Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στ. Αγγελούδης, θέλει να μετονομάσει την Πλατεία Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης του ολοκαυτώματος των εβραίων Θεσσαλονίκης – Αντιδρούν οι κάτοικοι, μαζεύουν υπογραφές

Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης,
Στ. Αγγελούδης,
θέλει να μετονομάσει
την Πλατεία Ελευθερίας
σε πάρκο μνήμης
του ολοκαυτώματος
των εβραίων Θεσσαλονίκης
– Αντιδρούν οι κάτοικοι,
μαζεύουν υπογραφές

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, το μεσημέρι, στην Πλατεία Ελευθερίας, από μέλη

        - της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική»,

        - της Ελληνικής Ορθόδοξης Νεολαίας (ΕΟΝ),

        - της Λαϊκής Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης (ΛΑ.ΚΙ.Π.Θ.) και

        - της «Ένωσης Θεσσαλονικέων»,

με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την συλλογή υπογραφών για το μείζον ζήτημα της μελλοντικής φυσιογνωμίας της Πλατείας Ελευθερίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιου Αγγελούδη, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, σε λίγους μήνες, θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης της Πλατείας Ελευθερίας σε πάρκο μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κέντρο του οποίου θα τοποθετηθεί επιβλητικό μνημείο.

Οι παραπάνω φορείς ζητούν «ευλόγως να δημιουργηθεί στον χώρο αυτόν ένα κοινό μνημείο για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες που γενοκτονήθηκαν, ασχέτως θρησκεύματος, εποχής και θύτη. Η ολιστική αυτή οπτική της ιστορίας μας πρέπει να βρει την έκφρασή της και στην περίπτωση της Πλατείας Ελευθερίας ώστε να μη γίνει επιλεκτικός διαχωρισμός των Ελλήνων ανάλογα με το θρήσκευμ», λένε.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασης συγκεντρώθηκαν υπογραφές από περαστικούς, που στήριξαν με τον τρόπο αυτό την πρωτοβουλία τους.

Στο Διαδίκτυο ήδη «τρέχει» σχετική πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών σε γνωστή ηλεκτρονική πλατφόρμα – ΔΕΙΤΕ την ΕΔΩ.

Όπως σημειώνει ο κ. Γιάννης Κουριαννίδης:

«Τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στηρίζουν το αίτημα της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης, προκειμένου στην πλατεία Ελευθερίας να δημιουργηθεί ένα πάρκο μνήμης και ένα μνημείο για το ολοκαύτωμα των Ισραηλιτών της Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.

Όμως, η ιστορική αυτή πλατεία της Θεσσαλονίκης, εκτός από τη σύνδεσή της με τους Έλληνες Ιουδαίους της πόλης μας, φέρει ένα βαθύ ιστορικό αποτύπωμα και για τον προσφυγικό Ελληνισμό της Ανατολής, που γενοκτονημένος και ξεριζωμένος από τις πατρογονικές εστίες του βρήκε εδώ ένα προσωρινό καταφύγιο. Εδώ αγκυροβολούσαν πλοία που μετέφεραν τους Έλληνες πρόσφυγες από τις πανάρχαιες πατρίδες της Μικράς Ασίας και εδώ διέμεναν προσωρινά σε πρόχειρα παραπήγματα, μέχρι να μεταφερθούν στους τόπους της μόνιμης εγκατάστασής τους.

Είχαν προηγηθεί, στον ίδιο χώρο, τα ογκώδη συλλαλητήρια των Νεοτούρκων, που λίγο αργότερα οδήγησαν στη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής.

Το ιστορικό αυτό αποτύπωμα δεν είναι δυνατόν να διαγραφεί.

Κατανοούμε την σημασία και τον συμβολισμό που έχει αυτός ο χώρος για τους Ιουδαίους συμπατριώτες μας, αλλά και αυτοί πρέπει να κατανοήσουν την αντίστοιχη σημασία και τον συμβολισμό που έχει για τις περισσότερες από 150.000 οικογένειες προσφυγικής καταγωγής που ζούν σήμερα στην Θεσσαλονίκη.

Ζητάμε λοιπόν, ευλόγως, να δημιουργηθεί στον χώρο αυτόν ένα κοινό μνημείο για όλους τους Έλληνες που γενοκτονήθηκαν, ασχέτως θρησκεύματος, εποχής και θύτη.

Καλούμε

=> Όλους τους Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο) να στηρίξουν αυτό το λογικό αίτημα

=>  Τις συλλογικές εκπροσωπήσεις του προσφυγικού Ελληνισμού (Ποντίους, Θρακιώτες, Μικρασιάτες) να σταθούν ενώπιον των ιστορικών ευθυνών τους διαδίδοντας και υπογράφοντας αυτό το ψήφισμα».

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.3.2024.

δημαρχος Θεσσαλονικης, Αγγελουδης, Πλατεια Ελευθεριας παρκο μνημης ολοκαυτωμα εβραιων Θεσσαλονικη

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ