Κατανομή αστέρων σε αστερισμούς: Σχέση με πυθαγορείους αριθμούς και όρους μουσικής αρμονίας! - της Π. Πρέκα-Παπαδήμα

Κατανομή αστέρων σε αστερισμούς:
Σχέση με πυθαγορείους αριθμούς
και όρους μουσικής αρμονίας!

Οι αστερισμοί είναι μια κατανομή ορατών - δια γυμνού οφθαλμού - αστέρων σε ομάδες.

Η ονοματολογία αυτών των ομάδων, και η περιγραφή τους επί του ουρανίου θόλου, προέρχεται από την Ελληνική Μυθολογία. Συγκεκριμένα υπήρχε στο έργο του Ευδόξου του Κνιδίου: «Ένοπτρον και Φαινόμενα» που διασώθηκε μέσα από το ποίημα του Αράτου: «Φαινόμενα και Διοσημείαι».

Επίσης, στο έργο του Ερατοσθένους «Καταστερισμοί» δίνεται ο αριθμός των αστέρων που "σκιαγραφούν" τον καθ' έναν Αστερισμό και ο μύθος εκ του οποίου προέρχεται η ονομασία του Αστερισμού.

Σε αυτήν την παρουσίαση εξετάζεται η κατανομή των αστερισμών στην ουράνια σφαίρα, αλλά και η κατανομή των αστέρων, εντός αυτών, όπως αυτά παρέχονται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Διαπιστώνεται η ύπαρξη μίας μαθηματικής σχέσης

        - αφ' ενός με γνωστούς Πυθαγόρειους Αριθμούς και

        - αφ' ετέρου με γνωστούς όρους της Μουσικής Αρμονίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τους Πυθαγόρειους αριθμούς.

Η εργασία αυτή προέκυψε από την συνεργασία του Καθηγητή Μουσικών Σπουδών του Παν/μιου Αθηνών κ. Χαρ. Σπυρίδη, του Λέκτορα του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Παν/μιου Αθηνών κ. Κ. Γαζέα, του (τότε) φοιτητή του Τμήματος Φυσικής του Παν/μιου Αθηνών Κ. Κομποθανάση και της ομιλήτριας Π. Πρέκα.

Είναι δημοσιευμένη στο Διεθνές Επιστ. Περιοδικό «Scientific Culture» υπό τον τίτλο: «A study of the constellations based on Eratosthenes’ Catasterismi’», Spyrides Ch., Preka-Papadema P., Gazeas K. and Kobothanasis K., Scientific Culture, vol.5, no. 1, (2019), pp 23-42 DOI:10.5281/zenodo.1451902.

ΔΕΙΤΕ την ομιλία ΕΔΩ:

Η ομιλία δόθηκε στις 27.11. 2023 στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός». Διοργάνωση Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Μ.).

Η κα Π. Πρέκα-Παπαδήμα είναι αφ. επίκουρος καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΜΑΕΜ.

Κατανομη αστερων αστερισμοι πυθαγορειοι αριθμοι ορος μουσικη αρμονια Πρεκα Παπαδημα αστερι αστερισμος πυθαγορειος αριθμος πυθαγορας ορατος δια γυμνου οφθαλμου ονοματολογια ουρανιος θολος Ελληνικη Μυθολογια εργο Ευδοξος Κνιδιος κνιδος ενοπτρον και Φαινομενα ποιημα αρατος Φαινομενο και Διοσημειαι ενοπτρο Διοσημεια Ερατοσθενης Καταστερισμοι Καταστερισμος αριθμος αστερων μυθος ετυμολογια ουρανια σφαιρα αρχαιοι Ελληνες συγγραφεις μαθηματικη σχεση Πυθαγορειοι Αριθμοι ορος Πυθαγορας Σπυριδης, Γαζεας, Κομποθανασης ουρανος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ