Αρχαία τοιχογραφία με τον Φρίξο και την Έλλη ανακαλύφθηκε στην Πομπηία - του Γ. Λεκάκη

Αρχαία τοιχογραφία
με τον Φρίξο και την Έλλη
ανακαλύφθηκε στην Πομπηία

Του Γιώργου Λεκάκη

Σε μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια τοιχογραφία, που απεικονίζει τα ελληνικά μυθολογικά αδέρφια Φρίξο και Έλλη, επί Κριού, δίδυμα παιδιά του Αθάμαντα, βασιλιά του Ορχομενού των Μινυών Βοιωτίας, και της Ωκεανίδας Νεφέλης.

Ο G. Zuchtriegel, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας, περιέγραψε το εύρημα ως μια οδυνηρή αντανάκλαση της ιστορίας που εκτυλίσσεται για άλλη μια φορά.

Στην τοιχογραφία, η Έλλη απεικονίζεται στα πρόθυρα του πνιγμού, με το πρόσωπό της να κρύβεται από τα κύματα, καθώς απλώνει το χέρι στον αδελφό της.

«Η ιστορία έχει επαναληφθεί», είπε ο κ. Zuchtriegel. «Είναι μια όμορφη τοιχογραφία σε εξαιρετική κατάσταση. Ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης είναι ευρέως διαδεδομένος στην Πομπηία, αλλά είναι επίσης επίκαιρος. Είναι δύο αδέλφια στην θάλασσα, που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή, γιατί η θετή μητέρα τους θέλει να απαλλαγεί από αυτά και το κάνει με εξαπάτηση και διαφθορά. Η Έλλη έπεσε στο νερό και πνίγηκε». Και το μέρος εκείνο ονομάσθηκε Ελλήσποντος.

Η αρχαία πόλη της Πομπηίας καταστράφηκε το 79 μ.Χ. από μια έκρηξη ηφαιστείου που σκότωσε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Η πόλη, προσελκύει σχεδόν 4.000.000 επισκέπτες ετησίως! Αλλά το 2013, η Unesco απείλησε να την εντάξει στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, εκτός εάν οι ιταλικές Αρχές βελτιώσουν την διατήρησή της.

Οι εκπλήξεις που ανακαλύφθηκαν τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνουν 13 αγαλματίδια που παρείχαν στοιχεία αρχαίων τελετουργικών παραδόσεων και, τον περασμένο Ιούνιο, μια εντυπωσιακή τοιχογραφία νεκρής φύσης, που δείχνει μια… πίτσα! - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: «Archaeologists find Pompeii fresco depicting Greek mythological siblings - Phrixus and Helle are depicted in vibrant colours with exquisite artistry in remarkable discovery», Guardian, 1.3.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.3.2024.

αρχαια τοιχογραφια Φριξος ελλη Πομπηια ρωμαικη πολη Πομπηιας, αρχαιολογια ελληνικη μυθολογια αδερφια αρχαιολογικο Παρκο ευρημα ιστορια πνιγμος κυματα, χερι αδελφος εξαιρετικη κατασταση μυθος αδελφια θαλασσα, φυγη, θετη μητερα εξαπατηση διαφθορα νερο ελλησποντος καταστροφη 1ος αιωνας 79 μΧ εκρηξη ηφαιστειο πολις τουρισμος 2013, ουνεσκο Unesco απειλη καταλογος των μνημειων παγκοσμιας κληρονομιας κινδυνος ιταλια διατηρηση αγαλματιδιο αρχαια τελετουργια παραδοση νεκρη φυση πιτσα κριος κριαρι διδυμα παιδια Αθαμαντας, αθαμας βασιλιας του Ορχομενου Βοιωτιας, Ωκεανιδα Νεφελη διδυμοι Ορχομενος Βοιωτια μινυες
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ