Το διονυσιακό καρναβάλι του ελληνόφωνου χωριού της Απουλίας Μαρτινιάνο με την γριά-Quaremma (κυρά-Σαρακοστή), την κηδεία και τον θρήνο του νεκρού Paulinu (Άδωνι), τις pupazze, κ.ά.

Το διονυσιακό καρναβάλι
του ελληνόφωνου χωριού
της Απουλίας, Μαρτινιάνο,
με την γριά-Quaremma (κυρά-Σαρακοστή),
την κηδεία και τον θρήνο
του νεκρού Paulinu (Άδωνι),
τις pupazze, κ.ά.

Ο Δήμος Καλαμάτας καλωσορίζει στην Μεσσηνία μία ομάδα του διάσημου Καρναβαλιού του Μαρτινιάνο / Μαρτυνιάνο, από τα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο στην Απουλία της Μεγάλης Ελλάδος / Κάτω Ιταλίας. Πρόκειται για μια συγκινητική πολιτισμική ανταλλαγή και σύνδεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου 2024 μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και αντιπροσωπείας καρναβαλιστών και μουσικών από το Καρναβάλι του Μαρτινιάνο.

Την πρωτοβουλία της επικοινωνίας και ο συνδετικός κρίκος υπήρξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίων και η Μ. Παππά ως συντονίστρια, όπου και τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η επιδημία του κορωνοϊού, είχαν φιλοξενηθεί στο Καρναβάλι του Μαρτινιάνο από την αντίστοιχη Δημοτική Αρχή. Τους είχαν υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος του Martignano L. Aprile, ο Πρόεδρος του “ProLoco” Fr. Rosato, ο Διευθυντής της Πολιτιστικής και Τουριστικής Υπηρεσίας “Parco Palmieri“ P. Rielli, ο Διευθυντής του Ομίλου “Amicite luPaulinu” L. Calò και η Γραμματέας της Ομάδας Αιμοδοτών “Fratres” L. Antonica, οι οποίοι θα παρευρεθούν και φέτος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας.

Από τότε, οι δύο πλευρές είχαν διαπιστώσει εντυπωσιασμένοι την ομοιότητα και την κοινή πολιτισμική ρίζα των καρναβαλικών εθίμων της περιοχής μας με αυτή των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας. Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας μέσω της διαλέκτου “γκρίκο” μετέφερε και κοινά σύμβολα των παραδοσιακών εθίμων που διατηρήθηκαν από την διονυσιακή αρχαιοελληνική και βυζαντινή παράδοση μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να συνεχιστεί η επικοινωνία και η ανταλλαγή εθίμων και παραδόσεων.

Οι δράσεις της ομάδας στην Μεσσηνία:

        • Το Σάββατο στις 16 Μαρτίου στις 13:00 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας θα ακούσουμε και θα χορέψουμε, όλοι οι παρευρισκόμενοι, σκοπούς της Ταραντέλας από το εύθυμο καρναβαλικό καραβάνι και τη μουσική των M. Manco και G. Narracci. Θα ακολουθήσει η επικοινωνία με τον Δήμαρχο της πόλης κ. Θ. Βασιλόπουλο και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ιδεών και προτάσεων πολιτισμικής σύνδεσης.

        • Την Κυριακή 17 Μαρτίου το μεσημέρι η αντιπροσωπεία των καρναβαλιστών του Μαρτινιάνο θα συμμετάσχει στην Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση και την Τελετή Λήξης με την ομάδα του Παουλίνου (Paulinu) και της γριάς Κουαρέμα (Quaremma), της δικιάς μας κυρά Σαρακοστής. Η ομάδα θα συνοδεύεται από τις «pupazze», τεράστιες κούκλες φτιαγμένες από χαρτί [σ.σ.: προσομοιάζουν με τα αρχαία ελληνικά φίσχημα ειδώλια] που απεικονίζουν τις τυπικές μάσκες του Καρναβαλιού του Μαρτινιάνο. Τα φορέματα και οι μάσκες είναι φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές από το εργαστήριο Σαρτορία Ποπολάρε ντελ Καρνεβάλε (Sartoria Popolare del Carnevale).

        • Την Κυριακή 17 Μαρτίου το βράδυ η ομάδα θα μεταβεί στην Αλαγονία όπου και θα παρουσιαστεί το παραδοσιακό δρώμενο της κηδείας και το κλάψιμο του νεκρού Paulinu Cazzasassi, (σ.σ.: του δικού μας Άδωνι - τα Αδώνεια) ένα δρώμενο που συμβολίζει τον θάνατο των γιορτών και του καρναβαλιού και το ξεκίνημα της Σαρακοστής με την νηστεία. Θα ακολουθήσει γεύμα με τοπικά εδέσματα, χορό και μουσική.

        • Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου το πρωί η ομάδα θα μεταβεί στην Νέδουσα όπου θα παρακολουθήσει το Δρώμενο της Ευετηρίας. Θα προσπαθήσουν να μυηθούν στην ιεροτελεστία του πατροπαράδοτου εθίμου που κατάφερε να επιβιώσει ατόφιο ως τις μέρες μας, με όλη του τη δομή και τα μέρη του (Μάζωξη, Μουντζούρωμα, Αγερμός, Τράγοι, Αροτρίωση, Γάμος, Φόνος γαμπρού, Κηδεία-Θρήνος, Ανάσταση, Χορός). Θα επισκεφθούν στη συνέχεια το ιστορικό μοναστήρι στο Μαρδάκι, όπου θα γευτούν σαρακοστιανές γεύσεις.

ΠΗΓΗ: Messinia live, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 13.3.2024.

διονυσιακο καρναβαλι ελληνοφωνο χωριο Απουλιας Μαρτινιανο γρια Quaremma κουαρεμα κουαρεμμα κυρα Σαρακοστη κηδεια θρηνος ανασταση νεκρου νεκρος παουλινο παουλινου Paulinu αδωνις, αδωνια αδωνεια πουπατσε pupazze αναστασις εθιμα της αποκριας αποκρια θεος διονυσος ελληνοφωνα χωρια Απουλια Δημος Καλαματας Μεσσηνια Σαλεντο Κατω Ιταλια μεγαλη ελλαδα πολιτισμικη ανταλλαγη συνδεση Καλαματα καρναβαλιστες μουσικος Πολιτιστικος Συλλογος Αλαγονιων φιλοξενια ομοιοτητα κοινη πολιτισμικη ριζα καρναβαλικα εθιμα ελληνοφωνια ελληνικη γλωσσα διαλεκτος γκρικος κοινα συμβολα παραδοσιακο εθιμα διονυσιακη αρχαιοελληνικη βυζαντινη παραδοση επικοινωνια παραδοσεις χορος Ταραντελα καρναβαλικο καραβανι μουσικη καρναβαλιστης Παρελαση Παουλινος τεραστια κουκλα χαρτι, μασκα φορεμα εργαστηριο Σαρτορια Ποπολαρε ντελ Καρνεβαλε Sartoria Popolare del Carnevale Αλαγονια δρωμενο κηδεια κλαψιμο Paulinu Cazzasassi, καζασασι δρωμενα θανατος γιορτη νηστεια Καθαρα Δευτερα Νεδουσα Δρωμενο της Ευετηριας Ευετηρια ιεροτελεστια πατροπαραδοτο Μαζωξη, Μουντζουρωμα, Αγερμος, Τραγοι, τραγος Αροτριωση, Αροτριωσις, Γαμος, Φονος γαμπρου, γαμπρος Κηδεια Θρηνος, Ανασταση, Χορος ιστορικο μοναστηρι Μαρδακι, σαρακοστιανη γευση Μαζωξις, μαζωξη αλευρομουντζουρωμα, Αγερμοι Μαρτυνιανο

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ