

Περί του λεγόμενου
«Ανακτόρου της Βεργίνας»:
Τα ζητήματα ερμηνείας του μνημείου
δεν απαντήθηκαν…

Το ICOMOS, ο Επίσημος Τεχνικός Σύμβουλος της UNESCO, έχει αρμοδιότητα να ασκεί έλεγχο στις επεμβάσεις σε μνημεία ενταγμένα στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο λειτούργημα αυτό το ελληνικό ICOMOS ανταποκρίνεται με επάρκεια, χάρις στο ανθρώπινο δυναμικό του από κορυφαίους αναστηλωτές, αρχαιολόγους, συντηρητές και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων.

Τα ζητήματα που θίξαμε σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, σχετικά με το λεγόμενο ανάκτορο της Βεργίνας, που αφορούσαν στο ημιτελές του έργου, στο ποσοστό νέου υλικού, στα δάπεδα με λιμνάζοντα όμβρια ύδατα, στην χρήση τσιμέντου κλπ., καθώς και στα ζητήματα ερμηνείας του μνημείου ως διοικητικού κέντρου, μητρώου, δικαστηρίου, πινακοθήκης, βιβλιοθήκης, ιερού, πολιτικής αγοράς, πρυτανείου κ.ά., δεν απαντήθηκαν. Η απόδοση του κτηρίου στον αρχιτέκτονα Πύθεο, η αξιολόγηση του κτηρίου με βάση το μέγεθος του εμβαδού του και ο παραλληλισμός του με τον Παρθενώνα, φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκαν.

Στο ζήτημα της χρονολόγησης, υπενθυμίζουμε τα ευρήματα ενός συνόλου, με νόμισμα Λυσιμάχου (που βασίλεψε μετά το 306 π.Χ.). Δεδομένου ότι δεν σώζονται ανασκαφικά ημερολόγια, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει τις συντεταγμένες, το βάθος εύρεσης και τα συνευρήματά του. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να περιοριζόμαστε αυστηρά στις σχετικές πληροφορίες της δημοσίευσης του 1961. Οι απαντήσεις, όμως, που δόθηκαν φαίνεται ότι αψηφούν αυτά τα δεδομένα.

Είναι γνωστό ότι στα μνημεία της Βεργίνας έχουν αποδοθεί πολλές και ευφάνταστες ερμηνείες. Η συνύπαρξή τους είναι θεμιτή και αναγκαία μόνο στο πλαίσιο ενός αυστηρά τεκμηριωμένου επιστημονικού διαλόγου που στόχο έχει να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο να κατανοήσει το παρελθόν του. Το ελληνικό ICOMOS δεν υποχρεούται να συνταχθεί με κάποια από τις θεωρίες, σχετικά με τη χρονολόγηση και ερμηνεία των μνημείων της Βεργίνας, ούτε και με το πρόβλημα της ταύτισης της πόλης.

Το ελληνικό ICOMOS θα συνεχίσει να επιτελεί την αποστολή του για την προστασία των μνημείων και τοποθεσιών, διατυπώνοντας ελεύθερα τις απόψεις του, πολύ περισσότερο σε περιπτώσεις που κάποιοι θέλουν να μονοπωλήσουν την ορθότητα των απόψεών τους, επιβάλλοντάς τις εσαεί σε ένα μνημείο με “αναστηλώσεις” ή “ανακατασκευές” αμφισβητούμενης ορθότητας. Δεδομένου ότι η UNESCO θέτει αυστηρούς κανόνες για τα μνημεία που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το εν λόγω, η μη τήρηση των κανόνων αυτών ενέχει τον κίνδυνο της απένταξής τους.

 

Για την Εθνική Επιτροπή του Ελληνικού Τμήματος του I.C.O.MO.S.

Ο Πρόεδρος, Αναστάσιος Τανούλας

Η Γενική Γραμματέας, Αναστασία Στασινοπούλου.

 

ΠΗΓΗ: ICOMOS, 15.3.2024, α.π. 1604, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 16.3.2024.

Ανακτορου της Βεργινας ICOMOS ζητηματα ερμηνεια μνημειο βεργινα αιγες ημαθια ημαθιας

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ