Ο καταρράκτης της μανιακής μαινάδας του Διονύσου στην Λέσβο! Σχηματίστηκε πριν από 17.000.000 χρόνια από μια έκρηξη του ηφαιστείου της Λεπέτυμνου - του Γ. Λεκάκη

Ο καταρράκτης
της μανιακής μαινάδας του Διονύσου
στην Λέσβο!
Σχηματίστηκε πριν από 17.000.000 χρόνια
από μια έκρηξη του ηφαιστείου
της Λεπέτυμνου

Του Γιώργου Λεκάκη

Στην αγροτική περιοχή (της) Ξτίλλας ή Κσ΄τίλλας(*), του χωριού Μανταμάδος, κοντά στον οικισμό της Πεδής της Δυτικής Λέσβου, 32 χλμ. από την Μυτιλήνη, υπάρχει ένας μικρό μοναδικό ηλύσιο τοπίο, με το χαρακτηριστικό όνομα Λάκκος της Μαν'Κάτσας

Αξίζει να περπατήσετε 10 λεπτά το μονοπάτι, ακολουθώντας τις μικρές ταμπέλλες, που τοποθέτησε ο Φυσιολατρικός-Ανθρωπιστικός Σύλλογος του Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα», και να θαυμάσετε τα πελώρια σκουρόχρωμα βράχια, ύψους 15-20 μ. και τον τρεχούμενο καταρράκτη που προκαλούν δέος.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο[1], η λαϊκή φαντασία, εξ αιτίας, ίσως, της αγριότητος, αλλά συνάμα και της καθηλωτικής ομορφιάς του τοπίου, προσωποποίησε την περιοχή, ταυτίζοντας την με μια πανέμορφη μαινάδα του Διονύσου, που ήταν μανιακή (μαινόμενη), την Κάσσα[2], εξ ου και το «Μανικάσσα» και εν τέλει η παραφθορά Μαν'Κάτσα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΕΔΩ.

Ήταν δε πολύ όμορφη και, σαν άλλη Σειρήνα, εξαπατούσε τους περαστικούς άνδρες με τον αισθησιασμό της, παρασύροντάς τους σε ερωτικά όργυϊα. Αφού ικανοποιούσε τις ερωτικές της ορέξεις, τους γκρέμιζε στο βάραθρο, που σχημάτιζαν τα πανύψηλα βράχια, πλαισιωμένα από πυκνή βλάστηση, σ' έναν λάκκο, που δημιουργείτο από έναν πανέμορφο καταρράκτη, αποτέλεσμα των ορμητικών νερών ενός χειμάρρου, ο οποίος ερχόταν από τα βουνά. Το όνομα της όμορφης μαινάδας ήταν Χρυσίλλα ή Κτησίλλα(*), δίνοντας έτσι την ονομασία σε όλη την περιοχή.

Ο καταρράκτης Μαν'κάτσα σχηματίζεται στο ρέμα του Ασπροποτάμου. Τα νερά του Ασπροποτάμου πέφτουν απότομα από ένα γκρεμό, ύψους 15 μ. περίπου σχηματίζοντας μία φυσική εκβάθυνση.

Ο καταρράκτης δημιουργήθηκε όταν ένα μεγάλο ρήγμα διέκοψε απότομα την συνέχεια των πετρωμάτων ιγνιμβρίτη, αλλά και της κοίτης του Ασπροποτάμου, με αποτέλεσμα την δημιουργία στο σημείο αυτό μιας εντυπωσιακής υδατόπτωσης.

Ο ιγνιμβρίτης σχηματίστηκε πριν από 17.000.000 χρόνια από μια ιδιαίτερα βίαιη έκρηξη του ηφαιστείου της Λεπέτυμνου. Η έκρηξη προκάλεσε την έξοδο θερμών αερίων, που παρέσυρε θραύσματα ελαφρόπετρας, υέλου, σταγονίδια λάβας και άλλα πυροκλαστικά υλικά, τα οποία επικάθισαν στην συνέχεια στο έδαφος και συγκολλήθηκαν, λόγω της ρευστής κατάστασής τους. Η ιγνιμβριτική λάβα σχημάτισε χαρακτηριστικά ρεύματα, που σκέπασαν το παλαιότερο ανάγλυφο με τα αρχαιότερα ηφαιστειακά πετρώματα. Η μεταγενέστερη τεκτονική δράση και η διάβρωση των πετρωμάτων δημιούργησαν την σημερινή εντυπωσιακή μορφή του τοπίου της περιοχής.

ΠΗΓΗ: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Φυσιολατρικός-Ανθρωπιστικός Σύλλογος του Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα».  Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις»ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.3.2024.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Καταγεγραμμένος από τον Σταυράκη Αναγνώστη, Μανταμαδιώτη λόγιο (1804 - 1871).

[2] κασαλβάς = πόρνη.


καταρρακτης μανιακη μαιναδα θεος Διονυσος Λεσβος πριν 17.000.000 χρονια εκρηξη ηφαιστειο Λεπετυμνος Ξτιλλας Κσ΄τιλλας Ξτιλας Κσ΄τιλας Ξτιλλα Κσ΄τιλλα Κστιλλα χωριο Μανταμαδος, οικισμος Πεδη Δυτικη Λεσβου, Μυτιληνη, Λακκος της Μαν'Κατσας ΜανΚατσας μονοπατι, φυσιολατρια Μανταμαδου βραχια, θρυλος λαικη φαντασια, αγρια ομορφια προσωποποιηση πανεμορφη μαινας Διονυσου, μανια μαινομενη, Κασσα κασα Μανικασσα παραφθορα Μαν'Κατσα ΜανΚατσα Ομορφη Σειρηνα, εξαπατηση περαστικος ανδρας αισθησιασμος ερωτας ερωτικα οργυια οργια ερως βαραθρο, βραχια, βλαστηση, νερα χειμαρρος βουνο Χρυσιλλα Κτησιλλα Χρυσιλα Κτησιλα ρεμα Ασπροποταμος γκρεμος φυσικη εκβαθυνση βαθρα ρηγμα πετρωμα ιγνιμβριτης, υδατοπτωση θερμα αερια θραυσμα ελαφροπετρα υελος, σταγονιδιο λαβα πυροκλαστικα υλικα ιγνιμβριτικη ρευματα, αναγλυφο αρχαιο ηφαιστειακα πετρωματα τεκτονικη δραση διαβρωση Μουσειο Φυσικης Ιστοριας Απολιθωμενου Δασους Λεσβου Αναγνωστης, Μανταμαδιωτης λογιος κασαλβας = πορνη Φυσικη Ιστορι Απολιθωμενο Δασος Λεσβος αιγαιο αιγαιου
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ