Βρέθηκαν κοπίδια από δόντια καρχαρία-τίγρη 7.000 χρόνων! - του Γ. Λεκάκη

Βρέθηκαν κοπίδια
από δόντια καρχαρία-τίγρη
7.000 χρόνων!

Του Γιώργου Λεκάκη

Ένα ζευγάρι δόντια καρχαρία-τίγρη, που αποκαλύφθηκαν σε ξεχωριστές σπηλιές στο νησί Sulawesi της Ινδονησίας είναι τα αρχαιότερα γνωστά παραδείγματα δοντιών καρχαρία, που χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία κοπής.

Με βάση τα πλαίσια στα οποία ανασκάφηκαν τα δόντια, οι αρχαιολόγοι M. Langley και Ad. Brumm (του Πανεπιστημίου Griffith) πιστεύουν ότι είναι μεταξύ 7.000 και 5.000 χρόνων και χρησιμοποιήθηκαν από μέλη κυνηγών-τροφοσυλλεκτών του «Πολιτισμού Toalean», που ζούσαν στο νοτιοδυτικό Sulawesi εκείνη την εποχή.

Η μικροσκοπική εξέταση αποκάλυψε ότι και τα δύο τεχνουργήματα φοριούνται με τρόπους που συνάδουν με το τρύπημα, το κόψιμο και το ξύσιμο σάρκας και οστών. Η ομάδα εντόπισε επίσης ίχνη φυτικών ινών σε τρύπες που είχαν ανοίξει στις ρίζες των δοντιών καθώς και κόλλα στις ρίζες. Πιστεύουν ότι το νήμα και η κόλλα ασφάλιζαν τις λεπίδες σε άχυρα - μια μέθοδος που χρησιμοποιείτο έως και πρόσφατα από ανθρώπους στην περιοχή, για να φτιάξουν λεπίδες με δόντια καρχαρία!

Δεδομένου ότι τα δόντια του καρχαρία γίνονται αμβλεία πολύ γρήγορα, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι αυτά τα «μαχαιρίδια» χρησιμοποιήθηκαν για τελετουργίες και όχι για καθημερινή κοπή. «Τέτοια τελετουργικά και πολεμικά μαχαιρίδια είναι αρκετά χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής», λέει ο κ. Langley. «Τώρα μπορούμε να αποδείξουμε επιστημονικά ότι αυτή η παράδοση έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών».

ΠΗΓΗ: «Cuts Like a Shark», AJA, Μάρτ./Απριλ. 2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 20.3.2024.

αρχαια κοπιδια δοντια καρχαριας τιγρη 7.000 χρονια πριν ζευγαρι δοντι τιγρις σπηλια νησι σουλαβεζι Sulawesi Ινδονησια αρχαιοτερα γνωστα παραδειγματα δοντιων καρχαρια, χρηση εργαλεια κοπης ανασκαφη αρχαιολογια 5000 πχ 5.000 3000 κυνηγοι τροφοσυλλεκτες Πολιτισμος τολεαν τοαλεαν Toalean τεχνουργημα τρυπημα, κοψιμο ξυσιμο σαρκα οστο φυτικες ινες τρυπα κολλα νημα λεπιδα αχυρο λεπιδες μαχαιριδιο τελετουργια κοπη τελετουργικα πολεμικα μαχαιριδια νεολιθικη εποχη νεολιθικο νεολιθικα
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ