Ειδικοί προτείνουν κρέας… φιδιού για διατροφή ανθρώπων! «Είμαστε ό,τι τρώμε», λέει ο Ιπποκράτης… - του Γ. Λεκάκη

Ειδικοί προτείνουν
κρέας… φιδιού για...
διατροφή ανθρώπων!
«Είμαστε ό,τι τρώμε», λέει ο Ιπποκράτης…

Του Γιώργου Λεκάκη

Οι μεγάλοι πύθωνες μετατρέπουν καλύτερα την τροφή τους σε βρώσιμη πρωτεΐνη, από πολλά άλλα εκτρεφόμενα ζώα, όπως τα κοτόπουλα, οι χοίροι, οι αγελάδες, οι σολομοί και οι... γρύλοι!!!

Οι δικτυωτοί πύθωνες (Malayopython reticulatus) και οι πύθωνες της Βιρμανίας (Python bivittatus) σε εκτρεφόμενοι σε φάρμες, θα μπορούσαν να νηστεύουν για μήνες, χωρίς να χάσουν πολύ βάρος, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, κατά την διάρκεια οικονομικών ή κλιματικών διαταραχών, λέει ο ερπετολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης, D. Natusch: «Η εκτροφή πύθωνων θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο μέρος της λύσης για ένα μέρος του κόσμου, που ήδη υποφέρει από σοβαρή ανεπάρκεια πρωτεΐνης». Η εκτροφή πυθώνων είναι καλά εδραιωμένη στην Ασία και το κρέας είναι «αρκετά νόστιμο και “ευέλικτο”», προσθέτει ο κ. Natusch.

Μέρος της εξήγησης βρίσκεται στην βιολογία τους. Οι πύθωνες, όπως όλα τα φίδια, είναι εξώθερμα, ή ψυχρόαιμα ζώα, που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματός τους ελέγχεται από το περιβάλλον τους. Αυτό κάνει τα φίδια επιρρεπή στην ηλιοθεραπεία, αλλά σημαίνει επίσης ότι, σε αντίθεση με τα θηλαστικά, τα ψυχρόαιμα δεν χρειάζεται να παράγουν θερμότητα για να κρατηθούν ζεστά - μια σημαντική πηγή εξοικονόμησης ενέργειας, που τους επιτρέπει να μετατρέπουν αποτελεσματικά την τροφή σε σωματική μάζα.

Τώρα απαιτούνται λεπτομερείς αναλύσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εκτροφείων πυθώνων και του θρεπτικού περιεχομένου του κρέατος, λέει η επιστήμονας συστημάτων τροφίμων, κ. Monika Zurek.

ΠΗΓΗ: «Snake Steak Could Be a Climate-Friendly Source of Protein - Pythons turn their food into meat pretty efficiently, a study finds, making them an intriguing alternative to climate-unfriendly cows», Scientific Reports, 14.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.3.2024.

Τα φίδια ακούν καλύτερα απ΄ ό,τι πιστεύαμε

Οι ερευνητές έχουν καταρρίψει τον μύθο ότι τα φίδια είναι κωφά στον αερομεταφερόμενο ήχο και μπορούν να «ακούν» μόνο δονήσεις του εδάφους. Φίδια τοποθετήθηκαν σε ένα ηχομονωμένο δωμάτιο και οι ήχοι με διαφορετικές συχνότητες αναπαράγονταν στα ηχεία. Τα φίδια Acanthophis, taipans Oxyuranus και τα καφέ φίδια (Pseudonaja) έτειναν να απομακρύνονται από την πηγή του ήχου. Οι πύθωνες Woma (Aspidites), ωστόσο, συχνά πλησίαζαν τα ηχεία - πιθανώς επειδή είναι μεγάλα νυκτόβια φίδια. Το πείραμα υποδηλώνει ότι τα φίδια μπορούν πράγματι να ακούσουν ήχους στο εύρος συχνοτήτων και την ένταση μιας ανθρώπινης φωνής. – ΠΗΓΗ: Science Alert / PLoS ONE, 17.2.2023.

Σε ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ ένας 62χρονος θηλυκός πύθωνας έβγαλε 7 αυγά, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν κοντά σε έναν αρσενικό πύθωνα, για τουλάχιστον δύο δεκαετίες (βλ.The Guardian)…

Τέλος, από την πρόσφατη ειδησεογραφία, άλλος πύθωνας, μήκους 4 μ., προσπάθησε να φάει μια γυναίκα, ενώ κοιμόταν στο κρεβάτι της, στο βόρειο Queensland της Αυστραλίας…

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 15.3.2024.

κρεας φιδιου διατροφη ανθρωπος τροφη Ιπποκρατης κρεατα φιδι πυθωνας μετατροπη βρωσιμη πρωτεινη, εκτρεφομενο ζωο κοτοπουλο, χοιρος, γουρουνι αγελαδα, σολομος γρυλος δικτυωτος πυθων Malayopython reticulatus πυθωνες Βιρμανια Python bivittatus εκτρεφομενοι φαρμα νηστεια βαρος, ασφαλεια τροφιμα οικονομικη κλιματικη διαταραχη κριση αλλαγη ερπετο εκτροφη ανεπαρκεια πρωτεινης python Ασια νοστιμο βιολογια οφις οφεις εξωθερμα, ψυχροαιμα ζωα, θερμοκρασια σωμα περιβαλλον ηλιοθεραπεια, θηλαστικα ψυχροαιμο θερμοτητα εξοικονομηση ενεργειας, σωματικη μαζα περιβαλλοντικες επιπτωσεις εκτροφειο θρεπτικο περιεχομενο τροφιμο ακοη κωφωση αερομεταφερομενος ηχος δονηση εδαφος ηχοι συχνοτητα ακανθοφις Acanthophis, ταιπανς οξυουρανος taipans Oxyuranus καφε φιδια ψευδοναια Pseudonaja πηγες ηχου Woma ασπιδιτες Aspidites νυκτοβιο ευρος συχνοτητων ενταση ανθρωπινη φωνη ζωολογικος κηπος ΗΠΑ θηλυκος πύθωνας αυγο αρσενικος γεννα γεννηση βορειο κουινσλαντ Queensland Αυστραλια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ