Άγαλμα νεαρού αγένειου Ηρακλή και κεφαλή θεού Απόλλωνος ευρέθησαν στους Φιλίππους

Άγαλμα νεαρού αγένειου Ηρακλή
και κεφαλή θεού Απόλλωνος
ευρέθησαν στους Φιλίππους

Την Παρασκευή 15.9.2023 ολοκληρώθηκε η ανασκαφική έρευνα που πραγματοποιεί η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στους Φιλίππους υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Νατ. Πούλου, και με άμεσους συνεργάτες, τον επίκουρο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αν. Τάντση, καθώς και τον ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Αρ. Μέντζο. Στην ανασκαφή έλαβαν μέρος 15 φοιτητές του ΑΠΘ (11 προπτυχιακοί, 2 μεταπτυχιακοί και 2 υποψήφιοι διδάκτορες). Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό και την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Φέτος η ανασκαφή συνεχίστηκε ανατολικά της νότιας κύριας οδού (decumanus) στο σημείο που συναντά τον βόρειο άξονα της πόλης (την λεγόμενη «Εγνατία»). Αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μαρμαροστρωμένου δρόμου, στην επιφάνεια του όπου εντοπίστηκε νόμισμα (χάλκινος φόλλις) του αυτοκράτορα Λέοντος Στ' (886 - 912), στοιχείο που βοηθά να προσδιοριστεί η διάρκεια χρήσης του δρόμου. Στο σημείο σύγκλισης των δύο οδών φαίνεται να διαμορφώνεται μία διεύρυνση (πλατεία) στην οποία κυριαρχεί ένα πλούσια διακοσμημένο οικοδόμημα. Τα στοιχεία της περσινής ανασκαφής οδήγησαν τους ανασκαφείς να διατυπώσουν την υπόθεση ότι επρόκειτο για μία κρήνη. Τα ευρήματα της φετινής έρευνας επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή και βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα το σχήμα και την λειτουργία της.

Η έρευνα του 2022 έφερε στο φως τμήμα του πλούσιου διακόσμου της κρήνης με εντυπωσιακότερο το άγαλμα που εικονίζει τον Ηρακλή αγένειο με νεανικό σώμα. 

Η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα (2023) αποκάλυψε την κεφαλή άλλου αγάλματος: Ανήκει σε μορφή αγένειου ανδρός με πλούσια κόμη την οποία επιστέφει ένα στεφάνι από φύλλα δάφνης. Η ωραία αυτή κεφαλή φαίνεται πως ανήκει σε άγαλμα του θεού Απόλλωνα. Όπως και το άγαλμα του Ηρακλή χρονολογείται κατά τον 2ο ή αρχές του 3ου αι. μ.Χ. και πιθανώς κοσμούσε την κρήνη, η οποία έλαβε την τελική της μορφή κατά τον 8ο έως τον 9ο αιώνα.

Γνωρίζουμε από τις πηγές αλλά και από τα αρχαιολογικά δεδομένα ότι στην Κωνσταντινούπολη αγάλματα κλασσικής και ρωμαϊκής περιόδου κοσμούσαν κτήρια και χώρους δημόσιας χρήσης έως την ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Το εύρημα αυτό ενισχύει την υπόθεση που είχαμε διατυπώσει το 2022 σχετικά με τον τρόπο διακόσμησης των δημόσιων χώρων στις σημαντικές πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μεταξύ των οποίων και οι Φίλιπποι.

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 28.3.2024.

αρχαιο αγαλμα νεαρος αγενειος Ηρακλης κεφαλη θεος Απολλωνας ευρημα Φιλιπποι καβαλας καβαλα μακεδονιας μακεδονια 2023 ανασκαφη Αριστοτελειο Πανεπιστημιο θεσσαλονικης Φιλιππων Βυζαντινη Αρχαιολογια Πουλου, Βυζαντιο ταντσης Μεντζος ΑΠΘ ανασκαφες οδος decumanus αξονας αρχαια πολη Εγνατια μαρμαροστρωμενος μαρμαρο νομισμα χαλκινος φολλις αυτοκρατορας Λεων Στ δρομος πλατεια διακοσμηση οικοδομημα κρηνη ευρηματα 2022 διακοσμο Ηρακλη νεανικο σωμα νεος ανδρας πλουσια κομη στεφανι φυλλο δαφνη κεφαλι Απολλων 2ος 3ος αιωνας μΧ 8ος 9ος αρχαιολογια Κωνσταντινουπολη αγαλματα κλασσικη ρωμαικη περιοδος αποχη κτηριο δημοσια χρηση υστερη δημοσιος χωρος Αυτοκρατορια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ